«Έτσι προετοιμάζουμε σωστά τα παιδιά μας για τον κόσμο!»

Αμέτρητες κοινοποιήσεις και σχόλια έχει λάβει τις τελευταίες ημέρες η ανάρτηση μιας μαμάς-blogger, στη σελίδα της στο Facebook, η οποία σκοπό είχε, μέσω ενός προσωπικού παραδείγματος να δείξει με ποιον τρόπο πιστεύει, ότι προετοιμάζονται σωστά τα παιδιά για τον έξω κόσμο.

Αναρτώντας, λοιπόν, τις παραπάνω εικόνες έγραψε:

«Η κόρη μου μόλις τρύπησε το δάχτυλό της στο γραφείο του παιδιάτρου και εκείνος ως επιβράβευση της έδωσε μία ‘μάρκα’, για να χρησιμοποιήσει η μικρή σε ένα αυτόματο μηχάνημα γεμάτο διασκεδαστικά παιχνιδάκια.

Ήξερε από την αρχή ποιο παιχνίδι ήθελε –το μικρό μπλε χταπόδι. Έβαλε, λοιπόν, τη μάρκα στο μηχάνημα και βγήκε ένα… πορτοκαλί χταπόδι! Η απογοήτευση της μικρής δεν περιγράφεται. Ξέσπασε σε γοερά κλάματα λέγοντας, ότι ήθελε το μπλε και όχι το πορτοκαλί χταπόδι.

Μια ευγενική νοσοκόμα τότε με πλησίασε και προσφέρθηκε να δώσει μία άλλη μάρκα στην κόρη μου, ώστε να προσπαθήσει ξανά. Και ενώ ήμουν έτοιμη να την πάρω, γιατί η κόρη μου είχε αρχίσει να δημιουργεί μεγάλη σκηνή, τελικά αρνήθηκα ευγενικά και θα σας εξηγήσω γιατί:

Επειδή τα παιδιά μας, χρειάζεται να μάθουν πώς να διαχειρίζονται την απογοήτευσή τους. Δεν μπορούμε να τα κρατήσουμε μακριά από τις στεναχώριες. Ο κόσμος και οι άνθρωποι γύρω μας είναι ΓΕΜΑΤΟΙ απογοητεύσεις. Και ενώ όλοι οι γονείς, βαθιά μέσα μας, θέλουμε να προστατεύσουμε τα παιδιά μας από κάθε πόνο και απογοήτευση, αν τα ‘σώζουμε’ συνεχώς από αυτά τα συναισθήματα, αυτό που στην πραγματικότητα κάνουμε είναι να τα προετοιμάζουμε για την αποτυχία, όταν θα βγουν στον έξω κόσμο.

Αφήστε τα παιδιά σας να νιώσουν απογοήτευση. Αλλά να είστε εκεί την ώρα που θα πονούν, λέγοντάς τους πόσο λυπάστε, βοηθώντας τα να επεξεργαστούν γιατί νιώθουν έτσι και προτείνοντας εναλλακτικές αντιμετώπισης. Θα ήταν πολύ πιο εύκολο (και για εμένα και για όλους τους άλλους στο παιδιατρείο) να της δίνω μάρκες μέχρι να πετύχει το χταπόδι που ήθελε –μακροπρόθεσμα, όμως, ξέρω ότι θα της έκαναν κακό.

Βγήκε, λοιπόν, κλαίγοντας από το παιδιατρείο με το πορτοκαλί της χταπόδι και λιγότερο από δύο ώρες αργότερα έπαιζε με αυτό ευτυχισμένη –του έδωσε, μάλιστα, και όνομα: Ζουληχτούλης!»

Συμφωνείτε με αυτή τη μαμά;