Αρχική Σχολή Γονέων Γονείς, δείτε πώς να μιλήσετε στα παιδιά σας για την αρπαγή ανηλίκων

Γονείς, δείτε πώς να μιλήσετε στα παιδιά σας για την αρπαγή ανηλίκων

Γονείς, δείτε πώς να μιλήσετε στα παιδιά σας για την αρπαγή ανηλίκων

H σημερινή δυσάρεστη είδηση της αρπαγής όπως όλα δείχνουν των δύο 11χρονων μαθητών, Θεμιστοκλή Ντόγκλη και Φίλιππο Σταματάκη, από το Δημοτικό Σχολείων Καμάρων έχει συγκλονίσει το παγκύπριο και έχει σκορπίσει ανησυχία σε γονείς που δεν μπορούν να διανοηθούν ότι κάτι θα συμβεί και στα δικά τους παιδιά. Σύμφωνα με τις έως τώρα μαρτυρίες, τα παιδιά απήγαγε άνδρας, ηλικίας 50 έως 60 ετών, ύψους 1,70 - 1,75μ περίπου, με δεμένο το ένα χέρι. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο άνδρας που επέβαινε σε ένα αυτοκίνητο χρώματος γκρι, συστήθηκε στα παιδιά ως δάσκαλος έξω από το σχολείο τους, τούς ζήτησε να τον βοηθήσουν τα έβαλε στο αυτοκίνητο και έφυγε.

Ο εκπαιδευτικός ψυχολόγος Ανδρέας Δημητρίου με άρθρο του στο Skala Times συμβουλεύει τους γονείς για το πώς θα πρέπει να διαχειριστούν αντίστοιχες καταστάσεις και πώς να μιλήσουν στα παιδιά για το σημερινό συμβάν αν δεχθούν ερωτήσεις:

  • Μην μεταφέρετε τους δικούς σας φόβους, ανησυχίες και άγχος στα παιδιά για τη σημερινή αοαγωγή αλλά κάντε μια ήρεμη και ψύχραιμη κουβέντα μαζί τους, χωρίς υπερέκθεση και χωρίς λεπτομέρειες. Καλό θα είναι να ακούσετε τις σκέψεις και τα συναισθήματα των παιδιών. Ίσως χρειασούν τη βοήθειά σας για να διαχειριστούν τις αρνητικές τους σκέψεις. Τρόπος διαχείρισης μπορεί να είναι να αποσπάσουμε τη προσοχή τους σε κάτι άλλο. Η ρουτίνα των παιδιών θα πρέπει να παραμείνει η ίδια.
  • Να εξηγήσετε στο παιδί τι συνέβη σήμερα (διότι αν δεν το μάθει από εσάς ενδέχεται να το μάθει από αλλού) αλλά χωρίς λεπτομέρειες και χωρίς να μεταφέρουμε το δικό μας άγχος για το θέμα.
  • Να υπενθυμίσουμε στα παιδιά ότι δεν πρέπει να μιλούν σε αγνώστους ακόμη και αν αυτός ο άγνωστος γνωρίζει το όνομά τους, ακόμα και αν είναι έτοιμος να τους δώσεις ή να τους δείξει κάτι. Σε τέτοιες περιπτώσεις που τα πλησιάζει άγνωστος καλό θα είναι να τρέξουν στους γονείς ή στη δασκάλα τους ή σε κάποιον που ήδη γνωρίζουν και εμπιστεύονται. Σε περίπτωση που ο άγνωστος τρέξει κοντά τους να τρέξουν και αυτά και να φωνάξουν "Βοήθεια".
  • Σε παιδάκια νηπιακής και προσχολικής ηλικίας θα ήταν καλό να μεταδώσετε τις συγκεκριμένες συμβουλές με την χρήση κουκλοθεάτρου. Γιατί τα παιδιά σε αυτές τις ηλικίες μαθαίνουν καλύτερα με την οπτικοκινητική μέθοδο παρά την ακουστικογλωσσική.
  • Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας σας με τα παιδιά, να είστε ψύχραιμοι, ήρεμοι ώστε να μην νιώσει το παιδί άγχος και ανασφάλεια.

Σε περίπτωση που το παιδί τις επόμενες ημέρες βιώνει σωματικά συμπτώματα άγχους και σχολικής άρνησης θα ήταν ωφέλιμο να συμβουλευτείτε έναν ειδικό ψυχικής υγείας.

Πηγή: skalatimes.com


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
+30 210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.com.cy

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.com.cy

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.


Όλα όσα αφορούν εσάς και το παιδί σας
τώρα στο e-mail σας

Εγγραφή στο Newsletter