Γιατί είναι σημαντικό οι μπαμπάδες να συμμετέχουν ενεργά στη φροντίδα του νεογέννητου;

Νέα βρετανική επιστημονική έρευνα διαπίστωσε ότι οι μπαμπάδες που αλληλεπιδρούν με τα παιδιά τους κατά τους πρώτες μήνες της ζωής τους, τα βοηθούν να έχουν καλύτερη νοητική ανάπτυξη στο μέλλον. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Imperial College του Λονδίνου, με επικεφαλής τον Paul Ramchandani του Τμήματος Ιατρικής, μελέτησαν στοιχεία για τον τρόπο που επικοινωνούσαν 128 πατέρες με τα μωρά τους ηλικίας 3 μηνών. Στη συνέχεια, αξιολογήθηκε η νοητική ανάπτυξη των ίδιων παιδιών σε ηλικία δύο ετών.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό για θέματα βρεφικής ψυχικής υγείας Infant Mental Health Journal, αποκάλυψαν ότι όσο περισσότερο ένας μπαμπάς ασχολούνταν ενεργητικά με το μωρό του, τόσο καλύτερες επιδόσεις αυτό εμφάνιζε στα νοητικά τεστ (προσοχής, επίλυσης προβλημάτων, γλώσσας, κοινωνικών δεξιοτήτων κ.ά.) που έκανε στα δύο του χρόνια.

«Ακόμη και τόσο νωρίς, στην ηλικία των τριών μηνών, οι αλληλεπιδράσεις πατέρα-παιδιού μπορούν να επηρεάσουν θετικά τη μελλοντική νοητική ανάπτυξη του παιδιού, κάτι που δεν είχε διαπιστωθεί μέχρι τώρα. Το σαφές μήνυμα για τους νέους πατεράδες είναι να ασχοληθούν και να παίξουν με τα μωρά τους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Paul Ramchandani.

Η θετική αυτή επίπτωση αφορά εξίσου τα αγόρια και τα κορίτσια, κάτι που έρχεται να αμφισβητήσει τη διαδεδομένη αντίληψη ότι το παιχνίδι με το μπαμπά σε πολύ μικρή ηλικία είναι πιο σημαντικό για τα αγόρια παρά για τα κορίτσια. Επίσης, διαπιστώθηκε ότι πιο θετική επίδραση στα παιδιά έχουν οι μπαμπάδες που είναι ευαίσθητοι, ήρεμοι και λιγότερο αγχώδεις.