Επίσημη έναρξη για το ΓΕΣΥ – Ξεκινά, αλλά με προβλήματα

Ξεκινά αύριο, Σάββατο 1η Ιουνίου, και επίσημα η λειτουργία του ΓεΣΥ (Γενικό Σύστημα Υγείας), με τους πολίτες να μπορούν να λαμβάνουν υπηρεσίες από το νέο σύστημα υγείας και τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) να εργάζεται εντατικά με στόχο να είναι όλα έτοιμα και να υπάρξουν όσο το δυνατό λιγότερα προβλήματα.

Όπως παραδέχτηκε και ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, σε διάσκεψη Τύπου, «Με προβλήματα και δυσκολίες ξεκινά από αύριο η εφαρμογή της πρώτης φάσης του ΓεΣΥ, αλλά λαμβάνονται μέτρα για επίλυση κάποιων εξ αυτών ενώ για άλλα, όπως είπε, θα χρειαστεί χρόνος για να αντιμετωπιστούν και να διαμορφωθεί ένα σύστημα που θα εξυπηρετεί τους πολίτες και τους επαγγελματίες υγείας».

Μέχρι χθες το μεσημέρι είχαν εγγραφεί στο νέο σύστημα υγείας πέριξ των 500 χιλιάδων πολιτών από τις 800 χιλιάδες συνολικά δικαιούχους. Παράλληλα με γοργούς ρυθμούς αυξάνεται και ο αριθμός των γιατρών οι οποίοι συμβάλλονται με τον ΟΑΥ με στόχο να παρέχουν τις υπηρεσίες τους εντός ΓεΣΥ.

Συγκεκριμένα μέχρι χθες το μεσημέρι γράφτηκαν στο νέο σύστημα υγεία 360 προσωπικοί γιατροί για ενήλικες αλλά και 105 παιδίατροι. Μάλιστα όσον αφορά το θέμα των παιδιάτρων αν και αρχικά υπήρχε μειωμένη εγγραφή παιδιάτρων τελικά ο ΟΑΥ μέσα από κάποιες προτάσεις πέτυχε να πείσει ένα ικανοποιητικό αριθμό παιδιάτρων να ενταχθούν στο ΓεΣΥ.

Μάλιστα όπως τονίζεται από τον ΟΑΥ το επόμενο διάστημα αναμένεται να εγγραφούν περισσότεροι προσωπικοί γιατροί, ενώ ήδη έχει ξεκινήσει και η εγγραφή ειδικών γιατρών με περισσότερους από 370 να εγγράφονται στο σύστημα. Παράλληλα στο ΓεΣΥ έχουν γραφτεί 343 φαρμακεία, 560 φαρμακοποιοί και 36 εργαστήρια και 123 Διευθυντές εργαστηρίων.

Οι διαδικασίες για λήψη υπηρεσιών

Για να μπορεί ο κάθε πολίτης της Κυπριακής Δημοκρατίας να λαμβάνει υπηρεσίες από το ΓεΣΥ θα πρέπει να επιλέξει ένα από τους προσωπικούς γιατρούς που έχουν συμβληθεί με τον ΟΑΥ για να παρέχει τις υπηρεσίες του εντός του νέου συστήματος υγείας.

Η εγγραφή του κάθε πολίτη σε προσωπικό γιατρό αποτελεί ουσιαστικά το σύνδεσμό του με το νέο σύστημα υγείας καθώς διαμέσου του θα μπορεί να έχει πρόσβαση σε όλες τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας εντός ΓεΣΥ.

Υπενθυμίζεται ότι η εγγραφή σε κατάλογο προσωπικού γιατρού γίνεται είτε ηλεκτρονικά μέσω του ιστοσελίδα (www.gesy.org.cy), ή  μέσω επίσκεψης στον προσωπικό γιατρό που θα επιλέξει ο κάθε πολίτης.

Μετά από την  διαδικασία αυτή ο ασθενής θα μπορεί να λαμβάνει μετά από την  1η Ιουνίου τα πιο κάτω:

  • Φροντίδα υγείας από προσωπικούς ιατρούς
  • Φροντίδα υγείας από ειδικούς ιατρούς
  • Φάρμακα
  • Εργαστηριακές εξετάσεις
  • Συνδετικός κρίκος ο γιατρός

Σημειώνεται ότι σε περιβάλλον ΓεΣΥ ο προσωπικός γιατρός θα αποτελεί ουσιαστικά τον συνδετικό κρίκο του ασθενή με τις υπηρεσίες υγείας καθώς θα είναι αυτός που θα τον παραπέμπει στους υπόλοιπους παροχείς υγείας, δηλαδή σε ειδικό ιατρό, σε εργαστήριο για εργαστηριακές εξετάσεις και θα εκδίδει συνταγές για φάρμακα.

Παράλληλα ο ειδικός ιατρός θα μπορεί να εκδίδει παραπεμπτικά για άλλες ιατρικές ειδικότητες, καθώς και για εργαστηριακές εξετάσεις όπως επίσης και συνταγές για φάρμακα.

Τέλος ο δικαιούχος θα μπορεί να αποταθεί σε ειδικό γιατρό χωρίς πρώτα να επισκεφθεί τον προσωπικό του γιατρό, καταβάλλοντας σε αυτή την περίπτωση συνεισφορά 25 ευρώ.