Γλίτωσε τον πόλεμο, αλλά όχι τον ρατσισμό: Η αυτοκτονία ενός 9χρονου αγοριού που οφείλει να μας διδάξει πολλά

Η κοινωνία μας τον τελευταίο καιρό βάλλεται συνεχώς από δυσάρεστα γεγονότα.

Νέοι δίνουν τέλος στη ζωή τους εξαιτίας βίας και υποτίμησης μέσα στην οικογένειά τους. Ενήλικες διαπληκτίζονται χυδαία μπροστά στα μάτια παιδιών για ασήμαντες αφορμές, ενώ μικρά παιδιά παραιτούνται από τη ζωή, διότι δεν μπορούν να αντέξουν άλλες δυστυχίες και κακουχίες.

Ο ρατσισμός, η βία, ο εκφοβισμός είναι σκληρά κοινωνικά φαινόμενα, τα οποία, δυστυχώς, παρουσιάζουν έντονη αύξηση σε όλο τον κόσμο και ξεσπούν με διάφορες μορφές.

Πιο πρόσφατο παράδειγμα ρατσισμού και κοινωνικής βίας, αυτό ενός 9χρονου αγοριού από την Συρία, το οποιο έβαλε τέλος στη ζωή του, επειδή δεν άντεξε τον ρατσισμό και τη βία που δεχόταν από συμμαθητές, δασκάλους, γείτονες και όχι μόνο.

Ο εννέα ετών, Wael al-Saud, βρέθηκε στην Τουρκία πρόσφυγας με την ελπίδα να φτιάξει μια καινούργια ζωή μακριά από τη φρίκη του πολέμου που βίωσε στην πατρίδα του, τη Συρία. Δεν τα κατάφερε, όμως…

Γλίτωσε από τον πόλεμο και αυτοκτόνησε μετά την επίθεση που δέχθηκε από τους συμμαθητές του στο σχολείο.

Ο πατέρας του μικρού αγοριού δήλωσε στον Independent: «Ο Wael ήταν ένα ευαίσθητο, έξυπνο και ήρεμο αγόρι, που αγαπούσε τη ζωή. Ήταν πολύ αγαπητός από τους ανθρώπους γύρω του. Οι συμμαθητές του τον είχαν απομονώσει εξαιτίας της καταγωγής του».

Όπως ισχυρίζεται, οι Τούρκοι τους λένε πως οι Σύροι θα πρέπει να φύγουν. «Πόσο καιρό θα το υπομένουμε αυτό; Καλώ αυτούς που το λένε αυτό, να μας δώσουν ένα κομμάτι γης στο φεγγάρι και θα πάμε», πρόσθεσε.

Πάντως, το τοπικό υπουργείο Παιδείας της τουρκικής επαρχίας αρνείται την εκδοχή του εκφοβισμού από μαθητές ή καθηγητές και διευκρίνισε ότι η υπόθεση διερευνάται.

Οι Σύροι πρόσφυγες και η υποδοχή των Τούρκων

Σύμφωνα με τα στοιχεία πάνω από 3,6 εκατομμύρια Σύροι άφησαν τη χώρα τους για τη γειτονική Τουρκία μετά την έναρξη του εμφυλίου στη χώρα τους το 2011. Η υποδοχή που βρήκαν στην γειτονική Τουρκία δεν ήταν και η καλύτερη.

Παιδιά Σύρων που έχουν δώσει συνεντεύξεις στο Refugees Foundation έκαναν λόγο για περιθωριοποίηση, ρατσισμό και bullying. «Είστε Σύροι, γυρίστε στην πατρίδα σας», αναφέρει ένα προσφυγόπουλο ότι άκουσε να του λένε στο σχολείο στην Τουρκία. «Πότε θα φύγετε από εδώ; Καταστρέψατε τη χώρα μας», είπαν σε άλλο προσφυγόπουλο.

Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του το BBC, τον Ιούλιο οι Σύροι που ζούσαν στην Κωνσταντινούπολη διατάχθηκαν να φύγουν από την πόλη και απειλήθηκαν με απέλαση εάν δεν είχαν έγγραφα για να ζήσουν εκεί. Κάποιες ομάδες επιτέθηκαν επίσης σε καταστήματα και επιχειρήσεις προσφύγων από τη Συρία, ρίχνοντας πέτρες και σπάζοντας τα παράθυρα στην εργατική συνοικία Kucukcekmece της Κωνσταντινούπολης.

Οι πρόσφυγες της Συρίας έχουν δημιουργήσει αρτοποιεία και άλλες επιχειρήσεις σε ολόκληρη την Τουρκία. Όμως πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε μείωση της υποστήριξης των προσφύγων από 70% σε 40%.

Οι αυτοκτονίες των προσφυγόπουλων

Το χειρότερο μέσα σε όλα αυτά είναι ότι τα παιδιά μην μπορώντας να αντέξουν τα όσα ζουν στις χώρες τους και φεύγοντας από το σπίτι τους με την ελπίδα να βρουν μια καλύτερη ζωή, απογοητεύονται και αντιμετωπίζονται από τους ντόπιους στις χώρες υποδοχής ως μιάσματα και τελικά… βάζουν τέλος στη ζωή τους!

Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνες των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» και της οργάνωσης «Save the Children», παιδιά ηλικίας έως 10 ετών έχουν κόψει το νήμα της ζωής τους σε καταυλισμούς προσφύγων στην Τουρκία και την Ελλάδα,