Αρχική InfoKids Υγεία Γιατί είναι καλό να πιπιλά το παιδί το δάχτυλό του

Γιατί είναι καλό να πιπιλά το παιδί το δάχτυλό του

Γιατί είναι καλό να πιπιλά το παιδί το δάχτυλό του

Μήπως το παιδί σας πιπιλάει το δάχτυλο ή τρώει τα νύχια του; Μια πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι τα παιδιά που συνηθίζουν να κάνουν είτε το ένα είτε το άλλο, είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν αλλεργίες. Μάλιστα, αν έχουν υιοθετήσει και τις δύο συνήθειες, έχουν ακόμη λιγότερες πιθανότητες να είναι αλλεργικά στα ακάρεα της σκόνης, στις γάτες, τους σκύλους και το γρασίδι.

«Τα ευρήματά μας συνάδουν με τη θεωρία ότι η πρώιμη έκθεση σε ρύπους και μικρόβια μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης αλλεργιών. Παρόλο που δεν ενθαρρύνουμε τέτοιου είδους συνήθειες στα παιδιά, φαίνεται ότι έχουν πλεονεκτήματα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν», δήλωσε ο Malcolm Sears, καθηγητής στην Ιατρική Σχολή Michael G. DeGroote School of Medicine στο πανεπιστήμιο McMaster University στον Καναδά, ο οποίος συμμετείχε στην έρευνα.

Στόχος της έρευνας ήταν να ελεγχθεί αν η αντίληψη ότι οι κοινές παιδικές συνήθειες,όπως το πιπίλισμα του αντίχειρα και το δάγκωμα των νυχιών, θα μπορούσαν να αυξήσουν την έκθεση σε μικρόβια που επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα και μειώνουν την ανάπτυξη των αλλεργικών αντιδράσεων.

Στη μελέτη συμμετείχαν περισσότερα από 1.000 παιδιά, των οποίων οι παραπάνω συνήθειες μετρήθηκαν στις ηλικίες των 5, 7, 9 και 11 ετών. Στη συνέχεια, ελέγχθηκαν για αλλεργικές αντιδράσεις στα 13 και 32 έτη της ζωής τους. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι από όλα τα παιδιά στην ηλικία των 13 ετών, το 45% παρουσίασε αλλεργικές αντιδράσεις.Ωστόσο, από εκείνα που υιοθέτησαν τη μία από τις δύο συνήθειες μόνο το 40% εμφάνισε αλλεργίες, ενώ μεταξύ εκείνων και με τς δύο συνήθειες μόνο το 31% είχε αλλεργίες.

Πέρα από τα αποτελέσματα της μελέτης, απαιτείται περαιτέρω έρευνα προτού να εδραιωθεί κάτι επιστημονικά. Στο μεταξύ, όπως προειδοποιούν οι επιστήμονες, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει ενθαρρύνουμε τις κακές αυτές συνήθειες, στην προσπάθεια να περιορίσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης αλλεργιών στα παιδιά μας.


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
+30 210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.com.cy

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.com.cy

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.