Γιατί το μωρό μου ξυπνά διαρκώς τη νύχτα και τι να κάνω για να το βοηθήσω;

κλαίει1

Όποιος έχει γίνει γονιός, ξέρει. Ξέρει ότι ο ύπνος μετά τα παιδιά δεν είναι ποτέ ο ίδιος.

Τα μωράκια και τα μικρά παιδιά είναι ζωηρά, έχουν υπερένταση, χαίρονται που ανακαλύπτουν διαρκώς καινούρια πράγματα και ενώ θα έπρεπε να κοιμούνται πολλές ώρες εκείνα αρκετές φορές το… ξενυχτούν.

Ξυπνούν και τα δικά σας μωράκια μέσα στη νύχτα; Μήπως και εσείς δυσκολεύεστε να τα ξανακοιμήσετε μετά;

Ας διαβάσουμε παρακάτω πού μπορεί να οφείλεται όλο αυτό και τι μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε τα μωράκια μας κοιμηθούν και να απολαύσουν τον ύπνο τους χωρίς πολλές πολλές διακοπές.

Οι πιο συνηθισμένοι λόγοι που «ξυπνούν» ένα μωρό τη νύχτα

Εφιάλτες

Είναι πολύ πιθανό το μωράκι μας να βλέπει άσχημα όνειρα που το τρομάζουν στη διάρκεια του ύπνου του.

Δόντια

Δυστυχώς, αυτό είναι ένα στάδιο το οποίο διαρκεί αρκετά στα παιδιά και τα ενοχλεί πολύ. Αν το μωράκι σας είναι μεταξύ 3 μηνών και 2 ετών τότε είναι πολύ πιθανό να βγάζει δοντάκια και τα ούλα του να το ενοχλούν και στη διάρκεια της μέρας και της νύχτας.

Φαγητό

Αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να το προβέψει η μαμά, καθώς πολλά μωράκια, ακόμα και μετά τους δύο πρωτους μήνες ζωής τείνουν να πεινούν περισσότερο κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Παιχνίδι

Ναι, το μωρό μας ξυπνά μέσα στη νύχτα για να… παίξει! Αν έμαθε ένα καινούριο κόλπο ή αν έχει στην κούνια του παιχνιδάκια, δεν είναι απίθανο να θέλει να τα δει και μέσα στη νύχτα!

Μέρα ή νύχτα

Ξέρετε γιατί το μωράκι μας ξυπνά και θέλει παιχνίδια; Επειδή, αδυνατεί να ξεχωρίσει το βράδυ από το πρωί. Ευτυχώς, μεγαλώνοντας αυτό το… μπέρδεμα ξεδιαλύνεται στο μυαλό τους.

Η βρεγμένη πάνα

Τα μωράκια μας δεν μπορούν να ελέγξουν τις ανάγκες τους από νωρίς, ειδικά όταν κοιμούνται. Γι’ αυτό και όταν βρέχουν την πάνα τους μέσα στη νύχτα… ξυπνούν!

Αδιαθεσία

Αν το μωράκι μας δεν νιώθει πολύ καλά, είναι πιθανό να ξυπνήσει το βράδυ και να κλαίει, επειδή ακριβώς είναι αδιάθετο…

Θόρυβοι, φώτα, αλλαγή περιβάλλοντος

Όλα τα παραπάνω συντελούν στο να ξυπνήσει ένα μωράκι τη νύχτα. Οι έντονοι και ξαφνικοί θόρυβοι, τα φώτα που ανάβουν και διαλύουν άξαφνα το σκοτάδι ή η αλλαγή ρουτίνας ύπνου και περιβάλλοντος μπορεί να προκαλέσουν διαταραχές στον ύπνο του μωρού και να το αφήσουν ξάγρυπνο όλη τη νύχτα.

Πολλή ζέστη ή πολύ κρύο

Οι καιρικές συνθήκες επηρεάζουν τον ύπνο του παιδιού, αφού αν ζεσταίνεται ή κρυώνει δεν μπορεί να κοιμηθεί…

Τι να κάνετε για να βοηθήσετε το μωρό σας να κοιμηθεί καλά;

Συγκεκριμένη ώρα ύπνου

Τα μωρά θέλουν την ρουτίνα τους. Αν λοιπόν έχει μάθει να κοιμάται μια συγκεκριμένη ώρα το βράδυ, φροντίστε να κοιμάται εκείνη τη συγκεκριμένη ώρα κάθε μέρα.

Ρουτίνα πριν τον ύπνο

Όπως η σταθερή ώρα, έτσι και η ρουτίνα που ακολουθείται και πριν το βάλετε στο κρεβάτι είναι σημαντική. Κάντε του χαλαρωτικό μπανάκι, ταΐστε το καλά και βάλτε το για ύπνο. Διαβάστε του το ίδιο παραμύθι ή πείτε του το ίδιο τραγουδάκι κάθε βράδυ.

Όχι παιχνίδια τη νύχτα

Όταν κλαίει μέσα στην νύχτα, μην δίνετε σημασία σε ό,τι και αν κάνει. Αν για παράδειγμα κλαίει επειδή του έπεσε η πιπίλα από το στόμα, χωρίς να ανοίξετε κάποιο φως και χωρίς να του μιλήσετε, βάλτε τη πάλι στο στόμα του και φύγετε χωρίς να ασχοληθείτε μαζί του.

Καλό φαγητό πριν τον ύπνο

Να θυμάστε να μην αφήνετε ποτέ το παιδί νηστικό πριν το κοιμήσετε. Ταΐστε το καλά για να εξασφαλίσετε έναν πιο «χορτάτο» ύπνο.

Κατάλληλη ενδυμασία

Ντύστε και σκεπάστε το παιδί ανάλογα με την εποχή. Όχι πολλά ρούχα όταν έξω έχει αρκετή ζέστη ούτε λίγα όταν κάνει κρύο.

Διαβάστε ακόμη: Οι 10 πιθανότεροι λόγοι για τους οποίους κλαίει ένα μωρό