«Ένας είναι ο τρόπος για να ηρεμείς το παιδί σου όποια ηλικία κι αν έχει: Η σφιχτή αγκαλιά»

Με αφορμή ένα video που είδε στο Facebook η μαμά – blogger Kristen Mae, αποφάσισε να μοιραστεί μια «τεχνική» που χρησιμοποιεί από τότε που τα παιδιά της ήταν μωρά μέχρι και σήμερα που είναι έφηβοι, για να τα ηρεμεί.

Στο video παρουσιάζεται ένας μπαμπάς με ένα μωράκι, το οποίο κλαίει και χτυπά τα χέρια και τα πόδια του στο πάτωμα για αρκετή ώρα, μέχρι που εξαντλημένο, πέφτει στην αγκαλιά του μπαμπά του, ο οποίος όλη αυτή την ώρα στεκόταν δίπλα του αμίλητος.

Παρά τις φωνές και τα κλάματα του μωρού, ο πατέρας στο video δεν πτοείται και δεν ταράσσεται, ενώ ούτε προσπαθεί να ηρεμήσει το μωρό ούτε να το πάρει αγκαλιά ούτε να το τιμωρήσει.

Η ασφάλεια που έχει ανάγκη το παιδί

«Με αυτόν τον τρόπο δείχνει στο παιδί του, ότι είναι δίπλα του, όπως κι αν αυτό συμπεριφέρεται», σημειώνει η μαμά ενός αγοριού 14 ετών και ενός κοριτσιού 12 ετών.

«Αυτή είναι η αίσθηση ασφάλειας που χρειάζεται κάθε παιδί. Να ξέρει ότι είναι αποδεκτό και ότι το αγαπούν χωρίς όρους. Ότι βρίσκεται πάντα κάποιος δίπλα του, ότι υπάρχει ένα ασφαλές μέρος για εκείνο ό,τι κι αν συμβεί», γράφει η Kristen, η οποία παραδέχεται πως νιώθει ενοχές, αφού –ειδικά στο πρώτο της παιδί- δεν μπορούσε να δείξει τόση υπομονή.

«Διάβαζα βιβλία, ρωτούσα, έψαχνα, αλλά τίποτα δεν μπορεί να σε προετοιμάσει για την πραγματικότητα του γονιού. Όταν ο γιος μου ξεσπούσε δεν ήμουν ούτε στο μισό τόσο ήρεμη όσο ο μπαμπάς στο video.

Μεγάλωσα σε έναν κόσμο που τα παιδιά υπάκουαν τους μεγαλύτερους ό,τι κι αν συνέβαινε. Από τότε μάθαμε περισσότερα πράγματα, ονοματίσαμε συναισθήματα, ξεκαθαρίσαμε συμπεριφορές και συνειδητοποιήσαμε ότι μερικές φορές τα παιδιά απλώς χρειάζονται ένα ξέσπασμα. Δεν σημαίνει ότι αν ξεσπάσουν και φωνάξουν θα είναι κακομαθημένα και απαιτητικά όλη τους τη ζωή. Στην πραγματικότητα, μπορεί να μεγαλώσουν και να είναι αρκετά ανεξάρτητα, ενώ πιθανότατα θα ξέρουν να εκφράζουν τα συναισθήματά τους».

Η συνηθισμένη αντίδραση στα παιδικά ξεσπάσματα

Στη συνέχεια, η μαμά περιγράφει πώς αντιδρούσε κάθε φορά που ο μεγάλος της γιος ξεσπούσε, φώναζε και έκλαιγε, σημειώνοντας πως συνήθιζε να τον βάζει τιμωρία και να υψώνει τη φωνή της, ενώ αποκαλύπτει πως έπρεπε εκείνος να φτάσει 6 ετών και η κόρη της 2, για να μιλήσει με μια φίλη της ψυχολόγο, η οποία της εξήγησε ότι υπάρχει τρόπος τα παιδιά να ηρεμήσουν χωρίς φωνές και της έδωσε να καταλάβει ότι τα ξεσπάσματα δεν είναι απαραίτητα κάτι το κακό.

«Από τη στιγμή που μίλησα με την φίλη μου, κάθε φορά που τα παιδιά μου φώναζαν και έκλαιγαν, έκανα κάτι διαφορετικό. Αντί να θυμώσω και εγώ και να τα τιμωρήσω, καθόμουν δίπλα τους και τα ρωτούσα αν ήθελαν να τα αγκαλιάσω. Αν συμφωνούσαν (τις περισσότερες φορές συμφωνούν) τα άφηνα να ξαπλώσουν πάνω στο στήθος μου. Αυτή η απλή κίνηση λειτουργούσε θαυμάσια με τα παιδιά μου.

Τους ζητούσα μάλιστα να ακούν τον χτύπο της καρδιά μου και έτσι σταματούσαν το κλάμα και η ένταση μειωνόταν αρκετά γρήγορα».

Η Kristen ονομάζει αυτή την τεχνική The heartbeat hug («Η αγκαλιά της καρδιάς» ή «Σφιχτή αγκαλιά») και ομολογεί ότι πλέον ο έφηβος γιος της δεν ξεσπά τον θυμό του με την ίδια ένταση και την ίδια συχνότητα όπως παλιά, αλλά ακόμα και τώρα αυτή η τεχνική τον βοηθά να ηρεμήσει.

Τα παιδιά εκφράζονταν ευκολότερα

Μάλιστα, η ίδια σημειώνει, ότι η «αγκαλιά της καρδιάς» βοήθησε ώστε τα παιδιά της να μάθουν να εξωτερικεύουν τα συναισθήματά τους ευκολότερα, αλλά και εκείνη να μπορέσει να ελέγξει τις δικές της αντιδράσεις.

«Όταν είσαι γονιός είναι πολύ δύσκολο να κρατήσεις την υπομονή σου, ειδικά όταν το παιδί σου φωνάζει και ωρύεται για πολλή ώρα και εσύ είσαι εξαντλημένος. Κάνουμε, όμως, το καλύτερο που μπορούμε. Μπορεί να μην έχουμε την υπομονή του μπαμπά στο video, αλλά μαθαίνουμε. Προσαρμοζόμαστε, αποτυγχάνουμε (ορισμένες φορές παταγωδώς), αλλά ποτέ δεν τα παρατάμε και πάντα προσπαθούμε για το καλύτερο των παιδιών μας», καταλήγει η μητέρα.

Δείτε το video με την υπομονετική στάση του μπαμπά