«Ένα γράμμα στους φίλους μου που δεν έχουν παιδιά: Σας χρειάζομαι περισσότερο από ποτέ…»

Η ζωή ενός ζευγαριού αλλάζει άρδην μετά τον ερχομό ενός ή και περισσοτέρων παιδιών. Και δεν μιλάμε μόνο για τη σχέση των δύο συζύγων, αλλά και για την κοινωνική τους ζωή.

Οι προτεραιότητες αλλάζουν και κατά συνέπεια μπορεί να αλλάζουν και οι φιλικές ή κοινωνικές σχέσεις των γονιών. Φίλοι μπορεί να απομακρύνονται και άλλοι να έρχονται στην καθημερινότητα της οικογένειας.

Μία μαμά, όμως, που βιώνει ακριβώς αυτή την αλλαγή ζητά από τις φίλες της που δεν έχουν παιδιά τη στήριξή τους, γιατί τώρα είναι η στιγμή που τους χρειάζεται περισσότερο. Συμφωνείτε μαζί της;

«Την περασμένη εβδομάδα, καθάριζα την σοφίτα μου και βρήκα παλιές φωτογραφίες μας. Από το Λύκειο. Φωτογραφίες μιας περασμένης ζωής. Φυσικά, η νοσταλγία με κυρίευσε αμέσως. Κάθισα στο κρύο πάτωμα και θυμήθηκα εκείνα τα χρόνια. Τα ανέμελα, τα ήρεμα, τα ξένοιαστα. Όταν όλα έμοιαζαν πιο εύκολα. Ένιωσα, όμως, και κάτι δυσάρεστο καθώς κοιτούσα τα πρόσωπα μας στις φωτογραφίες και περισσότερο καθώς κοιτούσα τα πρόσωπα των φίλων μου. Ένιωσα να αποθαρρύνομαι. Σας κοιτούσα και ξέρω, ότι ήσασταν σπουδαία παιδιά και ακόμα είστε.

Μπορεί όλο αυτό να σας ακούγεται πολύ δραματικό. Εννοώ, ποιος αναπολεί εποχές με σπυράκια, διάβασμα, άσχημα κουρέματα, ελάχιστες ώρες εξόδου, ένα βράδυ Δευτέρας σε μια κρύα σοφίτα;

Η αλήθεια είναι, όμως, ότι όταν το «χάος» της ζωής μου ηρεμεί, όταν τα παιδιά κοιμούνται, τα ρούχα είναι στην θέση τους, τα πιάτα πλυμένα και το σπίτι τακτοποιημένο σκέφτομαι εσάς. Σκέφτομαι «εμάς».

Επειδή μου λείπουν τα πράγματα όπως ήταν. Μου λείπουν οι όμορφες και οι άσχημες στιγμές μας. Οι βόλτες, τα γέλια, οι τσακωμοί.

Αλλά μετά ήρθε η ζωή και μεγαλώσαμε. Η δική μου ζωή πήρε άλλη τροπή από την δική σας. Παντρεύτηκα. Έκανα ένα παιδί και εσείς βρήκατε τις πιο απίστευτες δουλειές, κερδίσατε χρήματα και μετακομίσατε σε μεγάλες πόλεις.

Τα παιδιά, τουλάχιστον για τώρα, δεν είναι στα πλάνα σας. Και αυτό δεν είναι πρόβλημα. Αλλά είτε σας αρέσει είτε όχι τα μονοπάτια που διαλέξαμε άλλαξαν και τις προοπτικές και τη δυναμική της φιλίας μας.

Εσείς οργανώνετε περιπάτους και ορειβασίες και εγώ άλλη μία βόλτα στον παιδότοπο. Εσείς συζητάτε για τις τελευταίες εξελίξεις στο Game Of Thrones και εγώ… λιποθυμώ στον καναπέ μου από τις 9 το βράδυ, παρακολουθώντας το τελευταίο επεισόδιο Peppa Pig.

Και για να είμαι ειλικρινής, αυτές οι διαφορές είναι που σας κάνουν ξεχωριστούς και που κάνουν εμένα… εμένα! Αυτές είναι που μας κρατούν σε ενδιαφέρον. Λυπάμαι, όμως, επειδή αυτές οι αλλαγές επηρεάζουν την φιλία μας. Και περισσότερο, λυπάμαι, επειδή είμαι η χειρότερη στο «να κρατήσουμε επαφή» project.

Σας λέω αλήθεια, προσπαθώ.

Και για να μην παρεξηγηθώ, αγαπώ την κόρη μου και τις μαμάδες φίλες μου. Στην πραγματικότητα, έκανα πολλές δυναμικές και έξυπνες φίλες μέσω της μητρότητας. Αλλά, πολλές από αυτές τις φιλίες μου μοιάζουν “επιφανειακές” επειδή πέρα από τα θέματα μητρότητας δεν έχουμε πολλά να συζητήσουμε.

Αλλά εσείς! Εσείς με ξέρετε από μικρή. Ξέρετε ποια μουσική μου αρέσει, τα βιβλία που διαβάζω και το πόσο λατρεύω την ποίηση. Με γνωρίζετε από τότε που είχα κοντές αφέλειες και μαλλιά “καπελάκι” και ήμουν το σπασικλάκι της τάξης. Με είδατε να μεταμορφώνομαι σε φαν της ροκ και να φοράω μαύρο κραγιόν. Γι’ αυτό και για τόσα άλλα νομίζω, ότι εσείς με ξέρετε πιο πολύ από τον καθένα.

Έχετε μείνει στην ζωή μου και σε όλα όσα πέρασα, γι’ αυτό και έχουμε τόσο πράγματα κοινά. Γιατί η φιλία μας βασίστηκε στην ειλικρίνεια, την ιστορία και άντεξε μέσα στον χρόνο.

Και αυτό συνεχίζω να το χρειάζομαι. Συνεχίζω να χρειάζομαι εσάς.

Οπότε, σας παρακαλώ μάθετε, ότι λυπάμαι αν σας φαίνεται, ότι απομακρύνομαι ή δεν ενδιαφέρομαι τελευταία. Και λυπάμαι που είμαι απόμακρη μερικές φορές. Αυτή η συνεχής έντασή μου δεν σημαίνει, ότι δεν σας ακούω ή δεν σας προσέχω. Απλώς, είναι η αντανάκλαση της πραγματικότητάς μου. Είμαι μια μαμά και μια γυναίκα που προσπαθεί να βρει την ισορροπία της σε μια καινούρια ζωή.

Αλλά αυτό δεν σημαίνει, ότι δεν σας ακούω ή δεν νοιάζομαι. Γιατί δεν συμβαίνει τίποτα τέτοιο. Με ενδιαφέρετε περισσότερο από όσο μπορείτε να φανταστείτε. Μπορεί να μου πάρει λίγο χρόνο ακόμα να παρακολουθήσω μια ολόκληρη συζήτηση στο τηλέφωνο ή να βγω για ένα ποτό, αλλά θα τα καταφέρω. Και ξέρω, ότι εσείς θα με περιμένετε…»

Πηγή: babble.com