Αρχική Σχολή Γονέων Γονείς, αυτές είναι οι 3 μαγικές λέξεις που θα κάνουν τα παιδιά να συμπεριφέρονται σωστά

Γονείς, αυτές είναι οι 3 μαγικές λέξεις που θα κάνουν τα παιδιά να συμπεριφέρονται σωστά

Γονείς, αυτές είναι οι 3 μαγικές λέξεις που θα κάνουν τα παιδιά να συμπεριφέρονται σωστά

Η διαπαιδαγώγηση καλών τρόπων είναι κάτι το οποίο πρέπει να γίνεται και ξεκινά από πολύ μικρή ηλικία. Σε κανέναν γονέα δεν αρέσει να έρχεται σε δύσκολη θέση εξαιτίας της ανάρμοστης συμπεριφοράς του παιδιού του. Ο λόγος και η ομιλία κατακτώνται σε ένα παιδί σταδιακά.

Στην αρχή μαθαίνουν λέξεις, στη συνέχεια φτιάχνουν προτάσεις, μετά μαθαίνουν να διηγούνται ιστορίες έχοντας σωστό συντακτικό και τέλος την πραγματολογία της γλώσσας, όπου στην ουσία μαθαίνουν να μιλούν και να συμπεριφέρονται ανάλογα με τον συνομιλητή και την περίσταση. Αφού το παιδί κατακτήσει την πραγματολογία του λόγου, μπορούμε να του διδάξουμε τις 3 μαγικές λέξεις «ευχαριστώ», «παρακαλώ» και «συγγνώμη».

Ο κ. Στέλιος Μαντούδης, Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής, τονίζει στους γονείς ότι όσο μεγαλώνουν τα παιδιά τόσο καλύτερα αξιολογούν το ακροατήριο τους και διαφοροποιούν τον τρόπο που μιλούν.

Τα 4 βήματα για την εκπαίδευση των «μαγικών λέξεων» - καλών τρόπων:

• Χρησιμοποιείτε εσείς οι ίδιοι πάντα αυτές τις λέξεις και δίνετε το σωστό παράδειγμα
• Ενθαρρύνετε το παιδί σας κάθε φορά που ζητά κάτι, ακόμα και ασήμαντο, να χρησιμοποιεί τη λέξη «παρακαλώ»
• Επιμείνετε, το παιδί σας, να χρησιμοποιεί τις λέξεις «ευχαριστώ» και «παρακαλώ» προκειμένου να πάρει αυτό που θέλει
• Επιβραβεύετε πάντα όταν χρησιμοποιεί τις λέξεις

Μαθαίνω να ζητώ συγγνώμη

Μια ακόμα πιο δύσκολη λέξη για τα παιδιά, αλλά σημαντική να τη χρησιμοποιούν, είναι η λέξη «συγγνώμη». Είναι δύσκολη γιατί σχετίζεται άμεσα με το ταμπεραμέντο του παιδιού. Είναι απαραίτητο να καταλάβουν ότι λέμε συγνώμη όταν:

• Εισβάλλουν ή δεν σέβονται έναν προσωπικό χώρο
• Όταν πέφτουν πάνω σε κάποιον
• Όταν χαλάνε κάτι που δεν είναι δικό τους

Μια συγγνώμη που λέγεται και γίνεται δεκτή, δίνει τέλος στο συμβάν και βοηθάει στην αποφυγή παρεξηγήσεων. Το παιδί πρέπει να μάθει πότε να τη λέει και να την εννοεί αλλά και να τη δέχεται ευγενικά.

Συμβουλή Ειδικού:

Ποτέ δεν είναι αργά για να μάθετε στα παιδιά σας τη χρήση των «μαγικών λέξεων». Υπενθυμίζετε πάντα πότε να τις χρησιμοποιούν αλλά και τη σημαντικότητα τους. Εάν παρατηρήσετε ότι παρά τη θετική σας διαπαιδαγώγηση το παιδί συμπεριφέρεται ανάρμοστα, τότε είναι προτιμότερο να απευθυνθείτε σε ένα Αναπτυξιακό Κέντρο για συμβουλευτική.


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
+30 210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.com.cy

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.com.cy

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.


Όλα όσα αφορούν εσάς και το παιδί σας
τώρα στο e-mail σας

Εγγραφή στο Newsletter