Αρχική InfoKids Υγεία Έσπασε το δόντι του παιδιού. Τι να κάνω;

Έσπασε το δόντι του παιδιού. Τι να κάνω;

Έσπασε το δόντι του παιδιού. Τι να κάνω;

Το οδοντικό τραύμα είναι ένα αρκετά συνηθισμένο «ατύχημα» της παιδικής ηλικίας. Κατά την προσχολική ηλικία (2 - 4 ετών) ο κύριος παράγοντας τραυματισμού των νεογιλών (παιδικών) δοντιών είναι το πέσιμο. Δυστυχώς σε αυτήν την ηλικία οι τραυματισμοί των νεογιλών δοντιών θεωρούνται αναπόφευκτοι, αφού ο πρωταρχικός σκοπός του παιδιού είναι να γνωρίσει το περιβάλλοντα χώρο μέσα από τα πρώτα του ασταθή βήματα. Κατά την σχολική ηλικία (8 -12 ετών) οι επικρατέστεροι παράγοντες πρόκλησης τραυματισμού των μόνιμων δοντιών είναι τα ατυχήματα λόγω αθλητικών δραστηριοτήτων (ποδόσφαιρο, καλαθoσφαίριση κτλ).

Ανεξάρτητα από την ηλικία, τα τραύματα στην ευρύτερη στοματική κοιλότητα μπορεί να προκληθούν λόγω τροχαίων ατυχημάτων ή και κακοποίησης του παιδιού. Πρέπει να αναφερθεί ότι οι ανωμαλίες της σύγκλεισης αυξάνουν τον κίνδυνο τραυματισμού των οδοντικών ιστών ιδιαίτερα όταν τα άνω πρόσθια δόντια είναι προς τα έξω. Η έγκαιρη και σωστή αντιμετώπιση βελτιώνει την πρόγνωση του δοντιού και περιορίζει την εμφάνιση ανεπιθύμητων συνεπειών.

dentaltrauma2

Οι ειδικοί της Παιδοδοντριατικής Εταιρείας Κύπρου μάς συμβουλεύουν τα εξής:

  • Βρείτε το σπασμένο κομμάτι
  • Τοποθετήστε το σε ποτήρι με νερό στο ψυγείο για να μην αφυδατωθεί
  • Κοιτάξτε το σπασμένο δόντι στο σημείο που κόπηκε εάν εμφανίζει κόκκινη κηλίδα.
  • Εάν ναι, τότε έχει γίνει αποκάλυψη του νεύρου και πρέπει να δείτε οδοντίατρο εντός της ημέρας. Καθυστέρηση να δείτε τον οδοντίατρο θα οδηγήσει σε μόλυνση του νεύρου του δοντιού και ανάγκη απονεύρωσης!Συνήθως, όταν ο τραυματισμός επέρχεται σε εξωτερικό χώρο (πάρκα, σχολεία) το σπασμένο κομματάκι του δοντιού είναι δύσκολο να βρεθεί. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο οδοντίατρος με ειδικά επανορθωτικά υλικά (σύνθετες ρητίνες) ξαναφτιάχνει ή αλλιώς αναπλάθει το σπασμένο κομματάκι του δοντιού. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται ανασύσταση δοντιού και είναι μια πολύ αισθητική και ανθεκτική στο χρόνο, αλλά και στις δυνάμεις της μάσησης, ανακατασκευή του σπασμένου δοντιού.

Αν όμως μετά το τραυματισμό το παιδί η οι γονείς βρουν το σπασμένο κομματάκι του δοντιού, τότε αυτό μπορεί να συγκολληθεί στο οδοντιατρείο με πολύ καλά αισθητικά αποτελέσματα στις περισσότερες περιπτώσεις με την προϋπόθεση ότι το σπασμένο τμήμα είναι ακέραιο και εφαρμόζει πλήρως. Συγκολλημένα δόντια είναι επίσης ανθεκτικά στη μάσηση και διατηρούνται για αρκετά χρόνια εκτός εάν ξαναχτυπηθούν.


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
+30 210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.com.cy

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.com.cy

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.


Όλα όσα αφορούν εσάς και το παιδί σας
τώρα στο e-mail σας

Εγγραφή στο Newsletter