Αρχική InfoKids Υγεία Η απίστευτη ιστορία ενός 11χρονου αγοριού που δεν μπορεί να ζήσει χωρίς… καφέ

Η απίστευτη ιστορία ενός 11χρονου αγοριού που δεν μπορεί να ζήσει χωρίς… καφέ

Η απίστευτη ιστορία ενός 11χρονου αγοριού που δεν μπορεί να ζήσει χωρίς… καφέ

Ένα 11χρονο αγόρι πάσχει από μια πολύ σπάνια διαταραχή, η οποία το αναγκάζει να πίνει καφέ 2 φορές κάθε ημέρα για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στην ρουτίνα του.

Χωρίς την απαραίτητη δόση από το φάρμακό του - έναν διπλό εσπρέσο την ημέρα – ο εντεκάχρονος δεν μπορεί να ελέγξει τα ανησυχητικά συμπτώματα της σπάνιας νόσου από την οποία υποφέρει.

Το μικρό αγόρι πάσχει από δυσκινησία, μια κατηγορία διαταραχών που χαρακτηρίζονται από βίαιες, ακούσιες μυϊκές κινήσεις – που προκαλούνται από μετάλλαξη στο γονίδιο ADCY5.

Μάλιστα, όταν οι γονείς του αγοριού αγόρασαν κατά λάθος ένα ντεκαφεϊνέ ρόφημα, αντί για κανονικό καφέ, η νόσος του μικρού εκδηλώθηκε προκαλώντας του ανεξέλεγκτους μυϊκούς σπασμούς.

Μετά από τέσσερις μέρες αγωνίας και ιατρικών επισκέψεων οι γονείς κατάλαβαν ότι είχαν αγοράσει λάθος καφέ. Όταν το παιδί άρχισε να πίνει ξανά καφέ με καφεΐνη τα συμπτώματα υποχώρησαν.

«Είναι μία από αυτές τις απίστευτες περιπτώσεις που γράφουν την ιστορία της ιατρικής», δήλωσε ο Emmanuel Flamand-Roze, συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο Annals of Internal Medicine για τη νόσο που ταλαιπωρεί τον ασθενή του.

Το «διπλά τυφλό» πείραμα placebo

Άθελά τους, οι γονείς πραγματοποίησαν ένα διπλά τυφλό πείραμα placebo – την πιο απαιτητική εξέταση για να δει κανείς αν ένα φάρμακο ή μια θεραπεία λειτουργεί πραγματικά.

Το «διπλά τυφλό» μέρος σημαίνει ότι ούτε οι ασθενείς, ούτε τα άτομα που πραγματοποιούν το πείραμα γνωρίζουν αν το φάρμακο που έχει χορηγηθεί είναι πραγματικό ή ψευδές.

Σε αυτή την περίπτωση, το «ατυχές» τεστ απέδειξε την αποτελεσματικότητα της καφεΐνης σαν μία θεραπεία για την δυσκινησία.

Η πολύ σπάνια ασθένεια

Το γονίδιο ADCY5 παρέχει οδηγίες για την δημιουργία ενός ενζύμου που ρυθμίζει την μυική σύσπαση. Η μετάλλαξη του γονιδίου εμποδίζει αυτή την διαδικασία και η καφείνη βοηθά στην αποκατάστασή της.

Οι γιατροί γνώριζαν ότι ο δυνατός καφές συμβάλλει στην καταστολή των μυικών σπασμών, αλλά αυτή η νόσος είναι τόσο σπάνια που δεν υπάρχουν αρκετοί ασθενείς για να πραγματοποιηθούν πειράματα στα οποία η μία ομάδα θα λάβει το «φάρμακο» και η άλλη το «ψευδοφάρμακο» (placebo).

Η νόσος είναι επίσης γνωστή ως μυοκυμία προσώπου, και μερικές φορές διαγιγνώσκεται εσφαλμένα ως εγκεφαλική παράλυση.

Τα συμπτώματα εμφανίζονται ως ξαφνικά τινάγματα, σπασμοί, τρέμουλο και έντονοι πόνοι και συχνά αρχίζουν μεταξύ της βρεφικής ηλικίας και του τέλους της εφηβικής. Οι κινήσεις μπορούν να προκύψουν είτε κατά την ώρα της αφύπνισης, ή τη νύχτα.

Το πρόβλημα μπορεί επίσης να εκδηλωθεί εσωτερικά στους αναπνευστικούς μύες.


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
+30 210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.com.cy

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.com.cy

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.


Όλα όσα αφορούν εσάς και το παιδί σας
τώρα στο e-mail σας

Εγγραφή στο Newsletter