Αρχική InfoBaby 12-36 μηνών Γιατί τα παιδιά κλαίνε τόσο πολύ; Οι ειδικοί απαντούν

Γιατί τα παιδιά κλαίνε τόσο πολύ; Οι ειδικοί απαντούν

Γιατί τα παιδιά κλαίνε τόσο πολύ; Οι ειδικοί απαντούν

Σίγουρα, κανένα μωρό και κανένα παιδί δεν είναι ίδιο με το άλλο. Όλα τα μωρά και τα μικρά παιδιά, όμως, έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: κλαίνε πολύ! Κλαίνε, πολλές φορές, ασταμάτητα για ώρες και ό,τι κι αν κάνει ο γονιός εκείνα δεν παύουν το κλάμα τους.

Αν έχετε και εσείς βρεθεί με ένα μικρό παιδί στην αγκαλιά στη μέση της νύχτας να αναρωτιέστε γεμάτοι άγχος γιατί συμβαίνει αυτό και τι άλλο πρέπει να κάνετε για να σταματήσει το κλάμα, σίγουρα γνωρίζετε αυτό το κοινό χαρακτηριστικό των μωρών.

Γιατί, όμως, τα παιδιά κλαίνε τόσο πολύ ενώ – φαινομενικά – δεν τους λείπει τίποτα;

Το κλάμα ξεκινά από το μεταιχμιακό ή αλλιώς λιμβικό ή στεφανιαίο σύστημα, ένα σύνολο ανατομικών δομών που βρίσκονται μεταξύ του φλοιού και του υποθαλάμου του εγκεφάλου, το οποίο επηρεάζει σημαντικές λειτουργίες του οργανισμού μας, όπως είναι η μάθηση, η μνήμη, αλλά και το συναίσθημα. Το μεταιχμιακό σύστημα διαχειρίζεται το συναίσθημα μέσω του αυτόνομου νευρικού συστήματος και ελέγχει τις ακούσιες αντιδράσεις μας. Σε αυτό το σημείο του εγκεφάλου, λοιπόν, παράγονται οι αυθόρμητες αντιδράσεις μας για να ακολουθήσουν με τη σειρά τους η αποδοχή και η προσαρμογή στις εκάστοτε περιστάσεις. «Το κλάμα θα ξεκινήσει ως αυθόρμητη αντίδραση. Όταν, για παράδειγμα, αρνείστε στο παιδί μια λιχουδιά εκείνο θα αντιδράσει αρχικά φωνάζοντας και κλαίγοντας και στη συνέχεια θα αποδεχτεί την κατάσταση και θα προσαρμοστεί. Θα βιώσει, με απλά λόγια, μια διαδικασία επούλωσης», λέει η Deborah MacNamara αναπτυξιολόγος και κλινική σύμβουλος.

Το κλάμα, όπως το ξέρουμε εμείς, είναι παράγωγο του δακρυϊκού μας αδένα, ο οποίος βρίσκεται και στα δύο μας μάτια και εκκρίνει δάκρυα. Όταν κλαίμε σκεφτείτε πως τα μάτια μας είναι ο «πορτιέρης» σε έναν κλειστό χώρο γεμάτο κόσμο. Εκείνος προσπαθεί να τους βγάλει όλους έξω με τη σειρά, αλλά οι παρευρισκόμενοι είναι ανυπόμονοι και αρκετοί προτιμούν και την «πίσω πόρτα», δηλαδή την… μύτη μας. Γι’ αυτό και όταν κλαίμε τα δάκρυα μπλέκονται και με εκκρίσεις του ρυνικού συστήματος μας.

Όλα τα θηλαστικά παράγουν δάκρυα καθημερινά. Κρατούν με αυτόν τον τρόπο τα μάτια τους ενυδατωμένα, ενώ τα δάκρυα λειτουργούν και ως αντίδραση σε κάθε ενόχληση στο μάτι. Το κλάμα, όμως, ως αντίδραση σε κάποιο συναίσθημα είναι αποκλειστικό χαρακτηριστικό των ανθρώπων.

Για τους γονείς, λοιπόν, που αγχώνονται όταν το παιδί τους κλαίει πολύ, ίσως είναι αρκετά βοηθητικό να καταλάβουν ότι το κλάμα είναι μια διαδικασία «υπόγειας επούλωσης». Η Deborah MacNamara τονίζει, λοιπόν, ότι τα δάκρυα και οι φωνές ενός μωρού είναι απάντηση στο θυμό και τη σύγχυση που ίσως νιώθει εκείνη τη στιγμή. Παρομοιάζει, μάλιστα, αυτή την κατάσταση που μπορεί να ανησυχεί και να αγχώνει τους γονείς, με έναν κινητήρα που παίρνει στροφές και πιέζεται προτού ξεκινήσει να κινείται με ταχύτητα. Τέλος, αυτού του είδους το κλάμα έχει επιπλέον ως σκοπό την "επιβίωση", αφού βοηθά το μωρό να εκφράσει μια ανάγκη του. Δείχνει σε όσους βρίσκονται κοντά του ότι χρειάζεται παρηγοριά και φροντίδα.


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
+30 210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.com.cy

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.com.cy

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.


Όλα όσα αφορούν εσάς και το παιδί σας
τώρα στο e-mail σας

Εγγραφή στο Newsletter