Γονείς προσοχή! Οι selfie φωτογραφίες είναι απαγορευτικές για τα παιδιά

Με αφορμή μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 2000 γονέων, σύμφωνα με την οποία η κύρια δραστηριότητα που επιλέγουν τα παιδιά και οι γονείς είναι να παρακολουθήσουν τηλεόραση, ενώ ακολούθησε ο κινηματογράφος και τα παιχνίδια στον υπολογιστή, ο κορυφαίος ψυχολόγος Elie Godsi κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στους γονείς ώστε να παροτρύνουν τα παιδιά τους να παίζουν σε εξωτερικούς χώρους, αντί να τα ωθούν στη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η σύγχρονη τάση που επικρατεί έντονα στα social media είναι οι selfie φωτογραφίες. Το να βγάζουμε φωτογραφία τον εαυτό μας έχει πλέον γίνει καθημερινή συνήθεια για πολλούς ανά τον κόσμο, όμως αυτές οι φωτογραφίες κρύβουν πολλούς κινδύνους. Ένας από αυτούς είναι ότι ο εθισμός στις selfie φωτογραφίες, με απώτερο σκοπό τη συγκέντρωση όλο και περισσότερων likes, οδηγεί στο να χάνουμε τις όμορφες στιγμές της ζωής.

Οι γονείς θα πρέπει λοιπόν να απενεργοποιούν τα κινητά τηλεφωνα όταν συναναστρέφονται με τα παιδιά τους, είτε όταν παίζουν μαζί τους, είτε όταν συζητάνε, είτε κατά τη διάρκεια των οικογενειακών γευμάτων, ώστε να μη μπαίνουν στον πειρασμό να τα χρησιμοποιήσουν.

«Αφήστε την τεχνολογία στο σπίτι. Όταν βγαίνετε έξω ως οικογένεια απενεργοποιήστε τα κινητά σας και υιοθετήστε τον κανόνα που λέει ότι δεν επιτρέπονται τα smartphones κατά τη διάρκεια των οικογενειακών γευμάτων. Κατά τη γνώμη μου, οι selfie φωτογραφίες δεν πρέπει να ενθαρρύνονται. Νομίζω ότι μπορείτε να τραβήξετε μερικές φωτογραφίες, ώστε να δημιουργήσετε οικογενειακές αναμνήσεις, αλλά η συνεχής πίεση για selfies που πρόκειται να αναρτηθούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σημαίνει ότι υπάρχει κίνδυνος να μη βιώσουν σημαντικές στιγμές τα παιδιά, παρά μόνο μέσω του φακού», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Dr. Elie Godsi.