Φυσικός απογαλακτισμός. Πώς θα το κάνω;

Το για πόσο τελικά κάθε μητέρα θα θηλάσει το παιδί της, είναι ζήτημα προσωπικό και εξαρτάται από την ίδια την μητέρα και το μωρό της. Αυτό που έχει σημασία είναι όταν αποφασίσει να σταματήσει το θηλασμό, αυτό να γίνει ομαλά και σταδιακά προκειμένου να μην επηρεάσει την ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού. Εάν για κάποιους λόγους η μητέρα θέλει (ή πρέπει) να επισπεύσει τον απογαλακτισμό, μπορεί να το κάνετε αρκεί να μην γίνει απότομα και όχι σε περιόδους που μπορεί το παιδί να είναι άρρωστο ή προσπαθεί να προσαρμοστεί σε νέες καταστάσεις, γιατί τότε σίγουρα θα είναι μια επώδυνη για το ίδιο συναισθηματική διαδικασία.
Το μωρό δεν θα σταματήσει από μόνο του τον θηλασμό, ειδικά μέχρι να συμπληρώσει τον πρώτο χρόνο ζωής του. Καθώς όμως με τον καιρό αρχίζει να τρώει και άλλες τροφές και μαθαίνει νέες γεύσεις, η ανάγκη του θηλασμού μειώνεται.
Μια καλή πρώτη κίνηση απογαλακτισμού είναι να πάψετε να προσφέρατε από μόνη σας το στήθος σας στο παιδί. Αν φυσικά το ζητήσει μην το αποτρέψετε. Σταδιακά η ανάγκη του θα μειωθεί. Αυτός είναι ένας τρόπος τόσο φυσικός και ομαλός που γίνεται εντελώς ανώδυνα και για τις δυο πλευρές.
Όταν το μωρό είναι πολύ μικρό (κάτω του έτους) είναι πιο εύκολο να σταματήσει να θηλάζει όταν σαν υποκατάστατο του στήθους έχει το μπουκάλι. Αν το παιδί έχει συνηθίσει το μπιμπερό μπορείτε επίσης σταδιακά να αντικαταστήσετε τα γεύματα του θηλασμού με γεύματα από το μπιμπερό.
Επίσης είναι πολύ σημαντικό κατά την περίοδο του θηλασμού να διατηρείτε αμείωτη την σωματική επαφή με το μωρό σας ώστε να μην του δημιουργηθεί συναισθηματική έλλειψη. Ο απότομος απογαλακτισμός προκαλεί σωματικά και συγκινησιακά προβλήματα στη μητέρα και το μωρό, συμπεριλαμβανομένης και της ανάπτυξης του ανικανοποίητου στοματικού μπλοκαρίσματος.
Πάντως, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την Unisef, ο μητρικός θηλασμός πρέπει να είναι αποκλειστικός στους έξι μήνες ζωής και να συνεχιστεί για τουλάχιστον δύο χρόνια παράλληλα με τις στερεές τροφές.