Αρχική InfoKids Υγεία Γονείς, προσοχή! Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την ιογενή και βακτηριακή μηνιγγίτιδα

Γονείς, προσοχή! Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την ιογενή και βακτηριακή μηνιγγίτιδα

Γονείς, προσοχή! Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την ιογενή και βακτηριακή μηνιγγίτιδα

Με αφορμή τα πρόσφατα περιστατικά ιογενούς μηνιγγίτιδας σε παιδιά, οι Ιατρικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας έχουν εκδώσει ενημερωτικό υλικό, στο οποίο δίνονται συμβουλές αλλά και απαντήσεις γύρω από τη νόσο. Παράλληλα, επεξηγείται η διαφορά μεταξύ ιογενούς και βακτηριακής μηνιγγίτιδας.

Συμβουλές για προφύλαξη:

-Να χρησιμοποιείτε με αποκλειστικότητα μόνο εσείς τα ατομικά σας αντικείμενα, όπως πετσέτες, οδοντόβουρτσες, ποτήρια, μαχαιροπήρουνα.

-Η αλλαγή της πάνας των βρεφών να γίνεται σε διαφορετικό χώρο από αυτόν που ετοιμάζεται το φαγητό. Απομακρύνετε με προσοχή τα λερωμένα πανάκια των παιδιών (κλείσιμο σε πλαστική σακούλα και πέταγμα).

-Δεν πρέπει να δαγκώνετε το ίδιο σάντουιτς ή να γλείφετε το ίδιο παγωτό ή να πίνετε αναψυκτικό από το ίδιο μπουκάλι ή με το ίδιο καλαμάκι με άλλα άτομα.

-Όταν βήχετε ή φταρνίζεστε είναι απαραίτητο να βάζετε το χέρι σας μπροστά στο στόμα και στη μύτη σας και ακολούθως να πλένετε τα χέρια σας.

-Διατηρείτε τα εστιατόρια, τους βρεφονηπιοκομικούς σταθμούς και τα σχολεία καθαρά, ιδιαίτερα τις κουζίνες και τα αποχωρητήρια. Δώστε ιδιαίτερη σημασία στην καθαριότητα της τουαλέτας, του νιπτήρα και της πόρτας, χρησιμοποιώντας απολυμαντικό όπως η χλωρίνη. Επίσης φροντίστε τον καλό αερισμό των κοινόχρηστων χώρων.

-Διατηρείτε την κατοικία σας καθαρή (αποχωρητήρια, μπάνια, κουζίνα) και φροντίστε τον καλό αερισμό των δωματίων σας.

-Αποφεύγετε το συνωστισμό σε κλειστούς χώρους.

-Μην ξεχνάτε ότι ο θηλασμός των νεογέννητων, ενισχύει την άμυνα του οργανισμού τους και έτσι μπορεί να τα προφυλάξει και από την ιογενή μηνιγγίτιδα.

Μπορούν να προκαλέσουν οι εντεροϊοί προβλήματα στις εγκύους;

Στις εγκύους συστήνεται να αποφεύγουν τη στενή επαφή με άτομα που αρρώστησαν πρόσφατα με λοίμωξη από εντεροϊούς. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται προς το τέλος της εγκυμοσύνης για να αποφευχθεί έστω και η μικρή πιθανότητα μόλυνσης του εμβρύου.

Τι είναι μηνιγγίτιδα;

Η μηνιγγίτιδα είναι φλεγμονή των μηνίγγων. Οι μήνιγγες είναι μεμβράνες που περιβάλλουν και προστατεύουν τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό. Η μηνιγγίτιδα οφείλεται σε λοίμωξη κυρίως από ιό ή βακτηρίδιο.

Πόσοι τύποι μηνιγγίτιδας υπάρχουν;

Υπάρχουν δύο τύποι μηνιγγίτιδας:

-Η βακτηριδιακή μηνιγγίτιδα

-Η ιογενής μηνιγγίτιδα

Η βακτηριδιακή μηνιγγίτιδα οφείλεται σε λοίμωξη του ατόμου από ορισμένα βακτηρίδια. Είναι πιο σοβαρή νόσος σε σύγκριση με την ιογενή μηνιγγίτιδα. Η έγκαιρη διάγνωση και η άμεση χορήγηση θεραπευτικής αγωγής με τα κατάλληλα αντιβιοτικά είναι καθοριστικής σημασίας για τη ζωή του ασθενή.

Η ιογενής μηνιγγίτιδα οφείλεται σε λοίμωξη του ανθρώπου από ορισμένους ιούς. Μερικές φορές μπορεί να εμφανιστεί με τη μορφή επιδημίας, κυρίως κατά το καλοκαίρι. Το συχνότερο αίτιο της ιογενούς μηνιγγίτιδας είναι οι εντεροϊοί. Η ιογενής μηνιγγίτιδα έχει παρόμοια συμπτώματα με τη βακτηριδιακή μηνιγγίτιδα σε ελαφρότερη όμως συνήθως μορφή. Η θεραπευτική αγωγή είναι συμπτωματική, δεν χορηγούνται αντιβιοτικά και ο ασθενής αναρρώνει πλήρως. Τόσο η διάγνωση της ιογενούς όσο και της βακτηριδιακής μηνιγγίτιδας επιβεβαιώνεται με εργαστηριακές εξετάσεις.

Από τη στιγμή που ο ασθενής μολύνεται με τον εντεροϊό μέχρι να παρουσιάσει τα πρώτα συμπτώματα της ασθένειας μεσολαβούν συνήθως 3-6 μέρες. Στο διάστημα αυτό το άτομο είναι υγιές αλλά, επειδή ο εντεροϊός εκκρίνεται στα κόπρανα, μπορεί να το μεταδώσει στους γύρω του, όταν δεν τηρούνται οι κανόνες ατομικής και περιβαλλοντικής υγιεινής. Ο ασθενής αναρρώνει σε 7-10 μέρες.

Η περίοδος μέγιστης μεταδοτικότητας θεωρείται αμέσως μετά την προσβολή, γιατί εκκρίνεται μεγαλύτερος αριθμός εντεροϊών στα κόπρανα. Για το λόγο αυτό, συνιστάται τα παιδιά να επιστρέφουν πίσω στους βρεφονηπιοκομικούς σταθμούς ή τα σχολεία, αφού περάσουν 15 μέρες από την έναρξη της νόσου, οπότε και ελαττώνεται ο κίνδυνος μεταδοτικότητας. Επειδή όμως ο ιός μπορεί να συνεχίζει να εκκρίνεται στα κόπρανα σε μικρότερη ποσότητα για μέχρι και 8- 12 εβδομάδες μετά τη μόλυνση, είναι απαραίτητο ο ασθενής και το περιβάλλον του να συνεχίσουν να τηρούν αυστηρά τους κανόνες ατομικής και περιβαλλοντικής υγιεινής.

Πώς μεταδίδεται η ιογενής μηνιγγίτιδα;

Η ιογενής μηνιγγίτιδα μπορεί να μεταδοθεί από:

• το γαστρεντερικό σύστημα. Ο εντεροϊός από τα κόπρανα μολύνει τα χέρια. Τα μολυσμένα χέρια μπορεί να μολύνουν άλλα άτομα ή τα αντικείμενα, με τα οποία θα έρθουν σε επαφή άλλα άτομα, και

• το αναπνευστικό σύστημα. Μόνο με πολύ στενή προσωπική επαφή (π.χ. βήχα, φτάρνισμα, φιλί).

Ποια είναι τα συμπτώματα της ιογενούς μηνιγγίτιδας:

Τα μεγαλύτερα παιδιά και οι ενήλικες μπορεί να παρουσιάσουν ψηλό πυρετό, έντονο πονοκέφαλο, εμετό και δυσκαμψία του αυχένα.

Τι μπορεί να παρουσιάσουν τα βρέφη;

Τα μικρά παιδιά και τα βρέφη μπορεί να παρουσιάσουν πυρετό, έντονη ανησυχία, αδικαιολόγητο κλάμα ή και εμετούς και σπανιότερα εξάνθημα.

Τι καταστρέφει τον ιό;

Η χλωρίνη αδρανοποιεί γρήγορα τον ιό γι' αυτό και συνιστάται για τον καθαρισμό των αποχωρητηρίων και των επιφανειών μέσα στο σπίτι. Το οινόπνευμα συνήθως

δεν καταστρέφει τον ιό. Η θερμοκρασία πάνω από 50°C τον καταστρέφει πολύ γρήγορα.

Τι πρέπει να κάνετε όταν διαπιστώσετε ύποπτα συμπτώματα μηνιγγίτιδας;

Τηλεφωνείστε ή επισκεφθείτε αμέσως το γιατρό σας. Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να επικοινωνήσετε με κάποιο γιατρό επισκεφθείτε το Τμήμα Πρώτων Βοηθειών.

Πώς μπορείτε να προστατευτείτε από την ιογενή μηνιγγίτιδα;

Για προφύλαξη από την ιογενή μηνιγγίτιδα θα πρέπει να τηρούνται αυστηρά οι κανόνες ατομικής και περιβαλλοντικής υγιεινής:

• Πλένετε τα χέρια σας καλά με σαπούνι και νερό:

- μετά την τουαλέτα,

- πριν φάτε ή ετοιμάσετε το φαγητό,

- μετά από την αλλαγή της πάνας του βρέφους.

• Στα σχολεία, βρεφονηπιοκομικούς σταθμούς, εστιατόρια κ,λπ, τα χέρια να στεγνώνονται με χάρτινες πετσέτες μετά το πλύσιμό τους.

Υπάρχει εμβόλιο για προφύλαξη από την ιογενή μηνιγγίτιδα;

Όχι, δεν υπάρχει.

Υπάρχει εμβόλιο για προφύλαξη από τη βακτηριδιακή μηνιγγίτιδα;

Αποτελεσματικά εμβόλια για πρόληψη, υπάρχουν μόνο για ορισμένους τύπους της βακτηριδιακής μηνιγγίτιδας και συγκεκριμένα κατά του Αιμόφιλου Ινφλουένζας τύπου b (Hib), του Μηνιγγιτιδόκοκκου C, καθώς επίσης και του Πνευμονιόκοκκου.Τα εμβόλια αυτά συστήνονται για όλα τα παιδιά και είναιασφαλή και πολύ αποτελεσματικά. Επιπρόσθετα, υπάρχουν τα εμβόλια κατά του Μηνιγγιτιδόκοκκου τύπου A, C και ACYW135, καθώς και το Πολυσακχαριδικό Πνευμονιόκοκκου (PPV23), τα οποία όμως συστήνονται μόνο για τις ομάδες υψηλού κινδύνου.


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
+30 210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.com.cy

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.com.cy

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.