Αρχική Γωνιά του Μαθητή Γιατί η διάγνωση της ΔΕΠΥ είναι δυσκολότερη στα κορίτσια;

Γιατί η διάγνωση της ΔΕΠΥ είναι δυσκολότερη στα κορίτσια;

Γιατί η διάγνωση της ΔΕΠΥ είναι δυσκολότερη στα κορίτσια;

Τα συμπτώματα των αγοριών είναι πιο έντονα και άμεσα παρατηρήσιμα σε σχέση με αυτά των κοριτσιών. Τα αγόρια έχουν περισσότερες πιθανότητες να αποτύχουν στο σχολείο ενώ αντιθέτως τα κορίτσια, ανεξάρτητα από τον τύπο ΔΕΠΥ που έχουν, φαίνεται ότι τα καταφέρνουν καλύτερα τόσο στις σχολικές επιδόσεις όσο και στις διαπροσωπικές σχέσεις μέσα στο σχολικό περιβάλλον.

Τα κορίτσια επίσης έχουν λιγότερες πιθανότητες απ’ ότι τα αγόρια να πετάξουν αντικείμενα μέσα στην τάξη ή να σπρώξουν το διπλανό τους. Για το λόγο αυτό οι εκπαιδευτικοί έχουν την τάση να έχουν διαφορετικό επίπεδο ανοχής για τα κορίτσια και διαφορετικό για τα αγόρια που έχουν ΔΕΠΥ.

Συνήθη συμπτώματα της ΔΕΠΥ στα κορίτσια είναι τα εξής:

Αποσύρεται πολύ συχνά.
Έχει συνεχή και χωρίς έλεγχο ομιλία.
Διακόπτει συχνά τον συνομιλητή και δεν περιμένει τη σειρά της για να μιλήσει.
Ονειροπολεί πολύ συχνά κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Είναι ακατάστατη.
Οργανώνει με δυσκολία το χώρο και το χρόνο της.

Τα κορίτσια φαίνεται ότι προσπαθούν περισσότερο να αντισταθμίσουν το προβλήματα που τους δημιουργεί η ΔΕΠΥ και γι’ αυτό είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστούν. Ακόμα κι όταν παρατηρούνται κάποιες συμπεριφορές, αποδίδονται σε ανωριμότητα ή σε ελλιπείς ακαδημαϊκές ικανότητες παρά σε ΔΕΠΥ.

Τα αγόρια με ΔΕΠΥ συμπεριφέρονται με τρόπο που είναι δύσκολο να τον αγνοήσουν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί. Αυτό εξηγεί γιατί τα αγόρια έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με ΔΕΠΥ απ’ ότι τα συνομήλικα κορίτσια. Ακόμη τα κορίτσια διαγιγνώσκονται με ΔΕΠΥ πέντε χρόνια αργότερα από τα αγόρια. Τα αγόρια κατά μέσο όρο στην ηλικία των 7, ενώ τα κορίτσια στην ηλικία των 12. Έρευνες δείχνουν επίσης πως το 75% των κοριτσιών με ΔΕΠΥ δεν έχουν πάρει διάγνωση ποτέ.

Φώτης Παπαναστασίου

Ειδικός Παιδαγωγός

MSc Σχολική Ψυχολογία

www.eidikospaidagogos.gr


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
+30 210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.com.cy

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.com.cy

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.