Γιατί δεν πρέπει να μας νοιάζει να μεγαλώσουμε μόνο ευτυχισμένα παιδιά

Όλοι οι γονείς θέλουν τα παιδιά τους να είναι ευτυχισμένα. Όμως δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που η εν λόγω επιδίωξη ξεπερνά τις φυσιολογικές προσδοκίες και για πολλούς γονείς αυτό γίνεται αυτοσκοπός με αποτελέσματα αντίθετα από τα αναμενόμενα.

Τι θέλουμε να πούμε με αυτό;

Κανείς δεν είναι χαρούμενος όλη την ώρα.  Σκοπός σας δεν θα πρέπει να είναι να διδάξετε το παιδί σας να είναι διαρκώς ευτυχισμένο αλλά να περνάει καλά κάθε στιγμή της ημέρας. Γιατί η ευτυχία δεν είναι κατάσταση διαρκείας αλλά στιγμές.

Το Infokids.com.cy σας παρουσιάζει τους λόγους για τους οποίους οι γονείς δεν πρέπει να πιέζουν τα παιδιά τους να νιώθουν διαρκώς και παρατεταμένα ευτυχισμένα.

1. Μην καταπιέζετε το παιδί να πνίγει να συναισθήματά του όταν δεν νιώθει ευτιχισμένο

Στην κουλτούρα μας, είναι εύκολο να αισθάνεσαι ότι όλοι είναι πάντα ευχαριστημένοι. Όμως μια τέτοιου είδους προσέγγιση είναι επικίνδυνη από τη στιγμή που ένα παιδί νιώσει ότι δεν απολαμβάνει την πολυπόθητη ευτυχία που του έχουν διδάξει οι γονείς του.  Ως ανθρώπινα όντα, έχουμε μια ποικιλία συναισθημάτων. Νιώθουμε λύπη, θυμό, έκπληξη, χαρά, αισιοδοξία. Μην καταπιέζετε το παιδί να προσποιείται ότι είναι ευτυχισμένο ενώ δεν είναι πάντα και αδώστε το το περιθώριο να εκφράσει τα αρνητικά του συναισθήματα και τις αρνητικές σκέψεις όταν αυτό κριθεί αναγκαίο.

2. Αφήστε τα παιδιά να κρίνουν πότε πραγματικά βιώνουν ευτυχία

Τα παιδιά λειτουργούν σαν «σφουγγάρια» στις σχέσεις τους με τους γονείς. Όταν τα σχόλιά σας είναι θετικά, θεωρούν ότι έχουν κάνει καλή δουλειά για να σας ευχαριστήσουν. Όταν τα σχόλιά σας είναι αρνητικά, τότε αισθάνονται σαν να απέτυχαν να σας ευχαριστήσουν. Σκοπός όμως είναι το παιδί να μην ζει με ψευδαισθήσεις ούτε μέσα από τις δικές σας προσδοκίες. Αφήστε το να κρίνει μόνο αν ό,τι κάνει του προσφέρει ευτυχία και μην προσπαθείτε να του δώσετε ψεύτικες ελπίδες.

3. Μην εγκλωβίζετε τα παιδιά στις δικές σας προσδοκίες

Οι γονείς αποκτούν μερικές φορές ιδιαίτερα υψηλές προσδοκίες για τα παιδιά τους, χωρίς απαραίτητα να κρίνουν αν αυτό που επιθυμούν είναι κατάλληλο για την χρονολογική και αναπτυξιακή ηλικία του παιδιού τους και χωρίς να προσπαθούν να τα βοηθήσουν να ανταποκριθούν σε αυτές τις προσδοκίες. Οι μηδενικές απαιτήσεις, από την άλλη, ωθούν ένα παιδί να μην προσπαθεί καθόλου και για τίποτα. Οι προσδοκίες των γονιών θα πρέπει να είναι ρεαλιστικές των δυνατοτήτων των παιδιών και να ανταποκρίνονται στην προσπάθεια των παιδιών. Οι γονείς θα πρέπει να βοηθούν το παιδί να αναπτύσσει τον χαρακτήρα του.  Θα πρέπει να είναι θετικοί, να έχουν εφικτές προσδοκίες από τα παιδιά τους, να αναγνωρίζουν τη μοναδικότητα του παιδιού και να μην το συγκρίνουν με τα αδέρφια του ή με άλλα παιδιά του περιβάλλοντός τους!

4. Μάθετέ τους ότι και τα λάθη είναι αποδεκτά

Όλοι κάνουμε λάθη. Και συνήθως τα συνδέουμε με την αποτυχία, πράγμα εντελώς κουτό, μια που λάθη κάνουν και οι καλύτεροι δάσκαλοι. Αν λοιπόν θέλετε να του μάθετε πως μια αποτυχία δεν καθορίζει τη ζωή μας, όταν εσείς κάνετε ένα λάθος, παραδεχτείτε το και ζητήστε συγγνώμη από το άτομο που βλάψατε. Αν το παιδί σας κάνει λάθος, ρωτήστε το αν μπορούσε να το αποφύγει και πώς θα ήταν τα πράγματα αν είχε λειτουργήσει διαφορετικά. Αποφύγετε να το μαλώσετε, ιδιαίτερα αν δείτε πως η ζημιά ή το λάθος που έκανε δεν ήταν από πρόθεση. Αυτή η τακτική θα το βοηθήσει να μάθει να μη φοβάται τα λάθη του όταν τα κάνει και βέβαια να μη λέει ψέματα προκειμένου να τα κρύψει. Ας μην ξεχνάμε ότι τα παιδιά λένε ψέματα συνήθως όταν φοβούνται.