Έντονος προβληματισμός για 13χρονο μαθητή με σοβαρότατα προβλήματα υγείας – Δεν έχει συνοδό

Σε κίνδυνο βρίσκεται η ζωή ενός 13χρονου μαθητή της ΣΤ’ Δημοτικού, ο οποίος αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας.

Πλέον, ο μικρός μαθητής θα πρέπει να μοιράζεται τον συνοδό του με άλλο μαθητή, αναφέρει ρεπορτάζ της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», το οποίο παρουσιάζει και τη γνώμη της οικογένειας πάνω στο πολύ σοβαρό αυτό θέμα.

Το μικρό παιδί έχει ανάγκη από συνοδό διαρκώς, καθώς η υγεία του είναι επιβαρυμένη και η καθημερινότητά του αρκετά δύσκολη.

Πολύ σοβαρά τα προβλήματα υγείας του μαθητή

Όπως ανέφερε ο πατέρας του μικρού παιδιού, Θεοφάνης Ανδρέου, ο μαθητής αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα υγείας.

Έχει μερική εγκεφαλική παράλυση, σοβαρά κινητικά προβλήματα, μαθησιακά προβλήματα, φέρει βαλβίδα υδροκεφάλου ενώ έχει υποβληθεί και σε πολλές εγχειρήσεις στον εγκέφαλο και στο αριστερό χέρι.

Ο 13χρονος φέρει νάρθηκα στο αριστερό πόδι, έχει επιληψία και δεν μπορεί να αυοεξυπηρετείται ακόμα και για τις πιο βασικές του ανάγκες στο σχολείο.

Τα πολλαπλά προβλήματα που αντιμετωπίζει το δεκατριάχρονο παιδί, επιβεβαιώνει και ο παιδονευροχειρούργος που το εγχείρησε επτά φορές και ο οποίος τονίζει πως  χρήζει συνεχούς συνοδείας, αφού κινδυνεύει η ζωή του.

Σοβαρές καταγγελίες

Ο πατέρας του παιδιού καταγγέλλει, επίσης, ότι παρότι ενημέρωσε το Υπουργείο Παιδείας, εντούτοις δεν έλαβε ποτέ επίσημη ενημέρωση για το θέμα του συνοδού του παιδιού του.

Υποστηρίζει μάλιστα ότι το αρμόδιο Υπουργείο λειτουργεί «παράνομα και ανήθικα και με προφανή προκατάληψη στα παιδιά με ειδικές ανάγκες».

Ο Θεοφάνης Ανδρέου προτίθεται, να καταγγείλει την Κυπριακή Δημοκρατία στον ΟΗΕ για ρατσισμό έναντι σε παιδί με ειδικές ανάγκες και να αποστείλει επιστολή στη Επίτροπο Προστασίας για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, που επικαλείται πηγές του Υπουργείου Παιδείας, η Επαρχιακή Επιτροπή Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, εξέτασε την υπόθεση του παιδιού και έκρινε πως με τους δύο συνοδούς που υπάρχουν στο σχολείο, μπορούν να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες των μαθητών που χρειάζονται.

Η αγανάκτηση του πατέρα

Ο πατέρας καταγγέλλει ότι το Υπουργείο Παιδείας ετσιθελικά «κουτσούρεψε την ειδική εκπαίδευση. Το αποφάσισαν παρασκηνιακά, όμως, αυτό. Ο συνδετικός λειτουργός άσκησε πίεση άνομα και προφορικά στη Διευθύντρια να μοιράσει τον συνοδό», είπε ο κ. Θεοφάνης Ανδρέου στην εκπομπή «Μεσημέρι και κάτι» του sigmalive.

Ο κ. Ανδρέου, εξιστορώντας την υπόθεση του παιδιού του, είπε ότι η πρώτη, προφορική ενημέρωση ότι θα μοιραστεί ο συνοδός του γιου του, ήρθε σ’ αυτούς τον Αύγουστο του 2018.

«Είπαμε να μην διανοηθούν να το κάνουν, ωστόσο εκβιάζουν τη Διευθύντρια, κατήγγειλε ο πατέρας του 13χρονου παιδιού. Της είπαν τα διαλείμματα να κλειδώνει το μωρό μαζί με ένα άλλο μωρό σε μια τάξη μαζί με δάσκαλο».

«Αυτά που συμβαίνουν στην Κύπρο δεν είναι τυχαία. Το ίδιο το Κράτος εκκολάπτει τον ρατσισμό απέναντι στα παιδιά με ειδικές ανάγκες. Ήθελαν να μοιράσουν τον συνοδό του παιδιού μου με ένα άλλο παιδί που έχει παραβατικότητα», ανέφερε ο κ. Ανδρέου.

«Αυτοί που είναι στο Υπουργείο Παιδείας, που είναι αρμόδιοι να βοηθήσουν τα παιδιά με ειδικές ανάγκες, είναι αυτοί που έρχονται στο σχολείο και λενε ότι το παιδί σου δεν μπορεί να πάει Γυμνάσιο. Το παιδί μου, για κακή τους τύχη, μετά από δυο εγχειρήσεις είναι πολύ καλύτερα. Άνομα, προφορικά και παρασκηνιακά ό,τι κτίζουν το χαλούν», είπε ο κ.Ανδρέου, ο οποίος, μάλιστα, εξέφρασε την πρόθεση να καταγγείλει την Κυπριακή Δημοκρατία στον ΟΗΕ για ρατσισμό.

«Καλώ όλους τους γονείς να απαιτήσουν τον συνοδό τους. Είναι κατοχυρωμένο τους δικαίωμα. Το Υπουργείο Παιδείας παρανομεί και λειτουργεί ρατσιστικά», κατέληξε ο κ.Ανδρέου.

Διαβάστε ακόμα: Έγκριση για 128 πρόσθετες θέσεις συνοδών παιδιών ειδικής εκπαίδευσης

8χρονο κοριτσάκι στη Λεμεσό δεν πάει σχολείο, λόγω προβλημάτων ομιλίας – Αγωνιούν οι γονείς

Πώς ένας σχολικός συνοδός άλλαξε μια για πάντα τη ζωή του Νικόλα που πάσχει από εγκεφαλική παράλυση