Αρχική InfoMommy Νέα Η ανεργία πλήττει περισσότερο τις γυναίκες στην Κύπρο σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου

Η ανεργία πλήττει περισσότερο τις γυναίκες στην Κύπρο σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου

Η ανεργία πλήττει περισσότερο τις γυναίκες στην Κύπρο σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου

Τα ποσοστά της Κύπρου σε ό,τι αφορά την ισότητα των φύλων βρίσκονται στον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, τα ποσοστά της Κύπρου στην ανάλυση των δεδομένων παρουσιάζουν αρκετές διαφορές σε σχέση με τα ποσοστά που καταγράφονται στην Ε.Ε. γενικά, ενώ σημαντικές είναι και διαφορές που παρατηρούνται στα ποσοστά ανδρών και γυναικών.

Για παράδειγμα και όπως προκύπτει από την τελευταία Έκθεση του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα, η Κύπρος παρουσιάζει ποσοστό 48% σε ό,τι αφορά την ισότητα των φύλων, ποσοστό το οποίο ακουμπά τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ωστόσο, το ποσοστό που καταγράφεται για τη συμμετοχή των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων είναι πολύ μικρό, αφού μόλις που φθάνει το 16,9%. Επιπλέον διαπιστώνεται ότι στην Κύπρο ποσοστό 23% των γυναικών και 20% των ανδρών κατά τα έτη 2007-2014 ζούσαν στα όρια κινδύνου της φτώχειας.

Τα αποτελέσματα της Έκθεσης μελέτησε χθες η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής, η οποία έτυχε κατ΄ αρχήν ενημέρωσης για τα ευρήματα που αφορούν την Κύπρο και αποφάσισε ότι θα προχωρήσει σε εξειδικευμένες συζητήσεις του κάθε κεφαλαίου ξεχωριστά.
Επί της ουσίας, αναφέρθηκε ότι στην Κύπρο παρατηρείται πολύ μεγάλο ποσοστό σε ό,τι αφορά τη μη πληρωμένη απασχόληση.

Το ποσοστό αυτό (75% για τις γυναίκες) επιβεβαιώνει, όπως υποστήριξαν οι εκπρόσωποι των αρμόδιων φορέων/υπηρεσιών, και το χάσμα που παρατηρείται στις συντάξεις ανδρών και γυναικών, ενώ επισημάνθηκε η ανάγκη για αλλαγή του συστήματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων, το οποίο, όπως διαπιστώνεται, «είναι φτιαγμένο για άνδρες», αφού δεν λαμβάνονται υπόψη διάφορες παράμετροι που αφορούν τις γυναίκες. Π.χ. χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να επιστρέψουν στην αγορά εργασίας μετά τη γέννηση παιδιού, από ό,τι οι άνδρες.

Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα της Έκθεσης γενικά, ο δείκτης ισότητας στην Ε.Ε. (ο μέσος όρος δηλαδή) βρίσκεται στο 52%. Η Κύπρος καταγράφει ποσοστό 48% ενώ τα ψηλότερα ποσοστά που ακουμπούν το 67%-70% παρουσιάζονται κυρίως στις Σκανδιναβικές Χώρες.
Μεγάλη ανισότητα παρατηρείται στην ΕΕ και κυρίως στην Κύπρο σε ό,τι αφορά τους μονογονιούς. Σύμφωνα με την Έκθεση, τον κίνδυνο φτώχειας αντιμετωπίζει το 55%-60% των γυναικών μονογονιών στην Κύπρο, ενώ για τους άνδρες το ποσοστό κυμαίνεται γύρω στο 20%. Ο μέσος όρος για την ΕΕ είναι 46% για τις γυναίκες μονογονιούς και 20% για τους άνδρες.

Άνεργο το 60% των γυναικών άνω των 55

Μεγαλύτερο πρόβλημα γενικά στην ΕΕ, και ειδικά για την Κύπρο, φαίνεται να υπάρχει σε ό,τι αφορά τις γυναίκες μεταξύ 55-64 ετών, οι οποίες είτε έχουν αφυπηρετήσει είτε βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας και, όπως προκύπτει από την ανάλυση των στοιχείων, βρίσκονται αντιμέτωπες με τον κίνδυνο της φτώχειας. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Έκθεσης για τις γυναίκες, η Κύπρος παρουσιάζει ανεργία στις ηλικίες 55-64 ετών που πλησιάζει το 60%, ενώ για τους άνδρες το ποσοστό κυμαίνεται στο 35%. Ο μέσος όρος για τις γυναίκες στην ΕΕ είναι το 52% και για τους άνδρες το 36%.

Η ανεργία πλήττει περισσότερο τις γυναίκες

Τα στοιχεία που καταγράφονται στην Έκθεση του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την ισότητα καταδεικνύουν την ανισότητα που υπάρχει μεταξύ ανδρών και γυναικών σε ό,τι αφορά την αγορά εργασίας. Όπως προκύπτει από αυτά, στην Κύπρο, το 32,7% των Κυπρίων γυναικών δεν εργάζεται. Επίσης, δεν εργάζεται το 25,1% των μεταναστριών. Άνεργο στην Κύπρο είναι το 28,1% των Ευρωπαίων γυναικών που ζουν στο νησί, καθώς και το 22,5% των γυναικών που προέρχονται από τρίτες χώρες.

Το ποσοστό των ανδρών που βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας στην Κύπρο είναι 22,4% για τους Κύπριους και 16,0% για τους πολίτες άλλων χωρών.

Ο μέσος όρος ανενεργών γυναικών στην ΕΕ είναι 32,9% και 22,2% για τους άνδρες. Στον γενικό πληθυσμό ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 22,4% για τους Ευρωπαίους πολίτες, ενώ για την Κύπρο το ποσοστό ανενεργών Ευρωπαίων πολιτών φθάνει το 21,7%.

Από την Έκθεση, προκύπτει, ωστόσο, ότι στην Κύπρο κανένας άνθρωπος δεν ζει σε συνθήκες εξαιρετικής φτώχειας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Ισότητας, κανένας άνθρωπος στην Κύπρο δεν ζει με $1,90 την ημέρα ούτε με $3,10.

Με σοβαρές στερήσεις ζει το 15,3% του πληθυσμού στην Κύπρο, ενώ με απλές στερήσεις ζει το 36,5% Στην Ε.Ε. το 2014, το 53% των ατόμων που αντιμετώπιζαν τον κίνδυνο φτώχειας ήταν γυναίκες και το 47% άνδρες. Το 2014, το 55% των ατόμων που αντιμετώπιζαν τον κίνδυνο της φτώχειας βρισκόταν σε εργάσιμη ηλικία.

Γενικά στην ΕΕ, το 30% των φτωχών νοικοκυριών είχε (το 2014) παιδιά. Το 40% των γυναικών που αντιμετωπίζει τον κίνδυνο φτώχειας ανήκει στις εργάσιμες ηλικίες, ενώ το 60% των γυναικών βρίσκεται εκτός αγοράς εργασίας. Σε αντίθεση με τους άνδρες όπου τα ποσοστά είναι αντίστροφα.

Τέλος, μεταξύ των γυναικών που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο φτώχειας μόνο το ένα τέταρτο εργοδοτείται (το 14% με πλήρη απασχόληση και το 11% με μερική απασχόληση). Το ένα τέταρτο των ενήλικων Ευρωπαίων αντιμετωπίζει τον κίνδυνο φτώχειας. Στην Κύπρο το ποσοστό για τις γυναίκες κυμαίνεται γύρω στο 23% και για τους άνδρες στο 21%. Ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 25%.


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
+30 210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.com.cy

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.com.cy

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.