Έτσι θα είναι τα διαλείμματα από εδώ και πέρα; Η viral και μελαγχολική φωτογραφία από προαύλιο Δημοτικού

Επέστρεψαν εχθές, Πέμπτη, 21 Μαΐου στα θρανία τους οι μαθητές Γυμνασίων και Δημοτικών Σχολείων στην Κύπρο, μετά τη δίμηνη διακοπή των μαθημάτων λόγω της πανδημίας Covid-19.

Διαβάστε ακόμη: «Συγκρατημένοι και φοβισμένοι οι μικροί μαθητές», δηλώνει Διευθυντής Δημοτικού Σχολείου

Και μπορεί ο φόβος και η αγωνία να ήταν διάχυτες σε κάθε σχολική τάξη, ιδίως Δημοτικού Σχολείου, αυτό όμως δεν πτόησε τα παιδιά τα οποία σε πολύ μεγάλο ποσοστό πήγαν στα σχολεία τους, παρακολούθησαν μάθημα, άκουσαν τις συμβουλές των δασκάλων τους και έκαναν διάλειμμα… από μακριά!

Από τις φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν εχθές για την επαναλειτουργία των σχολείων, μία ήταν εκείνη που μας προκάλεσε τα πιο ανάμεικτα συναισθήματα.

Η viral φωτογραφία

Η φωτογραφία, που ανήκει στο ΚΥΠΕ και είναι της Κάτιας Χριστοδούλου, δείχνει μικρά αγόρια και κορίτσια να κάθονται στο πεζούλι του σχολείου τους τηρώντας την απόσταση των 2 μέτρων που επιβάλλεται για λόγους υγιεινής και να απολαμβάνουν (;) το διάλειμμά τους.

Εκείνο που μας κάνει εντύπωση δεν είναι μόνο το ότι τα παιδιά, αν και μικρά σε ηλικία, τηρούν κατά γράμμα τις συμβουλές των γονιών και των εκπαιδευτικών τους, αλλά το αίσθημα μελαγχολίας που νιώσαμε όταν την είδαμε πρώτη φορά και η απορία που μας προκαλεί κάθε φορά που την ξαναβλέπουμε: «Έτσι θα είναι λοιπόν τα διαλείμματα για τα παιδιά μας από εδώ και πέρα;».

Δυστυχώς, η κατάσταση στην οποία η υφήλιος έχει περιέλθει είναι πολύ δύσκολη, ενώ ακόμα και τώρα – 3 μήνες σχεδόν μετά την έξαρσή της πανδημίας στην Ευρώπη – παραμένει σε πολλά σημεία της άγνωστη τόσο για εμάς, όσο και για τους επιστήμονες.

Πολλά έχουν αλλάξει στη ζωή μας και ακόμα περισσότερα αναμένεται να αλλάξουν στο μέλλον, Όπως, φαίνεται ένα από αυτά θα είναι και τα σχολικά διαλείμματα.

Για την ώρα τουλάχιστον πρέπει να αποδεχτούμε ότι τα παιδιά μας στο διάλειμμά τους δεν θα παίζουν ομαδικά παιχνίδια και τα προαύλια δεν θα θυμίζουν εκείνα προ κορωνοϊού, ενώ οι μαθητές θα κάθονται ήσυχα μακριά ο ένας από το άλλο. Μέχρι να καταφέρουμε να εξολοθρεύσουμε αυτή την απειλή…