Φλαούνα: Η συνταγή του Άκη Πετρετζίκη για το πιο παραδοσιακό πασχαλινό έδεσμα

Είναι νόστιμη, χορταστική και τόσο μυρωδάτη που δύσκολα κάποιος της αντιστέκεται. Η φλαούνα αποτελεί αναμφίβολα το απόλυτο κυπριακό παραδοσιακό έδεσμα για το  Πάσχα και δεν υπάρχει περίπτωση τις γιορτινές μέρες που έρχονται να απουσιάζει από κανένα κυπριακό σπίτι και εορταστικό τραπέζι.

Ο αγαπημένος σεφ, Άκης Πετρετζίκης, έφτιαξε τις δικές του φλαούνες και εμείς σας παρουσιάζουμε τη νοστιμότατη συνταγή του.

Υλικά:

Για τη ζύμη

  • 750 γρ. αλεύρι χωριάτικο ή σκληρό
  • 60 γρ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. μαγιά ξερή
  • 400 γρ. νερό
  • 1 πρέζα αλάτι

Για τη γέμιση

  • 500 γρ. γραβιέρα γλυκιά
  • 200 γρ. χαλούμι τριμμένο
  • 1 κ.γ. δυόσμο ξερό ή μελισσόχορτο
  • 1 κ.γ. μαστίχα
  • 1 κ.γ. μαχλέπι
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 200 γρ. σταφίδες
  • 3 αυγά
  • 80 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 80 γρ. σιμιγδάλι ψιλό

Για το σερβίρισμα (προεραιτικά)

  • μέλι
  • κανέλα
  • αυγό και σουσάμι για άλειμμα

Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη μαγιά με το νερό με ένα σύρμα. Χτυπάμε όλα τα υλικά για τη ζύμη στο μίξερ με το γάτζο μέχρι να γίνει μια ωραία ελαστική ζύμη και την αφήνουμε 1 ώρα τουλάχιστον σκεπασμένη με μία πετσέτα για να ξεκουραστεί.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C στον αέρα. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για την γέμιση σε ένα μπολ. Χωρίζουμε τη ζύμη στα 3. Ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλα πάχους 2 χιλιοστών. Κόβουμε σε τετράγωνα μήκους 20×20 εκ. Γεμίζουμε τα τετράγωνα μας με γέμιση στο κέντρο (βάζουμε αρκετή να γίνει ένα βουναλάκι) περίπου 80 γρ. Διπλώνουμε τις 2 αντικριστές πλευρές του τετραγώνου προς τα μέσα (δεν καπακώνουμε όλη τη γέμιση). Στη συνέχεια διπλώνουμε προς τα μέσα και τις άλλες 2 αντικριστές πλευρές του τετραγώνου με τον ίδιο τρόπο. Ουσιαστικά δημιουργούμε μια φωλιά για τη γέμισή μας. Με ένα πιρούνι πατάμε τις γωνίες για να κολλήσουν. Ψήνουμε στον φούρνο για 25 λεπτά.

Τις σερβίρουμε ζεστές με μέλι και κανέλα .