- Infokids.com.cy - https://www.infokids.com.cy -

Εποχική γρίπη 2020: Ο παιδίατρος απαντά σε όλες τις απορίες των γονιών

Κατά καιρούς ακούγονται πολλά για τους τρόπους μετάδοσης, πρόληψης, αλλά και τον εμβολιασμό κατά της εποχικής γρίπης, η οποία βρίσκεται σε έξαρση τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. [1]

Το Υπουργείο Υγείας έχει επικεντρωθεί στην πρόληψη της γρίπης εξ’ αρχής του χρόνου, μοιράζοντας σε δημόσιους και ιδιώτες ιατρούς εμβόλια, αλλά και εκδίδοντας οδηγίες προφύλαξης για σχολεία και δημόσιες υπηρεσίες.

Ωστόσο, πολλοί είναι οι γονείς και οι κηδεμόνες πουαναρωτιούνται τι να κάνουν αν το παιδί τους αρρωστήσει, πόσες μέρες πρέπει να καθίσει στο σπίτι χωρίς πυρετό και τι να κάνουν αν στο σχολείο τους εμφανιστεί κρούσμα γρίπης.

Τo Infokids.com.cy, επικοινώνησε με τον παιδίατρο του κέντρου Ηλιαχτίδα, κο. Μιχάλη Ιασονίδη [2] και παρουσιάζει τις απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα που μπορεί να σας απασχολούν.

«Γιατί ενώ έκανα το εμβόλιο, νόσησα;»

«Ο εμβολιασμός στις αρχές του χειμώνα είναι η καλύτερη πρόληψη για τη γρίπη. Ιδιαιτέρως, άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες δεν πρέπει να αμελούν τον ετήσιο εμβολιασμό τους κατά της γρίπης. Φέτος, η κάλυψη του εμβολίου για την γρίπη τύπου Α’ ήταν αρκετά καλή. Μπορεί ο ιός να μεταλλάχθηκε τον Ιανουάριο και μερικά άτομα ενώ είχαν εμβολιαστεί να νόσησαν, αλλά πέρασαν τη γρίπη πολύ πιο ήπια συγκριτικά με εκείνους που δεν είχαν εμβολιαστεί. Ηλικιωμένοι άνω των 60, γυναίκες σε ενδιαφέρουσα, γονείς μωρών κάτω των 6 μηνών, εργαζόμενοι σε δημόσιες υπηρεσίες, νηπιαγωγοί, δάσκαλοι, παιδιά με προβλήματα υγείας, άτομα που αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα υγείας, επιβάλλεται να κάνουν το εμβόλιο στα τέλη του φθινοπώρου ή στις αρχές του χειμώνα».

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της φετινής γρίπης

«Φέτος, τα κρούσματα της γρίπης είχαν δύο χαρακτηριστικά. Ξεκίνησαν νωρίτερα και ήταν αρκετά λοιμογώνα, δηλαδή εξαπλώνονταν πιο γρήγορα. Συνήθως, η έξαρση της γρίπης ξεκινά από τα μέσα Δεκεμβρίου και διαρκεί περίπου 3 με 3,5 μήνες. Φέτος, παρατηρήθηκαν κρούσματα από τα τέλη Νοεμβρίου, ευτυχώς, όμως, δεν έχουν παρατηρηθεί πολύ σοβαρές επιπλοκές της γρίπης, όπως οι μυοκαρδίτιδες».

Διαβάστε ακόμη: Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου: Τι κάνει την φετινή γρίπη να διαφέρει τόσο από την περσινή [3]

Πολλά παιδιά στο σχολείο του παιδιού μου είναι άρρωστα. Να κρατήσω το δικό μου στο σπίτι για να μην κολλήσει;».

«Η λοίμωξη μεταδίδεται λίγο πριν εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα, οπότε είναι δύσκολο να πούμε πιο παιδάκι κόλλησε τον ιό. Τα σχολεία, εκτός αν δοθεί εντολή από το Υπουργείο, δεν κλείνουν. Αν τα άρρωστα παιδιά μένουν στο σπίτι μέχρι και 48 ώρες (για μεγαλύτερη ασφάλεια) μετά την πτώση του τελευταίου πυρετού, αν ακολουθούνται οι κανόνες υγιεινής και πρόληψης και οι αίθουσες αερίζονται επαρκώς, τότε είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει έξαρση της γρίπης στα σχολεία. Το ότι το παιδί βρίσκεται σε μια αίθουσα με συμμαθητές που νόσησαν ή ξεκίνησαν να νοσούν δεν σημαίνει απαραίτητα ότι και εκείνο θα αρρωστήσει. Πάντα θυμόμαστε ότι τα άρρωστα παιδιά μένουν στο σπίτι και επιστρέφουν στο σχολείο μόνο αφού δεν έχουν ανεβάσει πυρετό για 2 24ωρα».

Διαβάστε ακόμη: Τι πρέπει να κάνετε αν κολλήσετε γρίπη: Πώς θα αναρρώσετε γρήγορα και δεν θα τη μεταδώσετε στους άλλους [4]

Τι να κάνω αν το παιδί μου νοσήσει;

«Η γρίπη χρειάζεται ξεκούραση, καλό φαγητό και ενυδάτωση. Φροντίζουμε να κρατάμε το παιδί καλά ενυδατωμένο με την κατανάλωση υγρών (νερό, χυμοί), του προσφέρουμε μακαλές τροφές για να μην πονά περισσότερο ο λαιμός και το κρατάμε ζεστό, αερίζοντας πάντα κατάλληλα τα δωμάτια στα οποία βρίσκεται καθημερινά.

Αν τώρα, θέλουμε να προλάβουμε το «κακό», φροντίζουμε η διατροφή του παιδιού μας να είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακές, βιαταμίνες και όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο παιδικός οργανισμός. Φρούτα, λαχανικά, ψάρι, γαλακτοκομικά είναι βασικές ομάδες τροφών που πρέπει να καταναλώνει ένα παιδί».

Η καλύτερη προφύλαξη είναι η πρόληψη

Διαβάστε ακόμη: 2 εικόνες μάς δείχνουν πώς να προστατευθούμε και να προστατεύσουμε τους άλλους από τη γρίπη [5]

Ο γιατρός, λίγο πριν κλείσουμε τη συνομιλία μας, τόνισε για ακόμη μια φορά πόσο σημαντική είναι η πρόληψη στην καταπολέμηση της γρίπης. «Η καλύτερη προφύλαξη είναι ο εμβολιασμός. Από εκεί και έπειτα πρέπει να μάθουμε τα παιδιά μας να πλένουν τα χέρια τους σωστά και συχνά, να αερίζουμε σπίτια και σχολικές αίθουσες επαρκώς, να φροντίζουμε οι χώροι που ζούμε καθημερινά να είναι καθαροί και να προσέχουμε να μην συγχρωτιζόμαστε σε χώρους με πάρα πολύ κόσμο».