Γρίπη: Αυξημένα τα κρούσματα – Τα περισσότερα περιστατικά αφορούν παιδιά κάτω των 15 ετών

Ξεπέρασαν τα 100 τα κρούσματα γρίπης Α στην Κύπρο, που βρίσκεται σε έξαρση. Έξι περιστατικά ήταν σοβαρά και ένα άτομο νοσηλεύεται ακόμη στη μονάδα εντατικής θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε, μιλώντας στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση η Διευθύντρια Ιατρικών Υπηρεσιών, κα. Ελισάβετ Κωνσταντίνου, καταγράφηκαν 66 διαγνωσμένα περιστατικά με γρίπη Α’, τα οποία έχουν νοσηλευτεί στις παθολογικές και παιδιατρικές κλινικές, στη Λεμεσό κυρίως και λιγότερο στη Λάρνακα και τη Λευκωσία.

Τα περισσότερα από τα 66 περιστατικά, αφορούν παιδιά. Η κ. Κωνσταντίνου κάλεσε τους ασθενείς να παραμένουν στο σπίτι μέχρι να περάσουν τα συμπτώματα και να πετούν αμέσως τα μαντηλάκια μετά τη χρήση τους. Επεσήμανε επίσης τη σημασία των εμβολίων για τις ευάλωτες ομάδες.

Σημείωσε δε, ότι δεν υπήρξαν βαριά περιστατικά και οι ασθενείς που νοσηλεύονται συνήθως παίρνουν εξιτήριο μετά από 24 ώρες.

Σε έξαρση και η γρίπη Β

Σε έξαρση βρίσκεται αυτή την περίοδο και η γρίπη Β που έχει ακριβώς τα ίδια συμπτώματά και επιπτώσεις με τη γρίπη Α.

«Τα συμπτώματα είναι τα ίδια, όταν προσβληθεί κάποιος από γρίπη, είτε Α’ είτε Β’, επειδή έχουμε και τη Β φέτος. Θα είναι πολύ ψηλός πυρετός, πάνω από 38,5 που φτάνει μέχρι και τους 40 βαθμούς, καταβολή δυνάμεων, πόνος στις αρθρώσεις και τα κόκκαλα, μυϊκοί πόνοι, βήχας και ρινική καταρροή. Συνήθως, τα συμπτώματα ξεκινούν ξαφνικά, δεν είναι όπως το απλό κρυολόγημα που μπορεί να αρχίσει με ρινική καταρροή και μπορεί σιγά, σιγά να “πάει” σε λίγο βήχα», ανέφερε ο κος. Μιχάλης Βωνιάτης, επιδημιολόγος, στον Reporter, και κάλεσε όσους παρουσιάσουν τέτοια συμπτώματα να επισκεφθούν αμέσως το γιατρό τους.

«Ειδικά άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, όταν έχουν τέτοια συμπτώματα καλό είναι να συμβουλευθούν άμεσα τον ιατρό τους, να μην περιμένουν μέρες. Κι ο λόγος είναι ότι σήμερα έχουμε αντιϊκά  φάρμακα, τα οποία αν χορηγηθούν τις πρώτες 48 ώρες μειώνουν τόσο την ένταση των συμπτωμάτων όσο και τη διάρκεια της ασθένειας. Επίσης, σε άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες μειώνουν την πιθανότητα των επιπλοκών. Άρα έχουμε μέτρα αντιμετώπισης και τα φάρμακα αυτά υπάρχουν στην Κύπρο. Όσοι έχουν εμβολιαστεί φέτος για γρίπη, έχουν εμβολιαστεί και για τους δύο τύπους της που κυκλοφορούν αυτή την εποχή, άρα προστατεύονται κατά 95%. Απόλυτη προστασία από εμβόλιο δεν υπάρχει», κατέληξε ο κ. Βωνιάτης.