Γιατί πρέπει να γίνεται φθορίωση στα δόντια των παιδιών;

Πολλοί γονείς αναρωτιούνται γιατί οι παιδοδοντίατροι επιμένουν να γίνεται φθορίωση στα δόντια των παιδιών. Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι το φθόριο ενσωματώνεται στην αδαμαντίνη (σμάλτο) των δοντιών, με αποτέλεσμα να την κάνει πιο ανθεκτική έναντι της τερηδόνας.

Εκτός από την τοπική εφαρμογή φθορίου στο ιατρείο («φθορίωση»), φθόριο λαμβάνεται καθημερινά, σε πολύ μικρότερες ποσότητες μέσω της φθοριούχου οδοντόκρεμας, αλλά και μέσω άλλων φθοριούχων σκευασμάτων όπως για παράδειγμα τα στοματικά διαλύματα ή ακόμη και κάποιες οδοντιατρικές τσίχλες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η δράση του φθορίου συνεχίζεται και μετά τη χορήγησή του, όταν βρίσκεται ακόμη και σε πολύ χαμηλές συγκεντρώσεις στο σάλιο. Συγκεκριμένα, εμποδίζει την αφαλάτωση της αδαμαντίνης από τα οξέα που παράγουν τα μικρόβια του σάλιου, ενώ ταυτόχρονα προάγει την επαναλάτωσή της, σε περίπτωση που έχουν ήδη ξεκινήσει «βλάβες» στα δόντια (αρχόμενη τερηδόνα). Τέλος, έχει βρεθεί ότι το φθόριο εμφανίζει και ήπια αντιμικροβιακή δράση έναντι των μικροβίων που προκαλούν τη δημιουργία τερηδόνας στα δόντια.

Τόνια Μόρφη

Παιδοδοντίατρος