Αρχική InfoKids Νέα To γαλλικό χωριό με τις 450 φάτνες

To γαλλικό χωριό με τις 450 φάτνες

To γαλλικό χωριό με τις 450 φάτνες

Ένα πανέμορφο μεσαιωνικό χωριό 1.000 κατοίκων, σκαρφαλωμένο στις γαλλικές Αλπεις, 27 χιλιόμετρα από την Νίκαια, προσελκύει κάθε Δεκέμβρη χιλιάδες επισκέπτες προσφέροντας ένα μοναδικό θέαμα.

Το Lucéram κατόρθωσε τα τελευταία 20 χρόνια με τις παγκόσμια διάσημες φάτνες του να γίνει το αδιαμφισβήτητο τουριστικό κέντρο της Κυανής Ακτής για τον χειμώνα.
Οι κάτοικοι επιδίδονται σε έναν ιδιότυπο διαγωνισμό κάθε χρόνο: φτιάχνουν φάτνες, από την πιο ταπεινή ως την πιο εκκεντρική και πολυτελή με όσα μέσα διαθέτουν: από πυλό, από γυαλί, από πορσελάνη, από σπίρτα, από ξύλο, από μαλλί, από ύφασμα, από σίδερο, από σοκολάτα κλπ.

1

Τις τοποθετούν στην είσοδο του σπιτιού τους, στα παράθυρα, στις βιτρίνες των καταστημάτων τους, πάνω σε ξύλα, στο δρόμο, ώστε όλοι να τις απολαύσουν. Άλλες κοσμούν τις εκκλησίες, τις κάβες των σπιτιών, τα υπόγεια και τις γέφυρες του χωριού. Η πιο μικρή μπορεί να κρύβεται σε ένα καρυδότσουφλο ενώ η πιο μεγάλη μπορεί να έχει 10 μέτρα ύψος. Οι 1.000 κάτοικοι του μεσαιωνικού χωριού στολίζουν τα πάντα στο δημόσιο χώρο και στα σπίτια τους.

3
Οι επισκέπτες μπορούν μάλιστα να δουν τις πιο πρωτότυπες φάτνες στο Μουσείο που τους έχει αφιερωθεί, όπου η παλιότερη χρονολογείται από το 1948. Τα θέματα δεν αφορούν πάντα την γέννηση του Χριστού αλλά επεκτείνονται και στην ιστορία του τόπου, την αγροτική ή αστική ζωή, με τις αντίστοιχες φορεσιές.
Το ίδιο το χωριό είναι πανέμορφο και οι επισκέπτες το προτιμούν για το υψόμετρο, τα μεσαιωνικά καλοδιατηρημένα κτίρια και την τοπική κουζίνα. Υπάρχουν στοιχεία ότι κατοικήθηκε από τους Λίγουρες τον 5ο αιώνα π.Χ. πριν κατακτηθεί από τους Ρωμαίους. Ολοι οι βάρβαροι λαοί πέρασαν από εκεί: Βισιγότθοι, Βουργουνδοί, Οστρογότθοι, Λομβαρδοί, Σάξωνες και τέλος οι Φράγκοι.

4
Λέγεται ότι την ονομασία του την οφείλει το χωριό στην λατινική έκφραση Lux eram (Ημουν το φως) ή Lucus eram (Ημουν ένα ιερό ξύλο), ίσως εξαιτίας των Αλπεων. Το παλιότερο κομμάτι του χωριού που κατοικείται σήμερα χτίστηκε τον 13ο αιώνα, με στενούς δρόμους, σοκάκια και σκαλιά.
Οι τουρίστες που έρχονται να επισκεφθούν το μεσαιωνικό χωριό είναι όλων των εθνικοτήτων και θρησκειών. Το θέαμα που τους προσφέρεται είναι μοναδικό αφού ανακαλύπτουν τις φάτνες ανάμεσα στα στολισμένα χριστουγεννιάτικα δέντρα, στα χρώματα του Lucéram: κόκκινο και χρυσό σε μια τέλεια αρμονία.

Πηγή: iefimerida.gr/


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
+30 210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.com.cy

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.com.cy

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.