Η 16χρονη ακτιβίστρια ξεκίνησε το ταξίδι της – Θα διασχίσει τον Ατλαντικό με ιστιοπλοϊκό – Μαζί της ο Πιέρ Κασιράγκι

Η 19χρονη Σουηδέζα Γκρέτα Τούνμπεργκ έγινε γνωστή πέρυσι, όταν άρχισε να λείπει από το σχολείο της κάθε Παρασκευή, για να διαμαρτυρηθεί έξω από το κοινοβούλιο της Σουηδίας.

Τον Απρίλιο είχε δώσει μια πολύ έντονη ομιλία στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, καλώντας τους πολιτικούς να κάνουν πιο αποφασιστικές κινήσεις για την κλιματική αλλαγή. Στο πλαίσιο αυτό, η 16χρονη έφηβη αποφάσισε να ταξιδέψει με ιστιοπλοϊκό στη Νέα Υόρκη, προκειμένου να παραστεί στη σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα. Με τις κάμερες να παρακολουθούν κάθε κίνησή της, η Γκρέτα Τούνμπεργκ ξεκίνησε το ταξίδι της.

Ο Πιερ Κασιράγκι μαζί με την Τούνμπεργκ

Την Τετάρτη η ομάδα ξεκίνησε για το μεγάλο ταξίδι. Η Τούνμπεργκ σάλπαρε από το Πλίμουθ, με το Malizia II, ένα ιστιοπλοϊκό με μήκος 18 μέτρα. Το σκάφος είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να έχει μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα. Οι συνθήκες διαβίωσης σε αυτό πάντως είναι «σπαρτιάτικες», αφού δεν διαθέτει κουζίνα, τουαλέτα ή ντους. Στο ταξίδι δεν θα είναι μόνη πάντως. Θα τη συνοδεύουν οι έμπειροι σκίπερ Μπόρις Χέρμαν και Πιερ Κασιράγκι- ο εγγονός της Γκρέις Κέλι- ο πατέρας της  Σβάντε και ο εικονολήπτης Νέιθαν Γκρόσμαν.