Επίδομα Μάνας 2018: Πότε θα καταβληθεί – Τι πρέπει να ξέρουν οι δικαιούχοι μητέρες

Το Επίδομα Μάνας θα καταβληθεί στα τέλη Μαΐου σε όλες τις δικαιούχους και θα αφορά τα έτη 2017 και 2018, ανακοίνωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σημειώνοντας παράλληλα ότι η συνολική δαπάνη για τα δύο έτη ανέρχεται περίπου σε €8 εκ. Σε χαιρετισμό του, που ανέγνωσε η Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανού στη γιορτή της Παγκύπρια Οργάνωση Πολυτέκνων για την πολύτεκνη μάνα, σε ξενοδοχείο της Λευκωσίας, ο Πρόεδρος διευκρίνισε ότι όσοι έλαβαν το επίδομα για το 2017 ήδη, θα λάβουν τώρα το επίδομα για το 2018 ενώ όσοι θα το λάβουν για πρώτη φορά, θα λάβουν το επίδομα και για τα δύο έτη.

«Στόχος μας είναι η συνεχής ενίσχυση της κοινωνικής μας πολιτικής για την πολύτεκνη οικογένεια» σημείωσε. Αναφερόμενος στις πολύτεκνες μάνες, ο Πρόεδρος είπε εξάλλου ότι σήμερα τιμούμε «και τις μάνες των πεσόντων και αγνοουμένων, τις μάνες που δίνουν τον καθημερινό δικό τους αγώνα, τις μάνες που δίνουν νόημα στον θεσμό της οικογένειας και που μας γεμίζουν περηφάνια για όσα έχουν προσφέρει στον τόπο μας».

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η πολύτεκνη μάνα χρειάζεται επιτακτικά την έμπρακτη στήριξη μας, συνέχισε, ενώ διαβεβαίωσε τους παριστάμενους ότι «έχουμε θέσει τη στήριξη της οικογένειας πολύ ψηλά στις προτεραιότητες μας και έχουμε καθορίσει σημαντικούς άξονες πολιτικής αναφορικά με την οικογενειακή πολιτική». Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι προωθείται η δημιουργία του Δικτύου Στήριξης της Οικογένειας, ενώ παράλληλα προγραμματίζεται μια πιο ενεργός δημογραφική πολιτική για την περαιτέρω ενίσχυση του θεσμού της οικογένειας.

Επιχορήγηση των υπηρεσιών φροντίδας παιδιών προσχολικής ηλικίας

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ένας από τους σημαντικούς στόχους που έχουν τεθεί είναι η επιχορήγηση των υπηρεσιών φροντίδας παιδιών προσχολικής ηλικίας. Στα πλαίσια αυτά, συμπλήρωσε, έχουν λάβει κρατική ενίσχυση το 2017, 125 προγράμματα κοινωνικής φροντίδας παιδιών, με ένα ποσό το οποίο κυμαίνεται περίπου στα €3 εκ.’

Τι ισχύει για την Προίκα του Μωρού

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε εξάλλου στην εφαρμογή της νομοθεσίας για παροχή Επιδόματος Τέκνου, αυξάνοντας το εισοδηματικό κριτήριο κατά €5.000 για κάθε επιπρόσθετο τέκνο πέραν των δύο, στην εφαρμογή του Σχεδίου «Προίκα του Μωρού» και στην επέκταση της δωρεάν μεταφοράς μαθητών που είναι παιδιά πολυτέκνων οικογενειών, από το δεύτερο παιδί. Διαβεβαίωσε παράλληλα ότι θα συνεχιστεί ο κοινωνικός διάλογος με την Παγκύπρια Οργάνωση Πολυτέκνων έτσι ώστε να ενισχυθούν περαιτέρω τα μέτρα της Κυβέρνησης για στήριξη της πολύτεκνης οικογένειας.

Στόχος, είπε, είναι η εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης κοινωνικής πολιτικής η οποία, εκτός της παροχής της επιδοματικής στήριξης θα περιλαμβάνει και τη στήριξη που πρέπει να παρέχεται σε κάθε συμπολίτη και σε κάθε οικογένεια που τη χρειάζεται.

Πρόσθεσε ότι σε αυτό το πλαίσιο, έχει καταρτιστεί το Σχέδιο Αναδιάρθρωσης των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, βάσει του οποίου αλλάζει και εκσυγχρονίζεται ο τρόπος λειτουργίας των Υπηρεσιών, μεταξύ άλλων, με την εισαγωγή του θεσμού του Κοινωνικού Λειτουργού της Γειτονιάς, αλλά και τη δημιουργία εξειδικευμένων ομάδων εντός των Υπηρεσιών.

Ακόμη αναφέρθηκε στην Εθνική Στρατηγική για τη πρόληψη και προστασία του παιδιού από τη σεξουαλική εκμετάλλευση και κακοποίηση, και τη δημιουργία του «Σπιτιού του Παιδιού». Συνεχάρη τέλος την Παγκύπρια Οργάνωση Πολυτέκνων για το σημαντικό και πολύπλευρο, όπως είπε, έργο που επιτελεί για τη στήριξη και τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των πολύτεκνων οικογενειών και ιδιαίτερα της πολύτεκνης μάνας.

Η κ. Αιμιλιανίδου, εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο Αναστασιάδη προσέφερε στην εκδήλωση το ποσό των €90.000 για να τιμηθούν 225 μάνες που γέννησαν έξι παιδιά, ηλικιωμένες μάνες που γέννησαν πέντε παιδιά και μάνες που πρόσφεραν στην Εθνική Φρουρά τέσσερις στρατιώτες αλλά και τις μάνες των Πεσόντων και Αγνοουμένων.