Αρχική InfoMommy Νέα Εργοστάσιο Άστρασολ: 400 χιλιάδες ευρώ αποζημίωση για γονείς που έχασαν το 3χρονο παιδί τους από καρκίνο

Εργοστάσιο Άστρασολ: 400 χιλιάδες ευρώ αποζημίωση για γονείς που έχασαν το 3χρονο παιδί τους από καρκίνο

Εργοστάσιο Άστρασολ: 400 χιλιάδες ευρώ αποζημίωση για γονείς που έχασαν το 3χρονο παιδί τους από καρκίνο

Ολοκληρώθηκε την περασμένη Δευτέρα η διαδικασία των δικαστηρίων κατά του εργοστασίου Άστρασολ στα Λατσία που έσπειρε τον καρκίνο στους κατοίκους της περιοχής.

Ο λόγος για το εργοστάσιο που ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1976, το οποίο αρχικό παρασκεύαζε υποδήματα, ενώ αργότερα προχώρησε στην κατασκευή σόλων και πάτων υποδημάτων. Μια επιδημιολογική μελέτη που έγινε κάποια στιγμή στην περιοχή έδειξε, ότι κατά τη λειτουργία του και μέχρι το 2009, υπήρξε συστηματικά εκπομπή του τοξικού αερίου «Διχλωρομεθάνιο R40» και μάλιστα σε όρια που υπερέβαιναν κατά πολύ τα επιτρεπτά για την υγεία των ανθρώπων μεγέθη. Επιπλέον, το εν λόγω εργοστάσιο δεν είχε λάβει ποτέ πολεοδομική άδεια.

Σύμφωνα με την παραπάνω μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στην athensvoice.gr, «το 70% των κρουσμάτων καρκίνου εντοπίστηκαν σε λιγότερο από 100 μέτρα ακτίνα γύρω από το εργοστάσιο. Έξι κρούσματα, δηλαδή το 15%, ήταν εργαζόμενοι στην Astrasol, οι οποίοι ασθένησαν με λευχαιμία (δύο), λέμφωμα, καρκίνο του εγκεφάλου, του παγκρέατος και του πνεύμονα, κακοήθειες που στη διεθνή βιβλιογραφία έχουν συνδεθεί με την επαγγελματική έκθεση στο διχλωρομεθάνιο. Επιπλέον, όσο περισσότερο πλησίαζαν στο εργοστάσιο, τόσο αυξάνονταν τα περιστατικά καρκίνου του μαστού και λευχαιμίας. Από τα 12 συνολικά κρούσματα καρκίνου του εγκεφάλου και του κεντρικού νευρικού συστήματος που καταγράφηκαν σε όλες τις περιοχές των Λατσιών στην υπό εξέταση περίοδο, τα 10 κρούσματα εντοπίστηκαν στην περιοχή του εργοστασίου Astrasol.»

Τον Δεκέμβριο του 2017 το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας έκρινε, ότι τα κρούσματα καρκίνου από τον οποίον νόσησαν κάτοικοι της περιοχής οφείλονται στις εκπομπές διχλωρομεθανίου του εργοστασίου.

Τελικά, τη Δευτέρα 10/6, το δικαστήριο επιδίκασε αποζημιώσεις πέραν των 700 χιλ. ευρώ, αφού ο εισαγγελέας εξέτασε 22 αγωγές. Από όλες, ωστόσο, ξεχωρίζει η περίπτωση γονέων που έχασαν το 3χρονο αγγελούδι τους. Το 3χρονο κοριτσάκι, διαγνώστηκε με καρκίνο στον εγκέφαλο και πολύ σύντομα απεβίωσε. Το δικαστήριο επιδίκασε αποζημιώσει ύψους 200 χιλ. ευρώ για τον κάθε γονιό.

Τα υπόλοιπα ποσά θα λάβουν συγγενείς άλλων θυμάτων, κατοίκων και εργατών, που έχασαν τη ζωή τους από την καρκινογόνα ουσία που εξέπεμπε για χρόνια το εργοστάσιο.

Κανένα χρηματικό ποσό, βέβαια, δεν είναι ικανό να ανακουφίσει τον τεράστιο πόνο από την απώλεια των αγαπημένων σου…


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
+30 210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.com.cy

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.com.cy

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.


Όλα όσα αφορούν εσάς και το παιδί σας
τώρα στο e-mail σας

Εγγραφή στο Newsletter