Αρχική InfoKids Υγεία 1.500 παιδιά κάθε χρόνο παθαίνουν εγκαύματα στη Κύπρο - Γονείς, διαβάστε πώς θα τα προστατέψετε αποτελεσματικά

1.500 παιδιά κάθε χρόνο παθαίνουν εγκαύματα στη Κύπρο - Γονείς, διαβάστε πώς θα τα προστατέψετε αποτελεσματικά

1.500 παιδιά κάθε χρόνο παθαίνουν εγκαύματα στη Κύπρο - Γονείς, διαβάστε πώς θα τα προστατέψετε αποτελεσματικά

Στην Κύπρο καίγονται κάθε χρόνο 4.500 άνθρωποι, με εγκαύματα όλων των εκτάσεων και βαθμών. Από τους 4500 το ένα τρίτο περίπου 1200-1500 είναι παιδιά. Το 75% των εγκαυμάτων είναι μικρά εγκαύματα κάτω από το 10% της συνολικής έκτασης του σώματος, το 15% μέτρια εγκαύματα της τάξης του 23% της έκτασης του σώματος και το υπόλοιπο 2% αφορά μεγάλα εκτεταμένα εγκαύματα.

Ποιες είναι οι αιτίες των εγκαυμάτων αυτών;

Τα περισσότερα εγκαύματα προέρχονται από καυτά υγρά. Συνήθως συμβαίνουν μέσα στο σπίτι και κυρίως στην κουζίνα με καυτό νερό, καυτό λάδι. Επίσης εκρήξεις γκαζιών ή άλλων εύφλεκτων υλικών προκαλούν μεγαλύτερα εγκαύματα. Οι φωτιές είναι η κύρια αιτία των μεγάλων εγκαυμάτων τα οποία καταλαμβάνουν μεγάλη έκταση του σώματος και είναι και βαθιά.

Ποιοι είναι οι κυριότεροι λόγοι από τους οποίους καίγονται τα παιδιά;

Τα παιδιά καίγονται κυρίως μέσα στο σπίτι. Αυτό οφείλεται είτε στην παιδική τους περιέργεια και είτε στις απροσεξίες των ενηλίκων. Στην προσπάθεια τους να εξερευνήσουν τους χώρους μπορεί να προσπαθήσουν να δουν τι υπάρχει μέσα στην κατσαρόλα και να αδειάσουν το περιεχόμενο της πάνω τους, ή να ακουμπήσουν στο καυτό τζάμι του φούρνου, ή στο καυτό σίδερο του σιδερώματος. Από την άλλη, οι ενήλικες πολλές φορές σε ένα σπίτι μεταφέρουν υγρά ροφήματα από το ένα μέρος στο άλλο με αποτέλεσμα πολλές φορές να σκοντάφτουν και να χύνεται το ρόφημα πάνω στα μικρά παιδάκια που παίζουν στο πάτωμα.

Υπάρχουν κάποια εγκαύματα που έχουν σχέση με την παράδοση της Κύπρου και τις συνήθειες του λαού μας;

Παλαιότερα είχαμε δυστυχώς πολλά παιδικά εγκαύματα και συνήθως θανατηφόρα από κάποιες συνήθειες που είχαμε σαν λαός και κυρίως στα χωριά. Π.χ όταν οι άνθρωποι έφτιαχναν χαλούμια και είχαν τα καζάνια μέσα στις αυλές με το καυτό υγρό είχαμε πτώσεις μικρών παιδιών μέσα σε αυτά ενώ έπαιζαν γύρω γύρω. Το ίδιο συνέβαινε και με τα καζάνια με καυτό νερό μέσα στα οποία έβαζαν τις κότες ώστε να μαλακώσει το τρίχωμα και να μπορέσουν να τις ξεπουπουλιάσουν. Μια συνήθεια η οποία επικρατεί ακόμη είναι το ψήσιμο κρέατος πάνω στην άμμο στις παραλίες και στη συνέχεια να μένουν τα κάρβουνα εκεί με αποτέλεσμα την άλλη μέρα το πρωί κάποιο παιδάκι να τα πατήσει και να έχουμε εγκαύματα των πελμάτων.

Έχουν συμβεί πολλά εγκαύματα την εποχή των καρναβαλιών με ανάφλεξη των νάιλον ρούχων των παιδιών από τις θερμάστρες που υπάρχουν στα σπίτια. Και φυσικά το μεγάλο μας πρόβλημα κάθε χρόνο από τις συνήθεις του Πάσχα, της λαμπρατζιάς και των κροτίδων. Ένα συνηθισμένο λάθος που γίνεται είτε από απροσεξία είτε από προσπάθεια να γίνει η φωτιά πιο μεγάλη είναι η χρήση βενζίνης αντί πετρελαίου με τραγικές συνέπειες και θανατηφόρα εγκαύματα.

Δρ. Γεωργία Κουλέρμου

Διευθύντρια του Τμήματος Πλαστικής Χειρουργικής του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
+30 210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.com.cy

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.com.cy

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.


Όλα όσα αφορούν εσάς και το παιδί σας
τώρα στο e-mail σας

Εγγραφή στο Newsletter