Αρχική InfoBaby Εγκυμοσύνη Φυσικές αλλοιώσεις στο σώμα της γυναίκας από την εγκυμοσύνη

Φυσικές αλλοιώσεις στο σώμα της γυναίκας από την εγκυμοσύνη

Φυσικές αλλοιώσεις στο σώμα της γυναίκας από την εγκυμοσύνη

Το ανθρώπινο δέρμα παρουσιάζει σημαντικές αλλοιώσεις στη διάρκεια της κύησης εξαιτίας πολυάριθμων μεταβολικών, ενδοκρινολογικών και ανοσολογικών αλλαγών.

Είναι πολύ σημαντικό για τη γυναίκα να γνωρίζει τις φυσιολογικές αλλοιώσεις, που εμφανίζονται στο δέρμα της στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, γιατί η γνώση συμβάλλει στη λογική αντιμετώπιση των ψυχολογικών επιπτώσεων που προκύπτουν, με αποτέλεσμα να προσαρμόζεται καλύτερα στην τόσο σημαντική αυτή περίοδο. Αυτές οι φυσιολογικές αλλαγές περιλαμβάνουν τις περιπτώσεις που περιγράφονται στις ακόλουθες παραγράφους.

Γενικευμένη υπερμελάγχρωση. Απαντά σε ποσοστό 90% των εγκύων. Οι αλλοιώσεις αυτές είναι πιο εμφανείς σε ασθενείς με σκούρο χρώμα δέρματος. Η πιο συχνή μελάγχρωση είναι αυτή που εμφανίζεται κεντρικά στη επιφάνεια της κάτω κοιλιάς. Στην πρώτη κύηση αργεί να εμφανιστεί, αλλά στις επόμενες εγκυμοσύνες εμφανίζεται νωρίτερα. Επίσης πιο έντονα σκούρο χρώμα δέρματος παρουσιάζουν τόσο οι θηλές των μαστών, όσο και τα εξωτερικά γεννητικά όργανα και οι μασχάλες. Υπάρχει επιπλέον μια σκούρα απόχρωση στο λαιμό, που σε ορισμένες εγκύους είναι ιδιαίτερα ενοχλητική, αλλά υποχωρεί μετά τον τοκετό σταδιακά, όπως και οι πιο πάνω μελαγχρωματικές αλλοιώσεις.

Χαρακτηριστικού τύπου μελάγχρωση είναι το μέλασμα, που αφορά στο πρόσωπο της εγκύου. Παρουσιάζεται σαν καφέ χρώματος κηλίδες (πανάδες) και εντοπίζεται στις περισσότερες περιπτώσεις στο μέτωπο, τις παρειές, το άνω χείλος, τη μύτη και το πηγούνι. Εμφανίζεται πιο έντονα στο δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσυνης και χειροτερεύει με την έκθεση στον ήλιο. Συνήθως το μέλασμα υποχωρεί μέσα σε ένα χρόνο από τον τοκετό. Για την αντιμετώπισή του, εκτός από τα αντιηλιακά με υψηλό δείκτη προστασίας, εφαρμόζουμε ειδικές λευκαντικές ουσίες τοπικά όπου υπάρχει το μέλασμα καθώς επίσης και επεμβατικές μεθόδους (χημικο peeling, Laser).

Κιρσοειδεις Φλεβες (κιρσοί). Είναι πολύ συνηθισμένες στην εγκυμοσυνη και κάνουν την εμφανισή τους στα κάτω άκρα κυρίως, αλλά και γύρω από τον πρωκτό (αιμορροΐδες). Υπάρχει ταυτόχρονα και οίδημα στα κάτω άκρα. Στις ασθενείς συνιστώνται ελαστικές κάλτσες με παράλληλη ανύψωση των κάτω άκρων καθώς και αποφυγή ορθοστασίας και παραμονής σε καθιστή θέση. Μια διαφορετικού τύπου αγγειακή αλλοίωση είναι τα αραχνοειδή αιμαγγειώματα. Αυτά παρουσιάζονται σαν μικρές κόκκινες γραμμές που διατάσσονται ακτινωτά ξεκινώντας από ένα κεντρικό σημείο και εμφανίζονται τόσο στο πρόσωπο όσο και στο σώμα. Τα αραχνοειδή αιμαγγειώματα παρουσιάζονται στο πρώτο και δεύτερο τρίμηνο της κύησης. Υποχωρούν συνήθως μετά από τον τοκετό. Σε περίπτωση που επιμένουν αντιμετωπίζονται με Laser.

Ραγάδες εγκυμοσύνης. Εμφανίζονται σε όλες τις έγκυες κυρίως μετά το πρώτο τρίμηνο. Πρόκειται για ροζ χρώματος ραβδώσεις που εντοπίζονται στη κοιλιά, τους μαστούς, τους γλουτούς και τους μηρούς. Η αρχική ροζ απόχρωση εξασθενεί με την πάροδο του χρόνου. Για την πρόληψη της εμφάνισής τους, χρησιμοποιούμε τοπικά διαφόρων ειδών κρέμες, ενώ για τη θεραπεία τους δοκιμάζονται διαφορές μέθοδοι, π.χ. Laser.

Η πιο χαρακτηριστική αλλοίωση τρίχωματος είναι η πτώση των μαλλιών, που εμφανίζεται από έναν έως πέντε μήνες μετά τον τοκετό και μπορεί να διαρκέσει έως ένα έτος. Οι ασθενείς χρειάζονται διαβεβαίωση και ενθάρρυνση ότι θα επανέλθουν τα μαλλιά, ενώ για πιο γρήγορη αποκατάσταση χορηγούνται τόσο τοπικά σκευάσματα όσο και συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν ψευδάργυρο και βιταμίνες.

Οι όνυχες στην εγκυμοσύνη γίνονται εύθραυστοι και λιγότερο σκληροί και μπορεί να εμφανίζουν εγκάρσιες γραμμές. Σχετικά με αλλοιώσεις από τους βλεννογόνους, έχουμε την υπερτροφία των ούλων και την ουλίτιδα της εγκυμοσύνης, ενώ ο βλεννογόνος του στόματος γίνεται εξέρυθρος και εύθραυστος.

Τέλος, όσον αφόρα τη δραστηριότητα των αδένων παρατηρείται αύξηση του ιδρώτα προς το τέλος της κύησης που μπορεί να οδηγήσει σε υπεριδρωσία καθώς και να συμβάλλει σε μια μορφή εκζέματος που λέγεται δυσιδρωσικό. Η αιτία αυτής της υπεριδρωσίας είναι άγνωστη ενώ αντιμετωπίζεται τοπικά με ειδικά διαλύματα. Όσον αφορά τους σμηγματόγονους αδένες δεν έχουμε σημαντικές αλλαγές στη δραστηριότητά τους αλλά οι έγκυες συχνά παραπονιούνται ότι το δέρμα τους είναι πιο λιπαρό από ό,τι ήταν προηγουμένως.

Γιώργος Ζαραφωνίτης
Δερματολόγος, Επιστημονικός Συνεργάτης Νοσοκομείου ΜΗΤΕΡΑ


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
+30 210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.com.cy

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.com.cy

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.