Αρχική Ρωτήστε τον ειδικό "Η 4,5 ετών κόρη μου έχει τρομερό άγχος εγκατάλειψης. Τι πρέπει να κάνω;"

"Η 4,5 ετών κόρη μου έχει τρομερό άγχος εγκατάλειψης. Τι πρέπει να κάνω;"

"Η 4,5 ετών κόρη μου έχει τρομερό άγχος εγκατάλειψης. Τι πρέπει να κάνω;"

"Καλησπέρα, θα ήθελα την γνώμη σας για την κόρη μου ηλικίας 4,5 χρονών, η οποία είναι προσκολλημένη πάνω μου και σκέφτεται συνέχεια ότι θα φύγω και δεν θα επιστρέψω.

Aν π.χ. την πάρω στο μάθημα μπαλέτου πρέπει να είμαι εκεί έξω και να με βλέπει ότι δεν θα φύγω. Επίσης δεν συγκεντρώνεται στο μπαλέτο γιατί έχει συνέχεια έννοια του πού βρίσκομαι και κοιτάζει έξω από το παράθυρο. Το ίδιο κάνει και όταν την πάρω στην γιαγιά της. Δεν δέχεται να μείνει εκεί μόνη της, παρόλο που διασκεδάζει. Μόλις πάω στο άλλο δωμάτιο κλαίει και τρέχει πίσω μου. Έχει πολύ έντονο άγχος εγκατάλειψης παρ’όλο που είμαι συνέχεια δίπλα της και με τον σύζυγό μου πάντα την παίρνουμε μαζί μας και δεν μπορούμε να βγούμε έξω, αφού όσες φορές το προσπαθήσαμε πλαντάζει στο κλάμα και αναγκαζόμαστε να επιστρέψουμε στην γιαγιά να την πάρουμε.

Το παράξενο είναι ότι το πρωί στο νηπιαγωγείο είναι μια χαρά και ουδέποτε δημιούργησε πρόβλημα, αντιθέτως θέλει να μένει και περισσότερο. Επίσης όταν πάει βόλτα με την γιαγιά είναι μια χαρά, αν ξέρει ότι εγώ είμαι σπίτι και δεν θα πάω κάπου. Τι προτείνετε;"

Μαμά Μικέλλα

Απαντά ο ψυχολόγος κ. Πάμπος Ευσταθίου:

Φαίνεται ξεκάθαρα πως έχει να κάνει με την διαχείριση της σχέσης και της προσκόλλησης, τόσο από το παιδί όσο και από εσάς. Πολλές φορές η ανησυχία μας ως γονείς μας κάνει υπερπροστατευτικούς, με αποτέλεσμα το παιδί να σχηματίζει την εντύπωση, και να υιοθετήσει την πεποίθηση, πως δεν μπορεί να αντεπεξέλθει μόνο του σε μια άβολη για αυτό κατάσταση, και λόγω ανασφάλειας ζητάει την μητέρα της κοντά της. Σε αντίθεση με τις στιγμές που είναι πιο ευχάριστες για το παιδί, και ουσιαστικά σε πλαίσιο που νιώθει πιο πολύ ασφάλεια, δεν ζητά την δικιά σας ασφάλεια.

Πάμπος Ευσταθίου
Συστημικός/Οικογενειακός Θεραπευτής
Ψυχολόγος
Cert. BRIEF Solution Focused Therapist


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
+30 210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.com.cy

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.com.cy

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.


Όλα όσα αφορούν εσάς και το παιδί σας
τώρα στο e-mail σας

Εγγραφή στο Newsletter