Αρχική Συνταγές Φτιάξτε τον πιο εύκολο και νόστιμο νηστίσιμο μουσακά

Φτιάξτε τον πιο εύκολο και νόστιμο νηστίσιμο μουσακά

Φτιάξτε τον πιο εύκολο και νόστιμο νηστίσιμο μουσακά

Η εποχή που διανύουμε είναι μια καλή ευκαιρία να αποτοξινωθούμε λίγο από τρόφιμα, όπως το κρέας, και να προσθέσουμε στη διατροφή μας φαγητά περισσότερης θρεπτικής αξίας. Αυτό όμως, δεν σημαίνει πως θα αφαιρέσουμε τελείως από την καθημερινότητα μας τις αγαπημένες μας τροφικές συνήθειες.

Μπορούμε να αντικαταστήσουμε κάποια προϊόντα με κάποια άλλα τρόφιμα. Έτσι, λοιπόν, με αυτόν τον τρόπο δεν θα νοιώσουμε καθόλου το αίσθημα της στέρησης, αλλά αντιθέτως θα εξοπλίσουμε τον οργανισμό μας με πιο υγιεινές τροφές.

Γι' αυτό και το φαγητό που σας προτείνουμε σήμερα συγκαταλέγεται στα νηστίσιμα, αλλά δεν θυμίζει σε τίποτα ένα κλασικό νηστίσιμο φαγητό.

Φαντάζομαι δεν είχατε ποτέ σκεφτεί, ότι ο αγαπημένος μας μουσακάς μπορεί να θεωρηθεί νηστίσιμο φαγητό, έτσι; Κι όμως με την παρακάτω πεντανόστιμη συνταγή της διατροφολόγου Κάλλιας Γιαννιτσοπούλου, μπορείτε να γευτείτε μουσακά, ακόμα και στην μέση της Σαρακοστής!

Υλικά:

  • 1 κιλό μελιτζάνες φλάσκες
  • 1 1/2 πακέτο μανιτάρια ή δυο μεγάλες κονσέρβες
  • 3-4 ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες
  • 2 μέτρια κρεμμύδια
  • 1/2 φλυτζάνι τσαγιού λάδι
  • 1-2 ξύλα κανέλλας
  • λάδι για το τηγάνισμα
  • 1 1/2 φλυτζάνι τσαγιού γαλέττα
  • αλάτι και πιπέρι

Για την κρέμα

  • 5 φλυτζάνια τσαγιού νερό
  • 3/4 φλυτζ. τσαγιού νιφάδες πατάτας για πουρέ
  • 1/2 φλυτζάνι λάδι
  • 3/4 φλυτζ. τσαγιού αλεύρι
  • αλάτι
  • μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • λίγο άσπρο πιπέρι

Εκτέλεση:

Αρχικά, κόβουμε και πλένουμε τις μελιτζάνες και τις τοποθετούμε σε ένα μπολ με κρύο νερό, προκειμένου έτσι να φύγει η πικρή τους γεύση.

Στη συνέχεια τις στραγγίζουμε και τις σκουπίζουμε, ώστε να φύγουν τα υγρά.

Έπειτα, τις τηγανίζουμε και τις τοποθετούμε σε στραγγιστήρι για να βγάλουν το λάδι τους.

Αργότερα, καβουρδίζουμε στο λάδι το κρεμμύδι και στη συνέχεια προσθέτουμε τα μανιτάρια.

Τα αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά τους και τέλος, προσθέτουμε τη ντομάτα, αλάτι πιπέρι και το ξύλο της κανέλλας. Τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να δέσει η σάλτσα.

Έπειτα, λαδώνουμε ένα μέτριο ταψί και πασπαλίζουμε με 3 κουταλιές γαλέτα. Στρώνουμε τις μελιτζάνες και ύστερα τα μανιτάρια στο ταψί.

Στη συνέχεια ετοιμάζουμε την κρέμα. Βράζουμε το νερό και το κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Ρίχνουμε μέσα τις νιφάδες της πατάτας σιγά-σιγά μέχρι να διαλυθούν καλά και αφήνουμε το μίγμα.

Βάζουμε το λάδι να κάψει και προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πάρει το αλεύρι ένα ελαφρώς ξανθό χρώμα.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το μίγμα της πατάτας ανακατεύοντας συνεχώς για να μη σβολιάσει.

Βράζουμε την κρέμα μέχρι να πήξει και προσθέτουμε το αλάτι το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο. Την ανακατεύουμε καλά και την απλώνουμε στο φαγητό.

Πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη γαλέτα και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για μία ώρα περίπου.


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
+30 210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.com.cy

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.com.cy

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.