«Ευτυχία Παπαγιανοπούλου»: Σήμερα η μοναδική παράσταση που ανεβαίνει για φιλανθρωπικό σκοπό

Η παράσταση «Ευτυχία Παπαγιανοπούλου» που έκλεψε τις εντυπώσεις ανεβαίνει για ακόμα μια φορά στο Δημοτικό θέατρο Στροβόλου για φιλανθρωπικό σκοπό.

Η παράσταση ανέβηκε για πρώτη φορά στην Κύπρο στις 27 και 28 Απριλίου 2018 στο Δημοτικό Θέατρο Λατσιών, σε πρωτότυπο θεατρικό κείμενο της Χριστιάνας Αρτεμίου.

Το ρόλο της Ευτυχίας ενσαρκώνει η κορυφαία ηθοποιός Αννίτα Σαντοριναίου σε σκηνοθεσία Γιώργου Μουαΐμη. Επίσης συμμετέχει η ηθοποιός Χριστιάνα Λάρκου.

Τα σκηνικά έχει αναλάβει ο Στέφανος Αθηαινίτης, το φωτισμό η Καρολίνα Σπύρου και τη μουσική επιμέλεια ο Σάββας Χρυσάνθου. Τις χορογραφίες έχει αναλάβει η Μαρία Ζαχαρίου Καραπίττα.

Ο ερμηνευτής των τραγουδιών είναι ο Φίλιππος Κτενάς. Όλοι οι συντελεστές που συμμετέχουν είναι αξιόλογοι Κύπριοι δημιουργοί.

Έχει υλοποιηθεί και δεύτερος κύκλος Παγκύπριων Παραστάσεων και λόγω της μεγάλης ζήτησης και απήχησης της παράστασης απο το θεατρόφιλο κοινό, θα υπάρξει και τρίτος κύκλος παραστάσεων.

Ποια ήταν η Ευτυχία Παπαγιανοπούλου

Η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, είναι ίσως η σημαντικότερη γυναίκα στιχουργός του  ρεμπέτικου και λαϊκού τραγουδιού, με αναρίθμητους στίχους και πολυτάραχη ζωή, αφού έζησε το ξεριζωμό της Μικράς Ασίας, την προσφυγιά, την προσωπική ανασυγκρότηση σε μια Ελλάδα που μετρούσε πληγές. Είναι η στιχουργός των τραγουδιών “Είμαι αετός χωρίς φτερά”, “Δυο πόρτες έχει η ζωή”, “Ο γυάλινος κόσμος”, “Περασμένες μου αγάπες”, “Είμαστε αλάνια”, “Εσύ είσαι η αιτία που υποφέρω”, “Τα Καβουράκια” και πάρα πολλών άλλων επιτυχιών, τραγούδια που θα ακουστούν επί σκηνής.

Λίγα λόγια για την παράσταση

Με απόλυτο σεβασμό και επίγνωση του εκτοπίσματος της στιχουργού επιχειρούμε μια επέμβαση στη μνήμη, μιας λεηλατημένης αλλά αγέρωχης Ευτυχίας. Η “Γριά” όπως την αποκαλούν, στιβαρή περίτεχνη, η κορυφαία γυναίκα Ελληνίδα στιχουργός. Μοναδική σε όγκο αλλά και αξία, η στιχουργική γραφή της, αλλά και το έργο της, αποτελούν ένα μουσικό μωσαϊκό ριζωμένο στη ψυχή μας.

Σκοπός της παραγωγής αυτής είναι να αναδείξει τη ζωή και το έργο της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου, αλλά και να προβληματίσει το κοινό στο γεγονός ότι δεινές υπήρξαν πάντοτε οι εποχές με μεγάλες ανατροπές και συμπληγάδες, αφού η ίδια η ζωή έχει την ιδιότητα να βρίσκεται σε διαρκή και αδιάκοπη κίνηση και μετατροπία. Εντούτοις οι άνθρωποι έβρισκαν δρόμους υπέρβασης, ακόμα και όταν οι δυσκολίες έμοιαζαν να τους καταβάλλουν.

Η παράσταση επενδύει θεματολογικά στις πέτρινες δεκαετίες, το ξεριζωμό, τη ξενιτιά, την αδικία, τον πόλεμο, τη φτώχεια αλλά και το δυναμισμό, το φως, την ελπίδα, τον έρωτα και τη δημιουργία.

Η παραγωγή αυτή αποτελεί μια καταγεγραμμένη μνήμη από δυνατές θύμισες, φορτισμένες στιγμές, αλλά και ξεχασμένες εικόνες ζωντάνιας και ανεμελιάς. Σε μια εποχή που η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου είναι πιο σύγχρονη από ποτέ, λόγω της πολυκύμαντης ζωής της και της ανατρεπτικής της προσωπικότητας.

Η παράσταση με οδηγό τη βιογραφία της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου αποτελεί ένα δυναμικό, θεατρικό, μουσικό και χορευτικό δρώμενο το οποίο στοχεύει στην αποτύπωση, την ερμηνεία και τη συνθετική παρουσίαση του χθες μέσω της κίνησης, της μεταβολής, του ήχου, του στίχου και της μουσικής.

Αρχέγονη εκδοχή μιας ανέκφραστης λησμονιάς, πρωτόγνωρης καλαισθησίας και εύθραυστης ομορφιάς από την Ελλάδα που εμπνέει.

Συνδυασμός ποιότητας, ιστορίας και πολιτισμού.

Οι Συντελεστές της Παράστασης

  • Κείμενο: Χριστιάνα Αρτεμίου
  • Σκηνοθεσία: Γιώργος Μουαΐμης
  • Ερμηνεία: Αννίτα Σαντοριναίου
  • Ερμηνεία: Χριστιάνα Λάρκου
  • Σκηνικά – Κοστούμια: Στέφανος Αθηαινίτης
  • Σχεδιασμός φωτισμού: Καρολίνα Σπύρου
  • Μουσική επιμέλεια: Σάββας Χρυσάνθου
  • Τραγούδι: Φίλιππος  Κτενάς
  • Χορευτική διδασκαλία – Χορογραφίες: Μαρία Ζαχαρίου Καραπίττα
  • Συμμετέχει πενταμελής ορχήστρα υπό την διεύθυνση του Σάββα Χρυσάνθου

«Ευτυχία Παπαγιανοπούλου»

Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2019

Ώρα: 20:30

Η Γενική είσοδος θα είναι €20 και €15 το άτομο.

Εισιτήρια θα προπωλούνται στην Tickethour και όλα τα έσοδα της παράστασης θα διατεθούν στο φιλανθρωπικό σωματείο ΒΑΓΟΝΙ ΑΓΑΠΗΣ.

Δημοτικό θέατρο Στροβόλου

Λεωφόρος Στροβόλου, Λευκωσία