Αρχική Πασχαλινά Γιατί τα πασχαλινά αυγά τα φέρνουν λαγουδάκια;

Γιατί τα πασχαλινά αυγά τα φέρνουν λαγουδάκια;

Γιατί τα πασχαλινά αυγά τα φέρνουν λαγουδάκια;

Ο πασχαλινός διάκοσμος είναι συνδεδεμένος με λαγουδάκια και βαμμένα αυγά σε όλα τα χρώματα. Τι σχέση έχουν, όμως, όλα αυτά με τη Σταύρωση του Χριστού και την Ανάστασή του;

Η καθιερωμένη πασχαλινή διακόσμηση έχει τις ρίζες της σε παγανιστικά έθιμα, ενώ σχετίζεται με τους εορτασμούς του Πάσχα - αλλά όχι με την χριστιανική παράδοση. 

Η ύπαρξη του λαγού στις Γιορτές εντοπίζεται πολλά χρόνια πριν

Σύμφωνα με το κέντρο παιδικής λογοτεχνίας και κουλτούρας του Πανεπιστημίου της Φλόριντα, η προέλευση της γιορτής, καθώς και η ύπαρξη του λαγού του Πάσχα, μπορεί να εντοπιστεί στην προχριστιανική Γερμανία του 13ου αιώνα, όπου οι άνθρωποι λάτρευαν ένα πλήθος θεοτήτων.

Η τευτονική θεότητα Eostra ήταν η θεά της άνοιξης και της γονιμότητας και γιορτές πραγματοποιούνταν προς τιμήν της, την περίοδο της εαρινής ισημερίας. Το σύμβολό της δε, ήταν το κουνέλι, λόγω του υψηλού ποσοστού αναπαραγωγής του ζώου.

Η άνοιξη συμβολίζει επίσης, τη νέα ζωή και την αναγέννηση, ενώ το αυγό είναι αρχαίο σύμβολο γονιμότητας.

Στις αγγλοσαξονικές χώρες τα αυγά δίνονται στα παιδιά από έναν λευκό λαγό ή ένα λευκό κουνέλι.

Σύμβολο αφθονίας και γονιμότητας

Οι λαγοί και τα κουνελάκια δεν επιλέχθηκαν τυχαία. Πρωταγωνιστούσαν στις παγανιστικές γιορτές της άνοιξης, γιατί θεωρούνταν σύμβολα της ζωής και της γονιμότητας.

Ήδη από την αρχαιότητα συμβόλιζαν την αφθονία, τον πολλαπλασιασμό και την ανανέωση, μια που είναι πολύ παραγωγικά ζώα και ιδιαίτερα την άνοιξη.

Συνδέθηκαν λοιπόν με τα πασχαλινά αυγά ώστε να μπορεί να γιορταστεί παράλληλα η άνοιξη, η ανανέωση και η γονιμότητα.

Στη Γερμανία από τον 15ο αιώνα τα πασχαλινά αυγά συνδέθηκαν με τα κουνέλια: Θεωρείται ότι ένα κουνέλι (ή ένας λαγός) έχει επιφορτιστεί παραδοσιακά με το καθήκον να φέρνει στα παιδιά τα γιορτινά αυγά τους.
Την παραμονή του Πάσχα τα παιδιά κατασκευάζουν μια φωλιά από άχυρο, φύλλα, χορτάρι ή πλαστικό αφρώδες υλικό και οι γονείς αναλαμβάνουν να την κρύψουν μέσα στο σπίτι ή τον κήπο, ώστε το πασχαλινό λαγουδάκι να… γεννήσει εκεί μέσα τα πολύχρωμα πασχαλινά αυγά.

Ανήμερα το Πάσχα ξεκινάει για τα παιδιά το σαφάρι εύρεσης των αυγών

Στο Τιρόλο και το Κεμπέκ του Καναδά τα αυγά τα φέρνει μια κότα ή ένα κοτοπουλάκι. Οι ρίζες του εθίμου είναι και σε αυτή την περίπτωση αρχαίες: Κότες και νεοσσοί αποτελούν σύμβολα μιας νέας ζωής. Οι κάτοικοι της ανατολικής Γαλλίας συσχετίζουν και αυτοί τα αυγά με κουνέλια και λαγούς, οι Ελβετοί με τον γνωστό κούκο, οι Αυστραλοί με το μικρό ντόπιο μαρσιποφόρο bilby που μοιάζει με λαγό, ενώ οι κάτοικοι της Αλσατίας και της γερμανικής Θουριγγίας με τον… πασχαλινό πελαργό.

Η Θεά Εστία και το κουνελάκι που γεννά αυγά

Μια άλλη ιστορία αποδίδει τον λαγό του Πάσχα σε έναν “αρχαίο” ειδωλολατρικό θρύλο. Σύμφωνα με αυτό το “μύθο”, η θεά Εστία βρήκε ένα τραυματισμένο πουλί σε ένα χιονισμένο δάσος ένα χειμώνα. Για να το βοηθήσει να επιβιώσει στο κρύο το μετέτρεψε σε κουνέλι – αλλά η μετατροπή ήταν ελλιπής, διότι το κουνέλι συνέχισε να γεννά αυγά. Για να ευχαριστήσει τη Θεά που το έσωσε, το μεταμορφωμένο κουνέλι της χάριζε κάθε άνοιξη διακοσμημένα αυγά...

Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
+30 210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.com.cy

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.com.cy

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.


Όλα όσα αφορούν εσάς και το παιδί σας
τώρα στο e-mail σας

Εγγραφή στο Newsletter