Εσείς ξέρετε γιατί τα αεροπλάνα δεν πετούν πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό; (video)

Γνωρίζατε ότι τα αεροπλάνα που ταξιδεύουν σε χώρες πέρα από τον Ειρηνικό Ωκεανό, δεν πετούν πάνω από τα νερά του;

Εμείς πάντως όχι και αυτή η πληροφορία μας προκάλεσε ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Γι’ αυτό και θελήσαμε να την μοιραστούμε μαζί σας.

Τα αεροπλάνα που ταξιδεύουν από την Ιαπωνία προς την Αμερική, δεν περνούν πάνω από τον Ειρηνικό παρά κάνουν τον γύρο! Γιατί;

Επειδή, οι αποστάσεις από αυτόν τον «δρόμο» είναι μεγαλύτερες.

Η καμπυλότητα της Γης, το επιπλέον πλάτος του Ισημερινού και οι αεροχείμαρροι (jet streams) δυσχεραίνουν τις πτήσεις πάνω από τον Ειρηνικό, ενώ η μεγαλύτερη απόσταση απαιτεί περισσότερα καύσιμα και υψηλότερο κόστος.

Αυτό γιατί η Γη δεν είναι μια τέλεια σφαίρα, και έτσι, μια ευθεία γραμμή σε δισδιάθατη πορεία θα ήταν εντελώς διαφορετική σε τρισδιάστατη απεικόνιση. Μπορεί, δηλαδή, στον χάρτη να φαίνεται πως η ευθεία πάνω από τον Ειρηνικό είναι συντομότερη, στην πραγματικότητα όμως δεν είναι.

Ο συνδυασμός των παραπάνω παραγόντων, δηλαδή η καμπυλότητα της Γης και το επιπλέον εξισωτικό πλάτος της, σημαίνει ότι η καμπύλη προς τους πόλους είναι μικρότερη, σε σχέση με την «ευθεία» γραμμή, ακριβώς πάνω από τον Ειρηνικό.

Ο Ειρηνικός Ωκεανός είναι, επίσης, ο μεγαλύτερος και πιο βαθύς ωκεανός. Αν παρουσιαζόταν κάποια βλάβη σε κάποιο αεροσκάφος πάνω από τα νερά του η διάσωση του πληρώματος και των επιβατών θα ήταν κάτι το πολύ δύσκολο.

Δείτε το επεξηγηματικό video