Η αληθινή ιστορία 10χρονης που παντρεύτηκε 30χρονο και εκείνος τη σκότωσε

Σοκαριστικές είναι οι αποκαλύψεις για την υπόθεση βασανισμού και θανάτου ενός 10χρονου κοριτσιού από το Αφγανιστάν, το οποίο αναγκάστηκε να παντρευτεί έναν 30χρονο άνδρα. Ο γάμος μικρών κοριτσιών με μεγαλύτερους άνδρες είναι κάτι σαν παράδοση σε εκείνα τα μέρη, όπου οι γυναίκες δεν έχουν ελευθερία άποψης και αντιμετωπίζονται ως αντικείμενα.

Συχνά, μάλιστα, τα μικρά κορίτσια δίνοται ως «αντάλλαγμα» στους συζύγους τους έναντι χρημάτων, υπηρεσιών, αντικειμένων αξίας ή και ζώων. Στην περίπτωση της αδικοχαμένης Χαμέγια, η συμφωνία κλείστηκε βάσει μιας παράδοσης «ανταλλαγής κοριτσιών» και στάθηκε μοιραία για το μικρό κορίτσι.

Το χρονικό της υπόθεσης:

Η Χαμέγια ήταν μόλις 10 ετών, όταν οι δικοί της την υποχρέωσαν να παντρευτεί έναν άνδρα 30 ετών. Το άψυχο κορμάκι της βρέθηκε την Κυριακή σε ένα χωριό στο βορειοδυτικό Αφγανιστάν. Ο σύζυγός της την είχε βασανίσει μέχρι θανάτου.
Η μικρή είχε παντρευτεί τον Άσραφ στο πλαίσιο ενός «μπαντάλ», ενός γάμου στο πλαίσιο ανταλλαγής κοριτσιών. Η πρακτική αυτή απαγορεύεται θεωρητικά στο Αφγανιστάν, ωστόσο συνεχίζεται ιδίως σε πιο απομονωμένες περιοχές, όπως εκείνη του Μπαντγκίς (βορειοδυτικά), απ’ όπου καταγόταν το παιδί.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου του κυβερνήτη του Μπαντγκίς Τζάμσιντ Σαχαμπί, «ένα κορίτσι της οικογένειας της Χαμέγια παντρεύτηκε έναν συγγενή (του μέλλοντος συζύγου της Άσραφ). Ως αντάλλαγμα, έδωσαν την Χαμέγια στον Άσραφ». Το κορίτσι ήταν ηλικίας 7 έως 10 ετών, εξήγησε ο ίδιος.
Όμως, όταν, για άγνωστους λόγους, «ο συγγενής του Άσραφ δολοφόνησε τη σύζυγό του, εκείνος, ως αντίποινα, βασάνισε τη Χαμέγια μέχρι θανάτου. Κατόπιν, διέφυγε σε μια περιοχή που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Ταλιμπάν» συνέχισε ο εκπρόσωπος τύπου.
Ο Νακιμπουλάτζ Αμινί, ο εκπρόσωπος τύπου της αστυνομίας της Μπαντγκίς εξήγησε ότι το κοριτσάκι «είχε πρόσφατα εγκαταλείψει το σπίτι του συζύγου της για να επιστρέψει στο πατρικό της, όμως, έπειτα από συστάσεις των προυχόντων, ο πατέρας της την οδήγησε πίσω στον σύζυγό της».