Αρχική Σχολή Γονέων Γιατί τα παιδιά πρέπει να ακούνε και το ''όχι''

Γιατί τα παιδιά πρέπει να ακούνε και το ''όχι''

Γιατί τα παιδιά πρέπει να ακούνε και το ''όχι''

Αν και κατά πάσα πιθανότητα οι γονείς δεν καταφέρνουν να συμμορφώσουν τα παιδιά τους κάθε φορά που χρησιμοποιούν τη λέξη «όχι», υπάρχουν οφέλη που εκείνα μπορούν να αποκομίσουν από τη διδασκαλία της έννοιας της λέξης.

Αυτή η απλή λέξη μπορεί να αποκτήσει βαρύνουσα σημασία εάν χρησιμοποιηθεί κατάλληλα και με σύνεση. Μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε για να θεσπίσετε κανόνες, να διδάξετε τις βασικές δεξιότητες ζωής και να κρατήσετε τα παιδιά σας ασφαλή.

Ασφάλεια
Κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής του, το παιδί θέλει να εξερευνήσει τον κόσμο γύρω του. Για να εξηγήσετε στο παιδί σας τι είναι ασφαλές και τι όχι, πρέπει με ήρεμο τρόπο να του πείτε «όχι» για να του δείξετε ότι είναι επικίνδυνο να παίξει με κάτι ή να πάει κάπου που δεν πρέπει. Μπορείτε επίσης να τον απομακρύνετε από την περιοχή ή να του αποσπάσετε την προσοχή με μια πιο κατάλληλη δραστηριότητα σε συνδυασμό πάντα με την προφορική προειδοποίηση.

Αυτοέλεγχος
Τα μικρά παιδιά δεν έχουν αυτοέλεγχο, ενεργούν εγωιστικά και τείνουν να είναι παρορμητικά. Εάν διδάξετε στο παιδί σας να μάθει να δέχεται το «όχι» όταν ζητάει κάτι με πολύ επίμονο τρόπο, θα του δείξετε πώς να λέει «όχι» στον εαυτό του καθώς μεγαλώνει και ωριμάζει. Η καθοδήγησή σας θα το βοηθήσει να αναπτύξει την ικανότητα του αυτοελέγχου και να αποδεχθεί την καθυστερημένη ικανοποίηση. Θα μάθει ότι μπορεί να ζήσει χωρίς ορισμένα πράγματα και να εξακολουθεί να είναι ευχαριστημένο με τις εναλλακτικές λύσεις.

Όρια και κανόνες
Εάν πείτε τη λέξη «όχι» στο παιδί σας, θα του δείξετε ποια είναι τα όρια και οι κανόνες που έχετε θεσπίσει. Αυτή η «μαγική» λέξη μπορεί να διδάξει το παιδί ότι η πράξη του είναι ακατάλληλη και θα πρέπει να σταματήσει να την επαναλαμβάνει. Ένα παιδί χρειάζεται όρια και στην πραγματικότητα ευδοκιμεί καλύτερα σε ένα περιβάλλον που θεσπίζει κανόνες, επιβραβεύει την καλή συμπεριφορά και εφαρμόζει τις συνέπειες για την παραβίαση των κανόνων, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής.

Χρήσιμες συμβουλές
Όταν λέτε στο παιδί σας «όχι» θα πρέπει να καθορίζετε σε τι αναφέρεστε, διαφορετικά το μικρό σας δεν μπορεί να καταλάβει τι κάνει λάθος. Μπορείτε, επίσης, να του προσφέρετε κι άλλες επιλογές ή εναλλακτικές λύσεις. Για παράδειγμα, μπορείτε να πείτε: «Όχι, δεν παίζουμε στο δρόμο. Παίζουμε στον κήπο που δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος». Χρησιμοποιήστε τις εκφράσεις του προσώπου και τη γλώσσα του σώματος ως προειδοποίηση πριν αναφέρετε τη λέξη «όχι». Επιβραβεύστε το παιδί σας για τη σωστή συμπεριφορά του. Θα πρέπει να μάθετε να λέτε «ναι» σε ορισμένα αιτήματά του. Κρατήστε το «όχι» για πιο σημαντικά πράγματα, όπως τα θέματα ασφάλειας.


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
+30 210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.com.cy

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.com.cy

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.


Όλα όσα αφορούν εσάς και το παιδί σας
τώρα στο e-mail σας

Εγγραφή στο Newsletter