Αρχική InfoBaby 12-36 μηνών Ένας παιδίατρος προειδοποιεί: Τι πρέπει να ξέρεις πριν δώσεις στο παιδί σου ρυζάλευρο

Ένας παιδίατρος προειδοποιεί: Τι πρέπει να ξέρεις πριν δώσεις στο παιδί σου ρυζάλευρο

Ένας παιδίατρος προειδοποιεί: Τι πρέπει να ξέρεις πριν δώσεις στο παιδί σου ρυζάλευρο

Με αφορμή τα δημοσιεύματα που μιλάνε συνεχώς για τα υψηλά επίπεδα αρσενικού που υπάρχουν στο ρύζι ο παιδίατρος Αντώνιος Δαρζέντας με ένα post του στο Facebook προειδοποιεί τους γονείς για το τι πρέπει να ξέρουν προτού δώσουν στο παιδί τους ρυζάλευρο. Με δεδομένους τους κινδύνους από το ανόργανο αρσενικό, που περιέχεται στο ρύζι και τις παιδικές τροφές ρυζιού αν αυτό ξεπεράσει τα επιτρεπόμενα όρια ο πάιδίατρος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.

Τι πρέπει να ξέρεις πριν δώσεις στο παιδί σου ρυζάλευρο

Το ρυζάλευρο χρησιμοποιείται πολύ συχνά ως πρώτη βρεφική τροφή γιατί είναι ευληπτη, εύπεπτη και θρεπτική. Το προτείνει μάλιστα μαζί με τις άλλες κρέμες δημητριακών ως πρώτη στερεά τροφή και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Το ρύζι όμως έχει ένα μειονέκτημα. Αθροιζει αρσενικό. Μετά το 2011 μάλιστα έγινε εφικτό να μετρήσουμε πια στα τρόφιμα την ποσότητα του ανοργανου αρσενικού που θεωρείται πιο τοξικό.

Το αρσενικό είναι στοιχείο του φλοιού της γης. Υπάρχει παντού, στο νερό, στον αέρα στο έδαφος. Και φυσικά και στον οργανισμό μας. Και όπως όλα τα στοιχεία της γης μπορεί να είναι και τοξικό. Αλλά η δόση έχει σημασία. Όπως ακριβώς και το οξειδιο του σιδηρου που κουβαλάει το οξυγόνο στο αίμα μας και χωρίς αυτό δεν μπορούμε να ζήσουμε αλλά λαμβάνοντας ένα μπουκάλι σιδηρου μπορεί να πεθάνουμε, έτσι ακριβώς η δόση έχει σημασία.Έτσι λοιπόν οι Διεθνείς υπηρεσίες Τροφίμων έδωσαν ένα όριο στις βιομηχανίες για την τιμή του αρσενικού το οποίο πρέπει να είναι κάτω από 100 parts per billion (ppb) στα βρεφικά δημητριακά για να θεωρείται ασφαλές.

Οι ΒΙΟΜΗΧΑΝΊΕΣ λοιπόν πια είναι υποχρεωμένες να μετρούν το ανοργανο αρσενικό και να αυμμορφωνονται προς αυτή την οδηγία. Είναι αδύνατον να μην υπάρχει καθόλου αρσενικό στις τροφές μας γιατί υπάρχει παντού στην γη. Όπως ακριβώς έχουμε στον οργανισμό μας πάρα πολύ σίδηρο, ο οποίος μάλιστα είναι και απόλυτα χρήσιμος.

Όπως ακριβώς ένα μέρος των κυττάρων μας και των δομικών μας στοιχείων, δεν αποτελείται από τον άνθρακα 12, αλλά από τον ραδιενεργό άνθρακα 14.Έρχονται λοιπόν ψαγμένοι γονείς, με κάθε καλή πρόθεση είναι αλήθεια, ανησυχώντας για τα επίπεδα αρσενικού στο ρυζάλευρο. Μάλιστα μερικοί με συνταγές για υγιεινό ρυζάλευρο. Μάλιστα στην έρευνα μου μια βρήκα και εγώ.

Κοιτάξτε λοιπόν πως έχουν τα πράγματα. Ας πούμε ότι παίρνεις ρύζι χύμα από έναν παραγωγό. Που ξέρεις από που είναι το ρύζι. Πως ξέρεις ότι δεν έχει αρσενικό. Ποιος μέτρησε σε αυτό το ρύζι την ποσότητα του;. Στην βιομηχανικά παραγόμενη τροφή όμως, όχι μόνο είναι υποχρεωτική η μέτρηση του αρσενικού αλλά πρέπει να είναι και κάτω από τα θεσμοθετημενα όρια. Ακούστε όμως και το πιο εξωφρενικό. Η συνταγή του υγιεινού ρυζάλευρου που βρήκα στο διαδίκτυο είναι από το καφέ ρύζι, το μη αποφλοιωμενο το μη επεξεργασμενο, το "αγνό". Μαντέψτε τώρα που συσσωρεύεται στο ρύζι κυρίως το αρσενικό. Στην φλούδα του. Άρα το αγνό ρυζάλευρο που ενδεχομένως θα φτιάξετε για τα παιδιά σας θα έχει πολύ περισσότερο αρσενικό.

Προσοχή λοιπόν στις δήθεν μη επεξεργασμενες και δήθεν υγιεινές τροφές και συνταγές. Το αποτέλεσμα συχνά είναι ακριβώς το αντίθετο. Όπως είπα και εχθές η βιομηχανική παρασκευη των τροφών και η επεξεργασία τους, μπορεί να έχει τα προβλήματα της αλλά συνήθως είναι πολύ πιο ασφαλής από τα χύμα και δήθεν εναλλακτικά, δήθεν υγιεινά προϊόντα.

Σε συνέχεια λοιπόν της διατροφικής πλανης που συχνά μας κυριεύει ψάχνοντας υγιεινές και εναλλακτικές τροφές ας πάρουμε...

Gepostet von Antonios Darzentas am Montag, 17. September 2018


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
+30 210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.com.cy

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.com.cy

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.


Όλα όσα αφορούν εσάς και το παιδί σας
τώρα στο e-mail σας

Εγγραφή στο Newsletter