ΓεΣΥ: Κάθε πότε γίνεται το Τεστ ΠΑΠ – Τι ισχύει για τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια

Σε πρόγραμμα φαίνεται πως έχουν μπει, πλέον, τα πάντα στο ΓεΣΥ. Οι λίστες με τους γιατρούς ανανεώνονται διαρκώς, ενώ σοβαρές εξετάσεις – όπως το τεστ ΠΑΠ – εντάσσονται στο πρόγραμμα.

Παράλληλα, προγραμματίζεται και η ένταξη των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων στο ΓεΣΥ, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2020.

Κάθε πότε μπορούν να κάνουν οι γυναίκες το τεστ ΠΑΠ στο ΓεΣΥ;

Κάθε δύο χρόνια θα μπορούν οι γυναίκες οι οποίες είναι εγγεγραμμένες στο ΓεΣΥ να υποβάλλονται στο τεστ Παπανικολάου, σύμφωνα με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας.

Οι κατευθυντήριες γραμμές δόθηκαν από τον Οργανισμό στους γιατρούς και από χθες τέθηκε σε ισχύ το μέτρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του SigmaLive, σκοπός του μέτρου αυτού είναι η αποφυγή της κατάχρησης του Συστήματος. 

Ωστόσο, εάν ο γιατρός κρίνει ότι μια γυναίκα πρέπει να υποβληθεί σε μια από τις σημαντικότερες εξετάσεις νωρίτερα από τα δύο χρόνια, τότε το ποσό που θα κληθεί να πληρώσει θα είναι στα 6 ευρώ που είναι και το αντίτιμο της επίσκεψης.

Εάν μια γυναίκα επιθυμεί η ίδια να υποβληθεί στο τεστ πριν από την παρέλευση των 2 ετών, τότε θα κληθεί να πληρώσει το ποσό που θα πλήρωνε στον γυναικολόγο της πριν από την εφαρμογή του ΓεΣΥ.

Επιπλέον, οι κατευθυντήριες γραμμές αφορούν, μεταξύ άλλων, προϋποθέσεις για διάφορους τύπους υπερηχογραφημάτων και εξετάσεων, κατά τη διάρκεια εγκυμοσύνης, περιορισμούς στις μαστογραφίες και άλλα.

Διαφωνεί με την νέες οδηγίες η Γυναικολογική Εταιρεία Κύπρου

Την διαφωνία της σχετικά με το νέο πρωτόκολλο εξέφρασε μιλώντας στον Αντ1 και στην εκπομπή «Μεσημέρι και Κάτι» η Πρόεδρος της Μαιευτικής-Γυναικολογικής Εταιρείας Κύπρου Δρ Αφροδίτη Ελισσαίου.

Όπως ανέφερε η κ. Ελισσαίου η απόφαση του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας βρίσκει αντίθετη την Γυναικολογική Εταιρεία Κύπρου σημειώνοντας πως «στην συνάντηση που είχαμε με τον οργανισμό εκφράσαμε την διαφωνία μας αλλά μας έφεραν προ τετελεσμένων ανακοινώνοντας μας την απόφασή τους».

Η κ. Ελισσαίου τόνισε την ανάγκη εφαρμογής μιας εθνικής στρατηγικής για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας από το Υπουργείο Υγείας.

Τοποθέτηση ΟΑΥ

Σε τοποθέτηση της για το θέμα η Αναπληρώτρια Διευθύντρια του ΟΑΥ, Έφη Καμμίτση σημείωσε πως «θεωρούμε ότι τα δύο χρόνια είναι ένα λογικό διάστημα δεδομένου ότι ο γιατρός μπορεί να το κάνει πιο συχνά εάν εντοπίσει ευρήματα. Αυτά που ανακοινώθηκαν εφαρμόζονται».

Η κυρία Καμμίτση τόνισε πως αν προκύψουν άλλα δεδομένα και χρειαστεί επανεξέταση του ζητήματος αυτό θα γίνει.

Τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια στο ΓεΣΥ

Σε πολύ καλό δρόμο βρίσκεται ο διάλογος για ένταξη των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων στο ΓΕΣΥ και περί το τέλος Νοεμβρίου, αναμένεται να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις ξεχωριστά με κάθε ιδιωτικό νοσηλευτήριο, ανακοίνωσε ο Υπουργός Υγείας.

Με την ένταξη των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων τον Ιούνιο του 2020 στο Γενικό Σχέδιο Υγείας (ΓΕΣΥ) οι πολίτες ανεξαρτήτως εισοδηματικής κατάστασης θα μπορούν να απολαύουν ψηλό επίπεδο ιατρικών υπηρεσιών, χωρίς να χρειάζεται να δίνουν – όσοι είχαν- την περιουσία τους.

Ο Υπουργός Υγείας, κος. Κωνσταντίνος Ιωάννου παρουσιάζοντας τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, ανέφερε, επίσης, ότι σε μερικές βδομάδες θα κατατεθεί νομοσχέδιο στην Βουλή, για την συνεργασία των πανεπιστημιακών κλινικών με το ΓΕΣΥ.

Σημείωσε δε ότι σταμάτησαν οι παραιτήσεις από τα κρατικά νοσηλευτήρια και συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς οι διαδικασίες για πρόσληψη ιατρικού  και παραϊατρικού προσωπικού. Σήμερα, επεσήμανε, η κατάσταση των κρατικών νοσηλευτηρίων είναι πολύ καλύτερη, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Αυξάνονται οι επισκέψεις στους γιατρούς του ΓεΣΥ

Ο κος. Ιωάννου τόνισε, τέλος, ότι η κυβέρνηση στηρίζει την εκ βάθρων μεταρρύθμιση του τομέα της Υγείας, επενδύοντας αφενός μεν στην στήριξη των δημοσίων νοσηλευτηρίων και του ΟΚΥΠΥ και αφετέρου διασφαλίζοντας την βιωσιμότητα τους.

Μέχρι σήμερα έχουν εγγραφεί στο ΓΕΣΥ:

  • 1712 γιατροί, προσωπικοί και ειδικοί
  • 513 φαρμακεία
  • 132 κλινικά εργαστήρια
  • Έχουν πραγματοποιηθεί 967 χιλιάδες επισκέψεις σε προσωπικούς γιατρούς
  • Εκδόθηκαν 1 εκ. 71 χιλιάδες παραπεμπτικά για εργαστηριακές αναλύσεις
  • 136 χιλιάδες παραπεμπτικά σε ακτινο-διαγνωστικά κέντρα
  • Πραγματοποιήθηκαν 690 χιλιάδες επισκέψεις σε ειδικούς γιατρούς
  • Εκδόθηκαν 807 χιλιάδες συνταγές μέσω του συστήματος