Αρχική Σχολή Γονέων Γιατί οι ψυχολόγοι λένε να μην αφήνουμε τα παιδιά μας να βλέπουν Peppa Pig;

Γιατί οι ψυχολόγοι λένε να μην αφήνουμε τα παιδιά μας να βλέπουν Peppa Pig;

Γιατί οι ψυχολόγοι λένε να μην αφήνουμε τα παιδιά μας να βλέπουν Peppa Pig;

Όσοι έχουν μικρά παιδιά σίγουρα γνωρίζουν την Peppa το γουρουνάκι, καθώς και όλη την οικογένεια και τους φίλους της. Αγαπημένο κινούμενο σχέδιο από τη Βρετανία που περιγράφει τις καθημερινές περιπέτειες μια οικογένειας γουρουνιών, όπου πρωταγωνίστρια είναι η μεγάλη κόρη!

Πίσω, όμως, από την χαρούμενη μουσική και τα γέλια, ισχυρίζονται ειδικοί και γονείς, κρύβεται κάτι άλλο.

Μια μαμά ανακάλυψε ότι το συγκεκριμένο παιδικό πρόγραμμα επηρέαζε αρνητικά  τη συμπεριφορά της 3χρονης κόρης. Άλλοι γονείς ισχυρίζονται ότι η Peppa είναι παράδειγμα κακομαθημένου και αυταρχικού χαρακτήρα. Πολλοί, μάλιστα, μένουν και στους απαθείς -απέναντι στα καπρίτσια της μικρής γουρουνίτσας-  χαρακτήρες των γονιών!

Τρομάζει τον αδερφό της, κοροϊδεύει τους γονείς της, τσακώνεται με τους φίλους της, γκρινιάζει όταν χάνει, βγάζει τη γλώσσα της με την πρώτη ευκαιρία και γενικά επιδεικνύει αντικοινωνική συμπεριφορά.

Μια μαμά τριών παιδιών μίλησε για την εμπειρία της με το παιδικό Peppa στο rebelcircus.com και παραδέχεται ότι είχε αγοράσει ακόμα και οδοντόβουρτσα με τις φιγούρες της Peppa για τα παιδιά της, ενώ τα άφηνε με τις ώρες να παρακολουθούν video με τα επεισόδια της για να μπορεί να κάνει τις δουλειές του σπιτιού.

Δεν είχε, όμως, ποτέ παρακολουθήσει τι ακριβώς συνέβαινε σε αυτά μέχρι που άκουσε μια συζήτηση που είχε η μικρή της κόρη με μία φίλη της και πόσο απότομα μίλησε η μια στην άλλη με λόγια της Peppa και αποφάσισε να δώσει μεγαλύτερη προσοχή.

Παρατήρησε, λοιπόν, ότι η Peppa πειράζει αρκετά συχνά τον μπαμπά της για τα κιλά του, τρομάζει τον αδερφό της, μιλά άσχημα στην μαμά της, έχει ξεσπάσματα θυμού, ζηλεύει και απαιτεί πολλά.

Ο μπαμπάς από την μεριά του είναι απαθής και συνήθως κάνει πάρα πολλές υποχωρήσεις. Η μαμά από την άλλη μοιάζει υστερική και ο παππούς προσβάλλει πολύ τους άλλους.

Γι’ αυτό και αποφάσισε να διακόψει την προβολή των επεισοδίων της Peppa στο σπίτι της.

Μήπως τελικά η οικογένεια των γουρουνιών από το παιδικό Peppa  το γουρουνάκι, κάνει περισσότερο κακό απ’  ό,τι καλό στα παιδιά; 

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά μικρής ηλικίας επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από όσα βλέπουν, ειδικά αν αυτά δείχνουν έντονες ή και βίαιες σκηνές. Στην ηλικία των 2 ετών, μάλιστα, τα παιδιά δεν είναι σε θέση να ξεχωρίσουν τη φαντασία από την πραγματικότητα και συγχέουν το αληθινό με το φαντασιακό.

Έτσι αν η Peppa, την οποία τα παιδιά αγαπούν και βλέπουν πολύ συχνά, τσακώνεται με τον αδερφό της γιατί έχει εκείνος πιο καινούρια παιχνίδια ή φωνάζει στην μαμά της, τα παιδιά μας, πιθανότατα, θα κάνουν το ίδιο.

Οι ειδικοί συμβουλεύουν τους γονείς να διακόπτουν την επαφή του παιδιού με προγράμματα που τα επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό και αρνητικά, όταν αντιλαμβάνονται ότι η συμπεριφορά και ο χαρακτήρας τους αλλάζει. Και αυτή είναι η μια δραστική λύση, η άλλη προτείνει να χρησιμοποιήσουμε τα «ελαττώματα» του υπέρ του παιδιού μας. Όταν παρακολουθούν τα παιδιά, για παράδειγμα, την Peppa να τρομάζει ή να φωνάζει στον αδερφό της μπορούμε να καταδείξουμε αυτή τη συμπεριφορά για τα αρνητικά συναισθήματα που προκαλεί. Θα μετατραπεί έτσι η Peppa, και οποιοδήποτε άλλο αρνητικό παράδειγμα, σε θετικό…


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
+30 210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.com.cy

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.com.cy

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.