Γονείς προσοχή! Το παράνομο laughing gas διακινείται στα στέκια της νεολαίας – Σε ρόλο πωλητών και ανήλικα κορίτσια

Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι της αστυνομίας στην ελεύθερη Αμμόχωστο και σε άλλες παραλιακές πόλεις, για εντοπισμό όσων κατέχουν και πουλούν παράνομα το φαρμακευτικό laughing gas.

Προχθές τα ξημερώματα μέλη του Ουλαμού Πρόληψης Εγκλημάτων Αμμοχώστου προχώρησαν σε άλλες δύο συλλήψεις. Επρόκειτο για δύο κορίτσια 16 ετών, τα οποία έστησαν την επιχείρηση τους στην πλατεία της Αγίας Νάπας και πουλούσαν laughing gas σε ντόπιους και τουρίστες.

Στην κατοχή των δύο ανηλίκων εντοπίστηκαν 27 αμπούλες και 26 μπαλόνια με laughing gas και χρηματικό ποσό 105 ευρώ. Όλα κατασχέθηκαν και για την δράση τους ενημερώθηκαν σχετικά οι γονείς τους.

Η χρήση του ύπουλου και φτηνού ναρκωτικού (που πρόσφατα απαγορεύτηκε στη Βρετανία) γίνεται απλά με το μπαλόνι (!) και αυτός είναι ένας από τους λόγους που το κάνουν ανάρπαστο στη νεολαία. Το υποξείδιο ή πρωτοξείδιο του αζώτου έχει γλυκιά μυρωδιά και γεύση που προκαλούν ολιγόλεπτη ευφορία. Ωστόσο, οι ειδικοί εκπέμπουν SOS, καθώς μπορεί να προκαλέσει ασφυξία, επιληπτικές κρίσεις ή και εμφράγματα!

Τι είναι το νιτρώδες οξείδιο; Πόσο επικίνδυνο είναι και γιατί το αποκαλούν το αέριο του γέλιου;

Είναι συνήθως γνωστό σαν το αέριο του γέλιου επειδή μπορεί να προκαλέσει το αυθόρμητο γέλιο σε μερικούς χρήστες. Είναι ένα άχρωμο και άφλεκτο αέριο, με μια ευχάριστη και ελαφρώς γλυκιά μυρωδιά. Είναι αναισθητικό και αναλγητικό. Μπορεί να προκαλέσει την αναλγησία, ευφορία, ίλιγγος, και σε μερικές περιπτώσεις, μικρές παραισθήσεις.

Η εισπνοή του νιτρώδους οξειδίου μπορεί να αναγκάσει τους πνεύμονες να καταρρεύσουν από τα υψηλά επίπεδα πίεσης. Αγοράζεται σε μεταλλικό δοχείο. Στη συνέχεια μεταφέρεται σε ένα μπαλόνι που πρόκειται να εισπνευστεί.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος από την χρήση του είναι η έλλειψη οξυγόνου. Εάν για παράδειγμα χρησιμοποιηθεί σε ένα κλειστό χώρο όπως είναι ένα αυτοκίνητο ή σε δωμάτιο, μπορεί να προκαλέσει και θάνατο».

Οι χρήστες του, αναφέρουν πάντως ότι το «αέριο γέλιου» έχει την ίδια επίδραση με μία γραμμή κοκαΐνης. Το υποξείδιο του αζώτου διαλύεται στην κυκλοφορία του αίματος, μειώνοντας την ποσότητα του οξυγόνου που ρέει στον εγκέφαλο και άλλα ζωτικά όργανα. Αυτό μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες, προκαλώντας εγκεφαλικά επεισόδια, συσκότιση, επιληπτική κρίση και καρδιακή προσβολή.

Είναι ενδεικτικό ότι οι συντάκτες της τελευταίας παγκόσμιας έκθεσης για τα ναρκωτικά (Global Drug Survey 2015), όπου συμπεριλήφθηκε το «αέριο του γέλιου», επισημαίνουν τις κόκκινες γραμμές χρήσης του πρωτοξειδίου του αζώτου.

Συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι όποιος εμμένει στη χρήση του πρέπει να αποφεύγει τη λήψη του απευθείας από το φιαλίδιο της συσκευασίας του και να μην το χρησιμοποιεί παράλληλα με άλλες εξαρτησιογόνες ουσίες ούτε με αλκοόλ. Επιπλέον, η εισπνοή πέντε μπαλονιών είναι το ανώτατο όριο και θα πρέπει να υπάρχει χρονικό κενό ανάμεσα στη χρήση καθενός από αυτά, ενώ θεωρούν απαραίτητο να υπάρχει επαρκής αερισμός στον χώρο όπου γίνεται η εισπνοή.

Το «αέριο του γέλιου» εξολοθρεύει τη βιταμίνη Β12, γι’ αυτό απαιτείται αναπλήρωσή της με πρωτεϊνούχα τρόφιμα, όπως κρέας, ψάρι, αβγά και τυρί, ή συμπληρώματα για τους vegeterians, προκειμένου να αποφευχθούν οι επιπτώσεις από την έλλειψή της.