Γονείς, προσοχή! Αυτά είναι τα επικίνδυνα παιχνίδια και βρεφικά αξεσουάρ που κυκλοφορούν στην κυπριακή αγορά

Η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή (ΥΠΚ) του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, ως αρμόδια αρχή στην Κύπρο για τη λειτουργία και διαχείριση του Ευρωπαϊκού Συστήματος Ταχείας Ανταλλαγής Πληροφοριών για Επικίνδυνα Προϊόντα που δεν είναι τρόφιμα, πληροφορεί τους καταναλωτές ότι την εβδομάδα που αρχίζει στις 26/03/2018 (GRAS-RAPEX – Report 13) έχουν κοινοποιηθεί στο Σύστημα 51 προϊόντα που παρουσιάζουν κίνδυνο για την υγεία και την ασφάλειά τους. Τα προϊόντα αυτά εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στις αγορές διαφόρων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στη συνέχεια κοινοποιήθηκαν στο Σύστημα GRAS-RAPEX.

Οι καταναλωτές μπορούν να ενημερωθούν για τα επικίνδυνα προϊόντα στην ιστοσελίδα της ΥΠΚ στη διεύθυνση www.consumer.gov.cy.

Παιχνίδι σε μορφή ελέφαντα, μάρκας Hipo, μοντέλο HMA03/247-6, με γραμμοκώδικα 5902447005639 και με χώρα κατασκευής την Κίνα.Κίνδυνος πνιγμού από πιθανή κατάποση μικρών κομματιών που αποσπώνται από το παιχνίδι.

Βρεφική κουδουνίστρα, άγνωστης μάρκας, μοντέλο MädchenR- 26, με χώρα κατασκευής την Τσεχία. Κίνδυνος πνιγμού από πιθανή κατάποση μικρών κομματιών που αποσπώνται από την κουδουνίστρα.

Μαγνητικό παιχνίδι, μάρκαςBS, μοντέλο Gold, Black, με γραμμοκώδικα 6989530087573 και με χώρα κατασκευής την Κίνα.Κίνδυνος τραυματισμού, διάτρησης, λοίμωξης
ή απόφραξης του εντέρου σε περίπτωση κατάποσης περισσοτέρων του ενός μαγνήτη ή ενός μαγνήτη και ενός μεταλλικού αντικειμένου, μεταξύ των οποίων είναι δυνατόν να προκληθεί έλξη.
Παιδικό παντελόνι τζιν, μάρκας Aynur, με χώρακατασκευής την Τουρκία.Κίνδυνος τραυματισμούαπό την παρουσίακορδονιών στην περιοχή της μέσης του ενδύματος.
Παιχνίδι δραστηριοτήτων, μάρκας ABRICK–ECOIFFIER, μοντέλο TABLE EVEIL MAXI ABRICK,με γραμμοκώδικα 3280250077640 και με χώρα κατασκευής την Γαλλία. Κίνδυνος πνιγμούαπό πιθανή κατάποση μικρού κομματιού που υπάρχει στο παιχνίδι. Γνωστοποιήθηκε στο σύστημα από την Κύπρο.Εντοπίστηκε στην εταιρεία J. SARDALOS& SONSκαι έχει αποσυρθεί από την αγορά ,έτσι ώστε να μη τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια των παιδιών.
Παιχνίδι τρενάκι, μάρκας Hipo, μοντέλο H11679/078334, με γραμμοκώδικα5907700683852 και με χώρα κατασκευής την Κίνα.Κίνδυνος πνιγμούαπό πιθανή κατάποση
μικρών κομματιών που αποσπώνται από το παιχνίδι.

ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ – ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Τα πιο πάνω προϊόντα ή παρόμοια είναι πιθανό να βρίσκονται στην αγορά της Κύπρου και να απειλούν άμεσα την υγεία και ασφάλεια των καταναλωτών και κυρίως των παιδιών. Η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή έχει ήδη αρχίσει εντατικούς ελέγχους της αγοράς για τυχόν εντοπισμό των προϊόντων. Στην περίπτωση που εντοπισθούν τέτοια προϊόντα θα προχωρήσει με δέσμευση και απόσυρση τους.  Η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή καλεί τους εισαγωγείς, διανομείς, πωλητές ή καταναλωτές που τυχόν κατέχουν τέτοια προϊόντα να σταματήσουν αμέσως τη διάθεση ή τη χρήση τους και να ειδοποιήσουν  την Υπηρεσία.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Για περαιτέρω πληροφορίες ή για υποβολή καταγγελίας οι καταναλωτές μπορούν να επικοινωνούν με την Υπηρεσία μέσω της ιστοσελίδας της (www.consumer.gov.cy) ή στα τηλέφωνα:

  • Γραμμή Καταναλωτή 1429
  • Κεντρικά Γραφεία Λευκωσίας 22200930, 22200923και 22200925
  • Επαρχιακό Γραφείο Λεμεσού 25819150
  • Επαρχιακό Γραφείο Πάφου 26804613
  • Επαρχιακό Γραφείο Λάρνακας /Αμμοχώστου  24816160

Σημειώνεται ότι τα προϊόντα που αναφέρονται στις εβδομαδιαίες κοινοποιήσεις του συστήματος RAPEX είτε έχουν εντοπισθεί από τις αρμόδιες αρχές κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχουν κριθεί ως μη ασφαλή, με αποτέλεσμα να απαγορευθεί η διάθεσή τους στην αγορά, είτε οι ίδιοι οι παραγωγοί, έχοντας εντοπίσει κάποιο δυνητικό κίνδυνο που μπορεί αυτά να παρουσιάσουν, έχουν προβεί σε εθελούσια απόσυρσή τους από την αγορά και ανάκλησή τους από τους καταναλωτές. Η απαγόρευση διάθεσής τους στην αγορά μπορεί να αρθεί στις περιπτώσεις που πιθανή τροποποίησή τους δυνατό να τα καταστήσει ασφαλή.