Αρχική InfoMommy Γιατί οι άντρες ροχαλίζουν περισσότερο από τις γυναίκες;

Γιατί οι άντρες ροχαλίζουν περισσότερο από τις γυναίκες;

Γιατί οι άντρες ροχαλίζουν περισσότερο από τις γυναίκες;

Οι άντρες ροχαλίζουν περισσότερο από τις γυναίκες, σύμφωνα με έρευνες, ειδικούς και πιθανότατα, τον άνθρωπο που κοιμάται δίπλα σας.

Οι περισσότερες μελέτες πάνω στο θέμα δείχνουν, ότι οι άντρες έχουν διπλάσια πιθανότητα να γίνουν… ενοχλητικοί στον ύπνο τους, πράγμα το οποίο, όμως, οφείλεται στην βιολογία του ανθρώπου.

Πρόσφατη έρευνα από την Αμερικάνικη Ακαδημία Ύπνου αναφέρει, ότι το 40% των ανδρών ροχαλίζουν σε σύγκριση με το 24% των γυναικών.

Γιατί, όμως, οι άνθρωποι ροχαλίζουν;

Το ροχαλητό εμφανίζεται όταν συγκεκριμένοι μαλακοί ιστοί –όπως η μαλακή υπερώα, η σταφυλή, τα στοιχεία των ρινικών διόδων ή η βάση της γλώσσας – χαλαρώσουν τόσο πολύ, με αποτέλεσμα να μπλοκάρουν τους αναπνευστικούς αεραγωγούς.

Καθώς το σώμα προσπαθεί να αναπνεύσει κανονικά, η αυξημένη πίεση στο λαιμό του ατόμου προκαλεί τη δόνηση των μαλακών ιστών κοντά στην αναπνευστική οδό. Η ένταση του ροχαλητού εξαρτάται από το μπλοκάρισμα των αεραγωγών –όσο πιο στενό το άνοιγμα, τόσο πιο δυνατό θα είναι και το ροχαλητό.

Παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα ροχαλητού είναι: η παχυσαρκία, το κάπνισμα, η ηλικία ή και η απώλεια μυϊκής μάζας. Επίσης, η κατανάλωση αλκοόλ, τα κρυολογήματα και η ρινική συμφόρηση μπορεί να επιδεινώσουν το ροχαλητό.

Γιατί οι άντρες ροχαλίζουν περισσότερο;

Πέρα από τις πιθανές διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στους άντρες και τις γυναίκες, σε ό,τι αφορά συνήθειες, όπως η συχνότητα του καπνίσματος, η κατανάλωση αλκοόλ και η συγκέντρωση λιπώδους ιστού στο σώμα, υπάρχουν και βιολογικοί παράγοντες, που συνοδεύονται από μια ποικιλία θεωριών ως προς το τι ακριβώς συμβαίνει στον οργανισμό τους.

Οι αεραγωγοί των ανδρών τείνουν να αλλάζουν πιο δραστικά από αυτούς των γυναικών, όταν κάποιος ξαπλώνει. Γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο του ροχαλητού. Την κατάσταση επιβαρύνει, επίσης, το γεγονός, ότι οι άνδρες τείνουν να κουβαλούν το βάρος τους στο στήθος και την κοιλιά, που σημαίνει ότι έχουν πιο παχύς λαιμούς με περισσότερους μαλακούς ιστούς και λιποστοιχεία τα οποία ασκούν πίεση στους αεραγωγούς τους.

Επιπλέον, ενώ τόσο στους άντρες όσο και στις γυναίκες το μέγεθος των αεραγωγών μειώνεται με την ηλικία, οι άντρες εμφανίζουν μεγαλύτερο «τσαλάκωμα» του άνω αεραγωγού όταν γερνούν.

Πώς μειώνεται το ροχαλητό;

Μελέτες έχουν δείξει, ότι οι αλλαγές στην διατροφή, η άσκηση και η κατανάλωση νερού συμβάλλουν πολύ θετικά στην καταπολέμηση του ροχαλητού. Επιπλέον, προσπαθήστε να αλλάξετε τη θέση του ύπνου σας, να σταματήσετε το κάπνισμα, να μειώσετε την κατανάλωση αλκοόλ, αλλά και να χρησιμοποιήσετε υπο-αλλεργικά κλινοσκεπάσματα και τα αποτελέσματα θα είναι θεαματικά.

Πηγή: fatherly.com


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
+30 210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.com.cy

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.com.cy

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.


Όλα όσα αφορούν εσάς και το παιδί σας
τώρα στο e-mail σας

Εγγραφή στο Newsletter