HIV: Ο θεατρικός μονόλογος που συγκλόνισε Βερολίνο και Ελλάδα έρχεται στην Κύπρο

Ο θεατρικός μονόλογος HIV, μετά τις επιτυχημένες παραστάσεις στο  Expedition Metropolis (Βερολίνο, Μάιος 2019) που κέρδισαν ελληνικό και γερμανικό κοινό, έρχεται στην Κύπρο για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.

Στο έργο αυτό, μαθαίνουμε την ιστορία της Επίφανι Γκούντμαν, μίας Νιγηριανής πόρνης που αυτοκτόνησε το 2013 στην Αθήνα, μετά τη διαπόμπευσή της για λόγους Δημόσιας Υγείας.

Το Μάιο του 2012, είκοσι επτά οροθετικές γυναίκες, συνελήφθησαν, υπέστησαν εξαναγκαστικούς ελέγχους για ΗΙV, προφυλακίστηκαν για κακούργημα, και τελικά διαπομπεύθηκαν, όταν οι φωτογραφίες και τα προσωπικά τους δεδομένα δημοσιοποιήθηκαν στα ΜΜΕ.

Εννέα χρόνια μετά, η ιστορία μεταφέρεται επί σκηνής μέσα από το κείμενο του Θανάση Τριαρίδη και τη σκηνοθετική επιμέλεια της Έλενας Σωκράτους, θίγοντας όχι μόνο το ζήτημα του trafficking που οδηγεί τις γυναίκες στην εξαθλίωση και το θάνατο, αλλά και τις ευθύνες του «πολιτισμένου κόσμου».

Αντί Σκηνοθετικού Σημειώματος

«Απόψε, λοιπόν, θα σας μιλήσω για την υπόθεση της  Επίφανι Γκούντμαν. Είναι η Νιγηριανή πόρνη που αυτοκτόνησε το 2013 στην Αθήνα. Δέκα μέρες πριν βγάλανε τη φωτογραφία της στη δημοσιότητα για να μας ενημερώσουν πως έχει τον ιό του AIDS… Για λόγους Δημόσιας Υγείας… Δέκα μέρες μετά αυτοκτόνησε στο Κατάστημα Προσωρινής Κράτησης. Φυλακή είναι – αλλά έτσι το λένε επίσημα: Κατάστημα. Είχε γίνει μεγάλος σαματάς τότε. Το θυμάστε, σωστά; Το Υπουργείο είχε δώσει στη δημοσιότητα ονόματα και φωτογραφίες με τις πόρνες που είχαν τον ιό του AIDS. Για να τις δούνε οι πελάτες τους και να πάνε να κάνουν εξέταση. Οι οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα ξεσηκώθηκαν. Είπαν για διαπόμπευση. Είπαν πολλά. Πολύς κόσμος πήρε το μέρος τους. Ανθρωπιστικές οργανώσεις, φορείς για τα δικαιώματα των γυναικών και τέτοια. Μετά το πράγμα έκατσε… Όμως, το είπαμε και πριν, τώρα πια μπορούμε να μαθαίνουμε όσα δεν μπορούμε να διανοηθούμε. Πλέον όλοι έχουμε κινητά. Ό,τι και να μας πούνε, το ψάχνουμε στο Google. Δεν δικαιούμαστε να λέμε “αδιανόητη δυστυχία”. Οφείλουμε να την διανοηθούμε».

Συντελεστές:

  • Κείμενο: Θανάσης Τριαρίδης
  • Σκηνοθεσία: Έλενα Σωκράτους
  • Επί σκηνής: Βασιλική Κυπραίου
  • Συνεργάτης Σκηνοθέτης, Φωτογραφίες, Βίντεο: Οδυσσέας Ι. Κωνσταντίνου
  • Δραματουργία: Η ομάδα
  • Γραφιστικά: Πέτρος Ζάβρακας
  • Κορίτσι Αφίσας: Άνθια Μαρά

Είσοδος: 10 €- Μειωμένο: 8 €
Πληροφορίες και κρατήσεις:
99141407 / 96116763 / elena-soc@hotmail.com

Παραστάσεις

Λευκωσία

Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 8.30μ.μ. από 1η Οκτωβρίου 2019 μέχρι και 15 Οκτωβρίου

Θέατρο Wherehaus 612

Μιχαήλ Κουσουλίδη 5

Λεμεσός

Παρασκευή 17, Σάββατο 18 και Κυριακή 19 Οκτωβρίου

Πολυχώρος Συνεργείο

**Οι παραστάσεις θα πλαισιωθούν από συζητήσεις:

Mετά την πρεμιέρα της παράστασης, τη ν Τρίτη 1η Οκτωβρίου, θα ακολουθήσει συζήτηση στην οποία θα συμμετέχουν οι συντελεστές της παράστασης: Θανάσης Τριαρίδης (Συγγραφέας), ‘Ελενα Σωκράτους (Σκηνοθέτις), Βασιλική Κυπραίου (Ηθοποιός) και Οδυσσέας Ι. Κωνσταντίνου (Δραματουργός, Σκηνοθέτης), όπως επίσης και οι Ρίτα Σούπερμαν (Υπεύθυνη Γραφείου Καταπολέμησης Εμπορίας Προσώπων της Κυπριακής Αστυνομίας), Ζέλια Γρηγορίου (Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Θεωρίας της Εκπαίδευσης Πανεπιστημίου Κύπρου), Αργεντούλα
Ιωάννου (Δικηγόρος, Πρόεδρος Συνδέσμου Μονογονιών), Μαρίνος Νομικός  (Δημοσιογράφος).

Συντονίζει η Ανθή Ερμογένους (Αρθρογράφος, Υποψήφια Διδάκτωρ στο Πολιτικό Μάρκετινγκ).

Κάθε Δευτέρα, μετά τις παραστάσεις στη Λευκωσία, αλλά και μετά την πρεμιέρα στη Λεμεσό, θα ακολουθεί συζήτηση με διαφορετικούς ομιλητές και αντίστοιχες θεματικές.