«Η 4χρονη κόρη μου αρνείται να ντυθεί»

«Η 4χρονη κόρη μου αρνείται να ντυθεί. Με το ζόρι φοράει 2 συγκεκριμένες φόρμες για να πάει σχολείο και 1 συγκεκριμένο μπουφάν. Με το που γυρίζει, παπούτσια, κάλτσες, παντελόνι φεύγουν όλα. Αν ήταν δυνατόν θα βγάζε και τη μπλούζα. Ακόμα και τώρα που κάνει κρύο. Επίσης κάθε βράδυ τις φεύγουν τα τσίσα της στο κρεβάτι, αρνείται να βάλει πάνα όμως. Ακόμα και κοιμησμενη ξυπνάει αν πάω να της τη βάλω. Τι να κάνω; Δεν μπορώ άλλο ούτε να φωνάζω, ούτε να μαλωνω.

Μαμά Δέσποινα»

Απαντά ο παιδίατρος κ. Μιχάλης Ιασονίδης:

Αγαπητή κα Δέσποινα,

Ως επί το πλείστον, τα παιδιά που παρουσιάζουν αντιδραστικές συμπεριφορές τείνουν να λειτουργούν με αυτό τον τρόπο στην προσπάθειά τους να κερδίσουν το ενδιαφέρον και την προσοχή των γονιών τους ή των κύριων φροντιστών τους. Έτσι, λοιπόν, ο τρόπος που οι γονείς ή οι κύριοι φροντιστές του παιδιού θα αντιδράσουν στην εμφάνιση τέτοιων συμπεριφορών παίζει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπισή τους. Για παράδειγμα, έντονη προσοχή στο πρόβλημα και αρνητική κριτική προς το παιδί έχει ως αποτέλεσμα την διόγκωση του προβλήματος παρά την αντιμετώπισή του. Θα ήταν καλό να εστιάζουμε περισσότερο στους λόγους που το παιδί παρουσιάζει αυτές τις συμπεριφορές και στο πώς μπορούμε να το βοηθήσουμε να τις αντιμετωπίσει. Είναι απαραίτητο σε τέτοιες περιπτώσεις οι γονείς να επιδεικνύουν την απαραίτητη κατανόηση, στήριξη, ηρεμία και αγάπη προς το παιδί τους, παρά να αντιδρούν με φωνές, υστερίες και τιμωρίες. Αφιερώστε λίγο χρόνο στο παιδί σας δείχνοντάς του ότι είστε εκεί για εκείνο. Είναι αποδεδειγμένο ότι ακόμη και 10 λεπτά ποιοτικού (αποκλειστικού) χρόνου με το παιδί έχουν θετικά αποτελέσματα.

Επειδή κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και αξίζει να αντιμετωπιστεί ως τέτοια, θα σύστηνα να επισκεφθείτε κάποιον Ειδικό Ψυχολόγο, ο οποίος θα μπορέσει να στηρίξει εσάς και το παιδί σας σε αυτή τη δύσκολη περίοδο και να σας δώσει την κατάλληλη καθοδήγηση για το πώς να αντιμετωπίσετε την κατάσταση.

Ιασονίδης Μιχάλης, MD, PhD

Παιδίατρος

Η ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΠΑΙΔΙΩΝ & ΕΦΗΒΩΝ