Γονείς προσοχή: Αυξημένα κρούσματα Κοξάκι στα νηπιαγωγεία της Κύπρου

Την εμφάνισή του κάνει ξανά ο ιός κοξάκι στα νηπιαγωγεία της Κύπρου τον τελευταίο καιρό, με τα κρούσματα να σημειώνονται αυξημένα, ιδίως στη Λεμεσό.

Τα επιβεβαιωμένα περιστατικά παιδιών σε παιδιάτρους και νοσοκομεία είναι αρκετά, ενώ οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σε γονεις και εκπαιδευτικούς για την προστασία των παιδιών.

Η διευθύντρια της Παιδιατρικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού, Δρ. Μαρία Αγαθοκλέους, σε δηλώσεις της στο ygeianews.com, ανέφερε πως «τις τελευταίες ημέρες νοσηλεύονται δύο παιδάκια προσχολικής ηλικίας προσβεβλημένα από τον  ιό, ενώ έχει νοσήσει ακόμη ένα με συμπτώματα εντεροϊών.

Μάλιστα, η γιατρός τόνισε ότι δεν καταγράφονται όλα τα περιστατικά λόγω του ότι δεν μεταφέρονται όλα τα παιδιά στο νοσοκομείο.

Μάλιστα, εταιρεία που δραστηριοποιείται σε βιολογικούς καθαρισμούς, έκανε ανάρτηση στη σελίδα της στο Facebook (φωτό επανω) για συγκεκριμένο νηπιαγωγείο, στο οποίο υπήρξε κρούσμα του ιού.

Τι είναι ο ιός Κοξάκι

Πρόκειται για μια ήπια παιδική ασθένεια η οποία προσβάλλει συνήθως παιδιά από 6 μηνών μέχρι 5 ετών και σπανιότερα μέχρι 10 ετών και μεταδίδεται αρκετά εύκολα.

Ο ιός μπορεί να ανιχνευθεί στο στόμα, τη μύτη, τα κόπρανα και στις φυσαλίδες που υπάρχουν στις παλάμες και στα πέλματα. Ως εκ τούτου μεταδίδεται με τον βήχα, το φτάρνισμα, το φιλί, με τη κοινή χρήση αντικειμένων (ποτήρια, πιάτα, παιγνίδια), την άμεση επαφή με τις φυσαλίδες του δέρματος (εάν έχουν σπάσει) και τέλος με τα κόπρανα του ασθενούς. Η μετάδοση γίνεται συνήθως τις πρώτες 7 ημέρες και σπανιότερα μέχρι 2-3 εβδομάδες.

Διαβάστε περισσότερα για τον ιό κοξάκι και την αντιμετώπισή του