Γιατί η καμπάνα του Big Ben θα σταματήσει να χτυπά μέχρι το 2021;

Σήμερα το μεσημέρι, η καμπάνα του Big Ben θα χτυπήσει δώδεκα φορές πριν σιγήσει για 4 ολόκληρα χρόνια, προκειμένου να πραγματοποιηθούν εργασίες ανακαίνισης, οι οποίες πιθανόν να ολοκληρωθούν νωρίτερα εξαιτίας της δυσαρέσκειας που έχει προκαλέσει το γεγονός σε πολλούς Βρετανούς πολιτικούς.

Αν και το μνημείο είναι γνωστό ως Big Ben, η ονομασία αυτή δεν αφορά παρά μόνο την επιβλητική καμπάνα των 13,7 τόνων του βικτωριανού πύργου, ύψους 96 μέτρων.

Η καμπάνα αυτή θα ακουστεί για τελευταία φορά στις 12:00 το μεσημέρι, όπως το κάνει εδώ και 158 χρόνια σχεδόν χωρίς διακοπή. Ωστόσο, το ρολόι θα συνεχίσει να λειτουργεί χάρη σε έναν προσωρινό ηλεκτρικό μηχανισμό που θα τοποθετηθεί για το διάστημα που θα διαρκέσει η ανακαίνιση και το κοινό θα μπορεί να βλέπει τουλάχιστον μία από τις τέσσερις οθόνες του.

Πολλοί βουλευτές έχουν εκφράσει την αγανάκτησή τους μπροστά στην προοπτική να μην ακούγεται ως το 2021. Μπροστά σε αυτές τις αντιδράσεις η επιτροπή της Βουλής των Κοινοτήτων που είναι αρμόδια για τις εργασίες στο ιστορικό μνημείο απάντησε ότι «θα επανεξετάσουμε τη διάρκεια κατά την οποία οι καμπάνες θα σιγήσουν, μόλις ξεκινήσει η νέα κοινοβουλευτική περίοδος τον Σεπτέμβριο».