Τα 9 συμπτώματα που θα σου δείξουν ότι το παιδί σου έχει καταπιεί ένα ξένο σώμα

Ένα από τα πιο συνηθισμένα ατυχήματα στο σπίτι και μια από τις εφιαλτικότερες σκέψεις κάθε γονιού είναι να σταθεί κάτι στον λαιμό των παιδιών του.

Τα μικρά παιδιά δεν γνωρίζουν τι πρέπει να τρώνε και τι όχι και στην προσπάθειά τους να ανακαλύψουν τον κόσμο συχνά μπορεί να δοκιμάσουν… τα πάντα.

Όσο καλά και αν είναι προετοιμασμένος ένας γονιός όσο καλά και αν προσέχει το παιδί του, υπάρχουν πιθανότητες αυτό να διαφύγει της προσοχής του και να καταπιεί ένα ξένο σώμα, χωρίς να το δει κάποιος ενήλικας.

Πώς θα καταλάβει τότε ο μπαμπάς ή η μαμά ότι συνέβη αυτό;

Ο παιδίατρος Μάριος Ανδρέου, γράφει ποια είναι τα πιο συνηθισμένα αντικείμενα που μπορεί να καταπιεί ένα παιδί ανάλογα με την ηλικία του και ποια τα συμπτώματα που θα βοηθήσουν τον γονέα να καταλάβει ότι κάτι έχει σταθεί στον λαιμό του παιδιού.

«Η κατάποση ξένων σωμάτων είναι ένα συχνό φαινόμενο στην παιδική ηλικία. Τα κυριότερα αίτια είναι η μεγάλη περιέργεια των παιδιών, η τάση να βάζουν τα πάντα στο στόμα τους και η πληθώρα των μικρών αντικειμένων στο περιβάλλον τους.

Τα ξένα σώματα ανάλογα με τη φυσική τους κατάσταση διακρίνονται σε υγρά και στερεά και ανάλογα με τη χημική τους σύσταση σε τοξικά και ατοξικά.

Πιο συχνά το φαινόμενο εµφανίζεται σε παιδιά ηλικίας 14 µηνών έως 3 ετών. Τα ξένα σώµατα οργανικής φύσεως, όπως φιστίκια, αµύγδαλα, καρύδια, ηλιόσποροι, καρότα, κουκούτσια από καρπούζι ή πεπόνι, αποτελούν το µεγαλύτερο ποσοστό εισροφηθέντων ξένων σωµάτων σε αυτές τις ηλικίες.

Επίσης, τα τσόφλια από αυγό, τα φύλλα δένδρων, τα µικρά πλαστικά ή µεταλλικά αντικείµενα, οστά από κρέας, αγκάθια από ψάρι, φυλακτά, κ.ά. Στην προσχολική και σχολική ηλικία, υπερτερούν τα ξένα σώµατα ανόργανης προέλευσης, όπως πλαστικά αντικείµενα από παιδικά παιχνίδια, κοµµάτια από γυαλιά, καρφίτσες, πινέζες, βελάκια, καπάκια από στυλό, ακόμα και μπαταρίες.

Πολλά αντικείμενα δεν θα προκαλέσουν κάποιο σύμπτωμα, όμως τα πιο συνήθη συμπτώματα που παρατηρούνται είναι:

  • Δυσκολία στην κατάποση
  • Σιελόρροια
  • Άρνηση φαγητού
  • Τάση για έμετο
  • Εμετούς
  • Συριγμός (βράσιμο στο στήθος)
  • Ευερεθιστότητα
  • Αλλαγές στην συμπεριφορά
  • Αίσθηση ότι ένα ξένο σώμα έχει κολλήσει στο λαιμό (μεγαλύτερα παιδιά)»

Δείτε εδώ το video που σας βοηθά να κάνετε τεχνητή αναπνοή στο παιδί