Financial Times: Υπάρχουν 5 πολύ σημαντικοί λόγοι για να επιλέξει κάποιος την Κύπρο ως μόνιμη χώρα διαμονής

Τι θα λέγατε σε κάποιον που αναρωτιέται αν πρέπει να έρθει να ζήσει μόνιμα στην Κύπρο; Πώς θα τον πείθατε να πει το «ναι»;

Θα μιλούσατε για τις ομορφιές του νησιού, την ιστορία του, τους ανθρώπους του; Ενώ οι λόγοι για να επιλέξει κάποιος το νησί μας ως μόνιμο τόπο κατοικίας μπορεί να είναι… αναρίθμητοι, οι Financial Times, αναλύουν σε άρθρο τους τους 5 πιο σημαντικούς:

Το Ευρωπαϊκό διαβατήριο

Σύμφωνα με το άρθρο, πέρα από τις όμορφες παραλίες και τις ενδιαφέρουσες αρχαιολογικές ανασκαφές, η Κύπρος μπορεί να προσφέρει ευρωπαϊκό διαβατήριο σε Βρετανούς πολίτες, οι οποίοι αναμένεται να αντιμετωπίσουν δυσκολίες σε περίπτωση Brexit, δεδομένου ότι διαθέτουν την οικονομική άνεση.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, οι Βρετανοί –όπως και κάθε μη-Ευρωπαίος– μπορούν να διατηρήσουν τα ευρωπαϊκά τους προνόμια, αν επενδύσουν €2 εκ. σε ακίνητα μαζί με μια δωρεά €150.000, λαμβάνοντας διαβατήριο σε (μόλις) έξι μήνες. Με αυτή τη μέθοδο, αυτομάτως «χρίζονται» εφ’ όρου ζωής Κύπριοι υπήκοοι και τα μέλη της οικογένειας του επενδυτή.

Η συγκεκριμένη δυνατότητα αποκτά ακόμα μεγαλύτερη αξία δεδομένου ότι, συγκριτικά, ένα ακίνητο στο νησί κοστίζει σχεδόν τα μισά από ένα αντίστοιχο στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ σε επίπεδο ενοικίου, η Κύπρος είναι κατά 30% φτηνότερη.

Φορολογικά κίνητρα

Τα φορολογικα κίνητρα στην Κύπρο δελεάζουν τους  δυνητικούς κατοίκους. Η κυπριακή Πολιτεία κατάργησε τον φόρο κληρονομίας πριν από 19 χρόνια, κάτι που σημαίνει ότι μετά την αγορά ενός ακινήτου, αυτό μπορεί να περιέλθει χωρίς κόστος στους κληρονόμους.

Την ίδια ώρα, οι υψηλά αμειβόμενοι εργαζόμενοι υπόκεινται σε φορολογικό συντελεστή της τάξεως του 35%, την ώρα που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος κινείται στο 39,4%.

Ακόμα καλύτερα είναι τα πράγματα για τους «πρωτοπόρους» της επιχειρηματικότητας, καθώς οι νεοφυείς επιχειρήσεις πληρώνουν μόλις 12,5%, έναντι 19,8% που ισχύει κατά μέσο όρο στην ΕΕ.

Οι κλιματολογικές συνθήκες

Οι Financial Times δεν στέκονται μόνο στην… τσέπη Κυπρίων, αλλά κάνουν αναφορά και στις κλιματολογικές συνθήκες. Με το νησί να βρίσκεται στην ανατολική Μεσόγειο, η Κύπρος απολαμβάνει ένα υποτροπικό κλίμα, με ξηρά καλοκαίρια και ήπιους χειμώνες. Οι θάλασσες χαρακτηρίζονται ως «καταγάλανες», ανταγωνιζόμενες σε ομορφιά και ησυχία τις καλύτερες παραλίες του κόσμου.

Για τους λάτρεις του χειμερινού κλίματος, πάντως, υπάρχει και το Τρόοδος με το χιονοδρομικό του κέντρο.

Αρχαιολογικό – τουριστικό ενδιαφέρον

Το αρχαιολογικό ενδιαφέρον της Κύπρου θεωρείται δεδομένο για τους ξένους τουρίστες που αναζητούν προορισμούς. Κάπως έτσι συμβαίνει και με όσους αναζητούν νέα στέγη ή ακόμα και νέα πατρίδα.

Πέρα από τα σύγχρονα ξενοδοχεία και θέρετρα, η Κύπρος είναι γεμάτη από αρχαία ευρήματα. Τα εντυπωσιακά και εκτεταμένα ερείπια του μοναδικού βασιλείου του Κουρίου, που καταστράφηκε από σεισμό τον 4ο αιώνα μ.Χ., βρίσκονται λίγα μίλια δυτικά της πόλης της Λεμεσού.

Το Αρχαιολογικό Πάρκο Πάφου, κομμάτι μιας περιοχής χαρακτηρισμένης ως παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά από την Unesco στη νοτιοδυτική ακτή, είναι ένας θησαυρός για τους λάτρεις της Ιστορίας. Είναι διάσημο για τα ανάκτορα και τα καλά διατηρημένα μωσαϊκά τους δάπεδα, καθώς και τους Τάφους των Βασιλέων, ένα νεκροταφείο που χρονολογείται από τον 4ο αιώνα π.Χ.

Με πληροφορίες από το economytoday.com